Αυτοφροντίδα

Θαλασσινό νερό: Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης στο κρύο νερό;

Θαλασσινό νερό: Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης στο κρύο νερό;

Θαλασσινό νερό: Το κολύμπι σε κρύο θαλασσινό νερό έχει συσχετιστεί με τη στόχευση της φλεγμονής και έτσι τη μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας, της αρθρίτιδας, του διαβήτη τύπου 2 και της κατάθλιψης.

Το κολύμπι σε κρύο θαλασσινό νερό έχει συσχετιστεί με τη στόχευση της φλεγμονής και έτσι τη μείωση των συμπτωμάτων ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων, όπως η ημικρανία, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 2 και πολλοί τύποι κατάθλιψης. Με τη φυσική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 37°C, η βύθιση σε παγωμένα νερά δεν πρόκειται ποτέ να είναι άνετη. Αλλά για πολλούς, αυτό το αρχικό «ωχ» είναι ένα μικρό τίμημα για τα άφθονα οφέλη για την υγεία της κολύμβησης στο κρύο νερό.

“Η φλεγμονή επηρεάζεται με δύο τρόπους – ο ένας είναι μια μακροπρόθεσμη επίδραση, που είναι αυτή η προσαρμογή στο κρύο, η απόκρισή σας στο κρύο στρες μειώνεται καθώς το συνηθίζετε και αυτό σημαίνει ότι η απόκρισή σας στο στρες σε άλλα στρες μειώνεται επίσης.” η Δρ. Χάρπερ εξηγεί. Υπάρχει επίσης έρευνα που υποδηλώνει ότι το κολύμπι στο κρύο νερό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες ανοσίες, με μια μελέτη να διαπιστώνει ότι η εμβάπτιση σε κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή ενίσχυση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων σας – ο προσωπικός στρατός του σώματος ενάντια στις λοιμώξεις.

Αφού το σοκ από την είσοδο σε κρύο νερό εξαφανιστεί, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται μια συντριπτική αίσθηση ηρεμίας καθώς το σώμα τους προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον. Οι ψυχρές θερμοκρασίες αναγκάζουν κάποιον να συγκεντρωθεί και να ελέγξει την αναπνοή του, όπως θα έκαναν στον παραδοσιακό διαλογισμό. Και μετά από αυτή τη λαχταριστή μπουκιά χαλάρωσης έρχεται η ακόμα πιο νόστιμη επίγευση – η ευφορία. Η εμβάπτιση σε κρύο νερό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις «ορμόνες της χαράς» του εγκεφάλου, αφήνοντας τον κολυμβητή σε φυσικό ύψος που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και ένα με δύο λεπτά στο νερό θα κάνει το κόλπο. “Όλες αυτές οι χημικές ουσίες απελευθερώνονται [όταν μπαίνεις σε κρύο νερό] – αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη. Αυτό είναι που σου δίνει το θόρυβο”, εξηγεί ο Δρ Χάρπερ. Εάν είστε νέοι στην κολύμβηση στο κρύο νερό, είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε διανοητικά για το αναπόφευκτο «Ωχ Θεέ μου» που θα σας αρέσει να λαχανιάζετε –ή να βουτήξετε– όταν κάνετε αυτή την αρχική βουτιά.

Το σοκ στο κρύο νερό, αλλιώς γνωστό ως απόκριση στρες στο κρύο νερό, αναφέρεται στην αυτόματη απόκριση του σώματος να βυθιστεί σε νερά 15 μοίρες και κάτω. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανεξέλεγκτη αναπνοή, υπεραερισμό, ταχυπαλμία, ακόμη και μυϊκούς σπασμούς. Αυτά τα έντονα αντανακλαστικά, που προκαλούνται από την ξαφνική συστολή των αιμοφόρων αγγείων ως απόκριση στην ψύξη του δέρματος, εμφανίζονται μέσα στο πρώτο λεπτό της έκθεσης σε κρύο νερό και είναι συνήθως πιο έντονα σε άτομα που είναι λιγότερο εγκλιματισμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια βουτιά στη θάλασσα βοηθά το δέρμα σας;

Η επιστήμη πίσω από τις θεραπευτικές δυνάμεις του θαλασσινού νερού

Δημιουργήστε scrub με θαλασσινό αλάτι

7 Λόγοι που το θαλασσινό αλάτι βοηθάει στην ομορφιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμβουλές αυτοφροντίδας μετά τον χωρισμό

Χωρισμός: Η εξάσκηση της αυτοφροντίδας μετά από έναν χωρισμό είναι απαραίτητη για τη θεραπεία, την ανακάλυψη του εαυτού και, τελικά, για να προχωρήσουμε με ανανεωμένη δύναμη και ανθεκτικότητα.

Tips για την αντιμετώπιση του hangover

Hangover: Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να φροντίσετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας μετά από ένα hangover και να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματός σας.

Προφυλάξεις για τον πόνο του νεύρου ισχιαλγίας στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη ισχιαλγία: Το κλασικό ενδεικτικό σύμπτωμα της ισχιαλγίας είναι ο ακτινοβολούμενος πόνος που ξεκινά από το κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς ή τους γλουτούς και πέφτει στους μηρούς, φτάνοντας μέχρι τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. 

Ποια είναι η ιδανική διάρκεια προπόνησης;

Άσκηση: Μην ψάχνεις για την τέλεια διάρκεια αλλά βρες το δικό σου ρυθμό, προσαρμόσου το πρόγραμμα στα μέτρα σου και κάνε τη γυμναστική ευχάριστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Καλή προπόνηση!