Αυτοφροντίδα

Σπίτι οργάνωση: 4 τρόποι για να νικήσετε το χάος στο σπίτι σας

Σπίτι οργάνωση: 4 τρόποι για να νικήσετε το χάος στο σπίτι σας

Σπίτι οργάνωση: Ποιες είναι οι καλύτερες στρατηγικές για τη δημιουργία και τη διατήρηση της τάξης; 

Η διατήρηση ενός τακτοποιημένου σπιτιού είναι μια πρόκληση που δεν τελειώνει ποτέ. Και η περιποίηση υπερβαίνει την αισθητική – συμβάλλει στην ψυχική ευεξία ενός ατόμου. Ποιες είναι λοιπόν οι καλύτερες στρατηγικές για τη δημιουργία και τη διατήρηση της τάξης; Όπως δείχνει η έρευνα, η διατήρηση της τακτοποίησης έχει να κάνει με το να είσαι συστηματικός και προσαρμόσιμος.

Η ζωή μπορεί να είναι ο εχθρός της τακτοποίησης

Από μικρή ηλικία, οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να ψωνίσουν. Αλλά αυτή η κουλτούρα των αγορών συγκρούεται με την επιθυμία για τακτοποιημένα και χωρίς ακαταστασία σπίτια. Τα μέλη της οικογένειας με διαφορετικά πρότυπα περιποίησης και στάδια ζωής μπορούν επίσης να διαταράξουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία τάξης. Μερικοί περιγράφουν ότι νιώθουν σαν αιχμάλωτοι των υπαρχόντων τους.

Και τα ίδια τα συστήματα οργάνωσης που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση τακτοποιημένων και χωρίς ακαταστασία σπιτιών μπορούν να συμβάλουν στην αποδιοργάνωση. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν για να διατηρήσει ένα τακτοποιημένο σπίτι; Εδώ εντοπίζονται τέσσερις βασικές στρατηγικές για την επίτευξη μακροπρόθεσμης τακτοποίησης.

Απλοποίηση

Για να επιτύχετε διαρκή τακτοποίηση, πρέπει να απλοποιήσετε τον τρόπο που οργανώνετε το σπίτι σας. Αυτό μπορεί να γίνει με την εξάλειψη των χώρων ή των χώρων στο σπίτι σας που ενθαρρύνουν την περαιτέρω οργάνωση και ταξινόμηση των ιδιοκτησιών – όπως επιπλέον κομμωτήρια ή μονάδες αποθήκευσης.

Ένα ζευγάρι συνταξιούχων που μιλήσαμε έκανε ακριβώς αυτό. “Είχαμε αυτή τη συρταριέρα […] που βασικά πάντα προσκαλούσε όλο και περισσότερα πράγματα να τοποθετηθούν σε αυτήν. Έτσι, ήταν πάντα πολύ δύσκολο να έχουμε τον χώρο που πάντα θέλαμε. Λοιπόν, ξεφορτωθήκαμε τη συρταριέρα […] και μόλις το κάναμε αυτό, είδαμε πραγματικά τον χώρο να ανοίγει και έγινε πολύ ωραίο και καθαρό.”

Λιγότεροι αποκλειστικοί χώροι σημαίνουν λιγότερες ευκαιρίες για συσσώρευση ακαταστασίας, καθιστώντας τελικά ευκολότερη τη διατήρηση ενός τακτοποιημένου περιβάλλοντος διαβίωσης.

Δημιουργία ομάδων

Μια άλλη αποτελεσματική στρατηγική για μακροπρόθεσμη τακτοποίηση είναι να απλοποιήσετε τον τρόπο ταξινόμησης και ομαδοποίησης των πραγμάτων στο σπίτι σας. Η αντικατάσταση πολλών μικρών διακοσμητικών αντικειμένων με ένα μεγαλύτερο δημιουργεί λιγότερες διαφορετικές κατηγορίες αντικειμένων γύρω από το σπίτι, για παράδειγμα.

Μια μητέρα δύο παιδιών αντάλλαξε πολλά μικρά αρκουδάκια στο σαλόνι της με ένα μεγάλο. Ένα παντρεμένο ζευγάρι ομαδοποίησε μικρότερα χαρίσματα σε ένα δίσκο, διευκολύνοντας την παρακολούθηση των πραγμάτων και τη διατήρηση της τάξης. Έχοντας όλα τα δυνατά τους στοιχεία σε ένα μέρος, το καθάρισμα ήταν επίσης πιο εύκολο.

