Αυτοφροντίδα

Βότανα ορμόνες: Θαυματουργά βότανα και πώς βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών

Βότανα ορμόνες: Θαυματουργά βότανα και πώς βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών

Βότανα ορμόνες: Ο περισσότερος κόσμος ανησυχεί για αυτά τα επίπεδα των ορμονών, καθώς φαίνεται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι ρυθμοί ζωής και σε συνδυασμό με τις συνήθειες που δημιουργούνται, φαίνεται να φέρνουν σε ανισορροπία τις ορμόνες αυτές.

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο βλέπουμε τα προϊόντα της φύσης και τα βότανα να συμμετέχουν στην ισορροπία του σώματος, βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία  και απόδοση διαφόρων οργάνων στο σώμα μας.

Τι είναι οι ορμόνες;

Οι ορμόνες είναι χημικά μόρια- πρωτεΐνες που παράγονται από  αδένες στον οργανισμό μας και επηρεάζουν τη λειτουργία και τη δραστηριότητα διαφόρων  οργάνων στο σώμα μας. Κάποιες από τις πιο γνωστές ορμόνες που συχνά αναφερόμαστε είναι:

  • Οι ορμόνες του θυροειδούς.
  • Η ινσουλίνη.
  • Η κορτιζόλη, η αλλιώς «ορμόνη του στρες».
  • Η μελατονίνη, ή αλλιώς «ορμόνη του ύπνου».

 

Ο περισσότερος κόσμος ανησυχεί για αυτά τα επίπεδα των ορμονών, καθώς φαίνεται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι ρυθμοί ζωής και σε συνδυασμό με τις συνήθειες που δημιουργούνται, φαίνεται να φέρνουν σε ανισορροπία τις ορμόνες αυτές. Κάποιες από τις πιο γνωστές ορμόνες που συχνά αναφερόμαστε είναι:

  • Οι ορμόνες του θυροειδούς.
  • Η ινσουλίνη.
  • Η κορτιζόλη, η αλλιώς «ορμόνη του στρες».
  • Η μελατονίνη, ή αλλιώς «ορμόνη του ύπνου».

 

Οι  περισσότερος κόσμος ανησυχεί για αυτά τα επίπεδα των ορμονών, καθώς φαίνεται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι ρυθμοί ζωής και σε συνδυασμό με τις συνήθειες που δημιουργούνται, φαίνεται να φέρνουν σε ανισορροπία τις ορμόνες αυτές.

Ποια η σημασία των ισορροπημένων ορμονών;

Οι ορμόνες είναι πολύ σημαντικές στον οργανισμό μας, καθώς φαίνεται ότι ρυθμίζουν σωματικές λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, φανταστείτε ότι το ορμονικό μας σύστημα αποτελεί το εσωτερικό χημικό σύστημα σηματοδότησης του σώματος, το οποίο στέλνει μηνύματα με τη μορφή ορμονών στα όργανά μας σε όλο το σώμα μέσω του κυκλοφορικού μας συστήματος.

Πώς συνδέεται με τα βότανα;

Σήμερα, η χρήση των βοτάνων ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας καθώς και στην συμβατική ιατρική, είναι αρκετά διαδεδομένη. Πέρα από τη μαγειρική, τα βότανα χρησιμοποιούνται σε διάφορες καταστάσεις υγείας, προκειμένου να φέρουν την ισορροπία, όπως την ορμονική ισορροπία.

Ποια Βότανα μπορούν να βοηθήσουν;

Αρχικά, ως φαρμακευτικό φυτό ή βότανο καλείται κάθε φυτό που περιέχει ένα ή περισσότερα δραστικά συστατικά, τα οποία έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν ή να ανακουφίζουν ασθένειες. Κάποια απ’ αυτά είναι:

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει μία πληθώρα πολύτιμων φυτοχημικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση, με κυριότερες τις κατεχίνες. Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες καφεϊνης. Η κατανάλωσή του έχει φανεί πως συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού μας, στη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους, καθώς και στην προστασία από τον διαβήτη.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα από τα πλέον γνωστά φαρμακευτικά φυτά- βότανα, με πολλαπλές ιδιότητες, όπως την ορμονική ρύθμιση σχετικά με τον ύπνο.  Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι την αποκαλούν ως «ηρεμιστικό της φύσης». Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλες φαρμακευτικές αγωγές ύπνου ή μόνο με την οδηγία γιατρού.

Νυχτολούλουδο

Το νυχτολούλουδο αποτελεί άλλο ένα φαρμακευτικό φυτό, το οποίο είναι γνωστό για τη ρύθμιση των ορμονών στις γυναίκες. Επιπλέον, τo έλαιο νυχτολούλουδου υποστηρίζει την υγεία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος και γι’  αυτό είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως και της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, το νυχτολούλουδο φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για να μυρίζετε όμορφα συνέχεια

Γιατί βιώνουμε ορμονικές διαταραχές;

Ωμέγα 3: Βασικές πηγές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του ασβεστίου στην οστεοπόρωση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείς να αλλάξεις τις προτεραιότητές σου;

Προτεραιότητες: Να θυμάστε ότι η αλλαγή προτεραιοτήτων είναι μια δυναμική και συνεχής διαδικασία. Αγκαλιάστε την ευελιξία να προσαρμόζεστε καθώς εξελίσσονται οι συνθήκες και εμφανίζονται νέες ευκαιρίες.

Αποτελεσματικές θεραπείες για την πρόληψη της στοματικής κοιλότητας

Ματωμένα ούλα: Με μια τόσο μεγάλη ποικιλία από λαχταριστές λιχουδιές σε μέγεθος μπουκιάς, καταλαβαίνουμε τη μανία. Δυστυχώς, όλη αυτή η γλυκιά κουβέντα φέρνει επίσης την προσοχή στην έλλειψη φροντίδας για τη στοματική υγεία περίπου το 85% έως 90% των ενηλίκων και το 60 έως το 80% των παιδιών υποφέρουν από οδοντική αδιαφορία. 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο;

Ποιότητα ύπνου: Ας αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στον ύπνο μας και ας δώσουμε στον εαυτό μας το πολύτιμο δώρο της καλής υγείας.