Αυτοφροντίδα

Στεφανιαία νόσος: Μειώνοντας τον χρόνο τηλεθέασης περιορίζεται τον κίνδυνο – Μελέτη

Στεφανιαία νόσος: Μειώνοντας τον χρόνο τηλεθέασης περιορίζεται τον κίνδυνο – Μελέτη

Στεφανιαία νόσος: Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν οι άνθρωποι δεσμεύονταν να παρακολουθούν τηλεόραση λίγο λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να εξαλειφθεί. 

Είναι δελεαστικό να παρακολουθούμε τηλεοπτικές εκπομπές και μπορεί να είναι δύσκολο να σηκωθούμε από τον καναπέ μετά από ένα ή δύο επεισόδια στο netflix. Ωστόσο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν οι άνθρωποι δεσμεύονταν να παρακολουθούν τηλεόραση λίγο λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να εξαλειφθεί. Αν και η καθιστική συμπεριφορά ή το κάθισμα για μεγάλες χρονικές περιόδους είχε προηγουμένως συνδεθεί με στεφανιαία νόσο, αυτή η μελέτη έστρεψε τον φακό της στην καθιστική συμπεριφορά με βάση την οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης τηλεόρασης και της χρήσης υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο.

Η ομάδα υπολόγισε επίσης το DNA ενός ατόμου, αναπτύσσοντας βαθμολογίες για τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου με βάση 300 γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αυτήν την συνήθη κατάσταση υγείας. «Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις για τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο περιορισμός του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου», δήλωσε ο Youngwon Kim, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορουν να λάβουν, όπως να διακόψουν την τηλεόρασή τους και να κάνουν κάποια ελαφριά άσκηση ενδιάμεσα», σημείωσε ο Κιμ.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερες βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου (ατομικός γενετικός κίνδυνος) διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

  • Τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία γενετικού κινδύνου.
  • Σε σύγκριση με εκείνους με τους υψηλότερους κινδύνους, τα άτομα που παρακολουθούσαν δύο ή τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα είχαν σχετικά 6% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
  • Όσοι παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόραση καθημερινά είχαν 16% χαμηλότερο ποσοστό νόσου.

 

«Η μείωση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης θα πρέπει να αναγνωριστεί ως βασικός στόχος συμπεριφοράς για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, ανεξάρτητα από τη γενετική ευαισθησία και τους παραδοσιακούς δείκτες κινδύνου», επεσήμανε ο Κιμ. «Τα άτομα με υψηλή γενετική ευαισθησία σε στεφανιαία νόσο θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο απλώς περιορίζοντας τον χρόνο που αφιερώνουν στην παρακολούθηση τηλεόρασης».

Τέλος, σημειώνεται ότι η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι η χρήση υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο είχε κάποια επίδραση στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τηλεοπτικές παρουσιάστριες αψηφούν την εντολή των Ταλιμπάν να καλύψουν τα πρόσωπά τους στον αέρα

Πώς συνδέεται ο τηλεοπτικός χρόνος με την κακή διατροφή των νηπίων, σύμφωνα με έρευνα

Ασθενείς influencers: Μια νέα τάση στα social media με στόχο την φαρμακευτική βιομηχανία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

Αθλητισμός: Η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα. Η άσκηση επιτρέπει επίσης τη σωστή στάση του σώματος και μειώνει τις ενοχλήσεις όπως ο πόνος στην πλάτη και ο λήθαργος.

Άτομα με Πάρκινσον στρέφονται στην πυγμαχία για να επιβραδύνουν την ασθένεια

Μποξ αυτοφροντιδα: Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των κινητικών δεξιοτήτων, της ισορροπίας, της ομιλίας και των αισθητηριακών λειτουργιών και δεν υπάρχει θεραπεία, γεγονός που καθιστά τον αγώνα για την επιβράδυνση της εξέλιξής του υψηλή προτεραιότητα για τους ασθενείς.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο;

Ηλιακό Έγκαυμα: Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει λόγω μειωμένης εφαρμογής αντηλιακού. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φροντίσετε τα εγκαύματα αυτά.

Οφέλη της κολύμβησης για την υγεία, σύμφωνα με το CDC

Κολύμβηση: Μόλις δυόμισι ώρες αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση

Αθλητισμός: Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η διατροφή, η άσκηση και η κοινωνική δέσμευση μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Πώς επηρεάζει η διακόσμηση τη διάθεσή μας;

Interior Design: Η εσωτερική διακόσμηση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους διακόσμησης για να είμαστε πιο ευδιάθετοι.