Διαχείριση αριθμών

Για να διατηρήσετε τη μακροπρόθεσμη τακτοποίηση, είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τον συνολικό αριθμό των υπαρχόντων στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες μεθόδους, όπως η ενθάρρυνση της κοινής χρήσης μεταξύ των μελών της οικογένειας και των φίλων. Για κάθε νέο αντικείμενο που φέρνετε στο σπίτι, ξεφορτώνεστε ένα παλιό αντικείμενο.

Αντί να αγοράζετε σπάνια χρησιμοποιούμενα αντικείμενα, όπως μια σκηνή κάμπινγκ, θα μπορούσατε να την νοικιάσετε όταν χρειαστεί. Ένα παντρεμένο ζευγάρι περιέγραψε μια γεμάτη κουζίνα με πολλές κατσαρόλες για διαφορετικές εργασίες μαγειρέματος. Προσπαθώντας να μειώσουν την ακαταστασία, στράφηκαν στη χρήση ενός χυτοσιδήρου πολλαπλών χρήσεων – ένα αντικείμενο που μπορεί να κάνει πολλές δουλειές. Μια οικογένεια με δύο παιδιά μίλησε για την κοινή χρήση προϊόντων μαλλιών για να μειώσει την ακαταστασία στο μπάνιο.

Προσαρμογή και εξέλιξη

Η διατήρηση ενός τακτοποιημένου σπιτιού απαιτεί ευελιξία και προθυμία να επαναξιολογήσετε και να προσαρμόσετε τις ρουτίνες σας ως απάντηση στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής σας. Η τακτοποίηση και η απορρόφηση είναι συνεχείς διαδικασίες που απαιτούν αφοσίωση και ευελιξία.

Αγκαλιάζοντας αυτές τις στρατηγικές για μακροπρόθεσμη τακτοποίηση, ένα άτομο μπορεί να δημιουργήσει και να διατηρήσει οργανωμένους χώρους που ενισχύουν τη ζωή του, ενισχύοντας όχι μόνο τη σωματική τάξη αλλά και την πνευματική διαύγεια και γαλήνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εργαλείο αξιολόγησης για τη διάγνωση της πάθησης Hikikomori

Τι πρέπει να καθαρίζετε πρώτα στην κουζίνα σας;

20 σοκαριστικά στοιχεία για την προσωπική μας υγιεινή

Καθαρίστε το παιδικό δωμάτιο εύκολα και γρήγορα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρόποι για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή χωρίς μικρόβια

Κουζίνα καθαριότητα: Η κουζίνα σε κάθε νοικοκυριό είναι συνήθως το μέρος του σπιτιού που χρειάζεται πιο εντεταμένη καθαριότητα. Η σημασία της υγιεινής διατροφής επίσης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ειδικά σε μια εποχή που οι γαστρονομικές μας προσπάθειες τείνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πώς να κοιμηθείτε καλά και να απαλλαγείτε από την παράνοια;

Νυχτερινός ύπνος: Η παράνοια, που χαρακτηρίζεται από αδικαιολόγητα συναισθήματα συνεχούς απειλής, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική, κοινωνική και σωματική ευεξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, δυσπιστία, αίσθηση θυματοποίησης και απομόνωση. 

Οι ευεργετικές επιδράσεις της αυτοαγάπης στη ζωή μας

Αυτοαγάπη: Ας αφιερώσουμε χρόνο για να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε αυτήν την πολύτιμη σχέση με τον εαυτό μας και ας αφήσουμε την αυτοαγάπη να οδηγήσει τον δρόμο προς μια πιο φωτεινή και ικανοποιητική ζωή.

Φυσικοί τρόποι για την αύξηση σεροτονίνης

Σεροτονίνη: Καταστήστε αυτούς τους φυσικούς τρόπους ενίσχυσης της σεροτονίνης μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για έναν πιο ισορροπημένο και χαρούμενο τρόπο ζωής.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς φυσικά;

Πόδια: Πόνος; Κνησμός; Αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια; Nυχτερινές κράμπες και οίδημα; Οι κιρσοί μπορούν να κάνουν την ενοχλητική τους εμφάνιση με διάφορους τρόπους.