Αυτοφροντίδα

Στεφανιαία νόσος: Μειώνοντας τον χρόνο τηλεθέασης περιορίζεται τον κίνδυνο – Μελέτη

Στεφανιαία νόσος: Μειώνοντας τον χρόνο τηλεθέασης περιορίζεται τον κίνδυνο – Μελέτη

Στεφανιαία νόσος: Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν οι άνθρωποι δεσμεύονταν να παρακολουθούν τηλεόραση λίγο λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να εξαλειφθεί. 

Είναι δελεαστικό να παρακολουθούμε τηλεοπτικές εκπομπές και μπορεί να είναι δύσκολο να σηκωθούμε από τον καναπέ μετά από ένα ή δύο επεισόδια στο netflix. Ωστόσο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν οι άνθρωποι δεσμεύονταν να παρακολουθούν τηλεόραση λίγο λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να εξαλειφθεί. Αν και η καθιστική συμπεριφορά ή το κάθισμα για μεγάλες χρονικές περιόδους είχε προηγουμένως συνδεθεί με στεφανιαία νόσο, αυτή η μελέτη έστρεψε τον φακό της στην καθιστική συμπεριφορά με βάση την οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης τηλεόρασης και της χρήσης υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο.

Η ομάδα υπολόγισε επίσης το DNA ενός ατόμου, αναπτύσσοντας βαθμολογίες για τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου με βάση 300 γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αυτήν την συνήθη κατάσταση υγείας. «Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις για τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο περιορισμός του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου», δήλωσε ο Youngwon Kim, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορουν να λάβουν, όπως να διακόψουν την τηλεόρασή τους και να κάνουν κάποια ελαφριά άσκηση ενδιάμεσα», σημείωσε ο Κιμ.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερες βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου (ατομικός γενετικός κίνδυνος) διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

  • Τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία γενετικού κινδύνου.
  • Σε σύγκριση με εκείνους με τους υψηλότερους κινδύνους, τα άτομα που παρακολουθούσαν δύο ή τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα είχαν σχετικά 6% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
  • Όσοι παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόραση καθημερινά είχαν 16% χαμηλότερο ποσοστό νόσου.

 

«Η μείωση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης θα πρέπει να αναγνωριστεί ως βασικός στόχος συμπεριφοράς για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, ανεξάρτητα από τη γενετική ευαισθησία και τους παραδοσιακούς δείκτες κινδύνου», επεσήμανε ο Κιμ. «Τα άτομα με υψηλή γενετική ευαισθησία σε στεφανιαία νόσο θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο απλώς περιορίζοντας τον χρόνο που αφιερώνουν στην παρακολούθηση τηλεόρασης».

Τέλος, σημειώνεται ότι η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι η χρήση υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο είχε κάποια επίδραση στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τηλεοπτικές παρουσιάστριες αψηφούν την εντολή των Ταλιμπάν να καλύψουν τα πρόσωπά τους στον αέρα

Πώς συνδέεται ο τηλεοπτικός χρόνος με την κακή διατροφή των νηπίων, σύμφωνα με έρευνα

Ασθενείς influencers: Μια νέα τάση στα social media με στόχο την φαρμακευτική βιομηχανία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

7 βήματα για να φροντίσετε τον εαυτό σας

Αυτοφροντίδα: Από τον διαλογισμό, μέχρι τη σημασία της άσκησης και τη δύναμη της αναπνοής, Εδώ δείτε έναν οδηγό self-care για να ξαναβρείτε τις ισορροπίες σας αυτές τις πρωτόγνωρες ημέρες.

10 Tips αυτοφροντίδας για χορευτές

Χορός: Οι παραδοσιακές δραστηριότητες αυτοφροντίδας δεν είναι απαραίτητα κατάλληλες για χορευτές, γι' αυτό φτιάξαμε μια λίστα με κορυφαίες συμβουλές για την αυτοφροντίδα που καλύπτουν τις μοναδικές ανάγκες των χορευτών.