Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Γάτες τοξίνες: Τι έχετε στο σπίτι και μπορεί να αποβεί τοξικό για τη γάτα σας;

Γάτες τοξίνες: Τι έχετε στο σπίτι και μπορεί να αποβεί τοξικό για τη γάτα σας;

Γάτες τοξίνες: Για την πρόληψη της δηλητηρίασης στις γάτες, οι γονείς κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να μάθουν για τις τοξικές ουσίες και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές.

Οι γονείς κατοικίδιων γνωρίζουν ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν πρέπει να τρώνε οι γάτες. Αυτό που μπορεί να μην συνειδητοποιούν είναι ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες τοξίνες από όσες γνωρίζουν στο περιβάλλον της γάτας τους. Τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα οικιακά φυτά και τα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να είναι επικίνδυνα για τις γάτες, αλλά οι αιλουροειδείς φίλοι μας θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή.

Για την πρόληψη της δηλητηρίασης στις γάτες, οι γονείς κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να μάθουν για τις τοξικές ουσίες και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές. Όταν είστε περισσότερο ενήμεροι για το περιβάλλον της γάτας σας, είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν συμβεί δηλητηρίαση. Εδώ είναι οι πιο κοινές οικιακές τοξίνες που πρέπει να προσέχετε στο σπίτι σας.

Συστατικά στην ανθρώπινη τροφή

Οι γάτες είναι πολύ περίεργα πλάσματα. Αν βρουν φαγητό, μπορεί να θέλουν να το γευτούν. Μια γάτα μπορεί να κλέψει κομμάτια τροφής από πιάτα και ανοιχτά δοχεία ενώ ο ιδιοκτήτης της βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο. Μερικές γάτες είναι επίσης γνωστό ότι ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών και ψαρεύουν τα πεταμένα υπολείμματα τραπεζιών. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας γονέας ή ένας επισκέπτης μπορεί να προσφέρει ακούσια τροφή που είναι στην πραγματικότητα δηλητηριώδης για τις γάτες.

Οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν οποιοδήποτε αριθμό συμπτωμάτων από την κατανάλωση τοξικών τροφών. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή και εξαρτώνται από την τοξίνη που κατάποσε η γάτα. Για παράδειγμα, οι γάτες που τρώνε σοκολάτα μπορεί να εμφανίσουν εμετό, διάρροια, λαχάνιασμα ή γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Το σκόρδο συχνά προκαλεί αναιμία στις γάτες, η οποία χαρακτηρίζεται από λήθαργο, γρήγορη αναπνοή και κίτρινα ούλα. Οποιαδήποτε τοξική τροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σειρά από αναπνευστικά, νευρολογικά και γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι ακόλουθες τροφές είναι ιδιαίτερα τοξικές για τις γάτες:

 • Σοκολάτα
 • Σκόρδο
 • Κρεμμύδια
 • Πράσα
 • Βολβοί φαγώσιμοι
 • Σταφύλια
 • Άγουρες ντομάτες
 • Ακατέργαστες πατάτες
 • Αλκοόλ

 

Φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Τα φυτά του σπιτιού (τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού χώρου) αποτελούν επίσης κίνδυνο για την υγεία της γάτας σας. Τα φυτά είναι μια κοινή αιτία δηλητηρίασης επειδή οι γάτες μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους ενώ οι ιδιοκτήτες δεν τα παρακολουθούν. Οι γάτες μπορούν να τσιμπήσουν τα λουλούδια, τους μίσχους ή τα φύλλα των φυτών σε γλάστρες που κάθονται σε χαμηλά τραπέζια ή ράφια. Οι γάτες εσωτερικού-εξωτερικού χώρου μπορεί να περιφέρονται στους κήπους και να συναντήσουν φυτικά είδη που είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδη.

Όπως συμβαίνει και με την ανθρώπινη τροφή, τα συμπτώματα της δηλητηρίασης των φυτών εξαρτώνται από το είδος που καταπιάστηκε. Για παράδειγμα, τα κρίνα μπορεί να προκαλέσουν σάλια, λήθαργο, απώλεια όρεξης, πεπτικές διαταραχές και νεφρική ανεπάρκεια. Σε γενικές γραμμές, πολλά είδη φυτών προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα, το λαιμό και το στόμα. Η γάτα μπορεί επίσης να εμφανίσει βήχα, φτέρνισμα ή κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα.

Εδώ είναι μερικά κοινά φυτά που πρέπει να αποφύγετε:

 • Κρίνος
 • Αμαρυλλίς
 • Αλόη
 • Ασφόδελος
 • Τουλίπα
 • Υάκινθος
 • Πόθος

Φάρμακα για ζώα και ανθρώπους

Πολλές περιπτώσεις δηλητηρίασης προέρχονται από φάρμακα για ζώα και ανθρώπους. Οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να αφήσουν κατά λάθος ανοιχτά μπουκάλια χαπιών στον πάγκο. Μερικοί ιδιοκτήτες θα χορηγήσουν παυσίπονα για ανθρώπους και προβιοτικά συμπληρώματα με την ελπίδα ότι θα δουλέψουν στις γάτες τους. Οι άνθρωποι και οι γάτες μεταβολίζουν τις ουσίες διαφορετικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα συστατικών στα ανθρώπινα φάρμακα είναι πολύ υψηλά για τις γάτες. Ακόμη και φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για γάτες μπορεί να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση εάν τους χορηγηθούν σε λάθος δόση.

Η φαρμακευτική δηλητηρίαση συνήθως προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια και γενική ενόχληση στην κοιλιακή περιοχή. Ορισμένες γάτες μπορεί επίσης να αναπτύξουν πυρετό, λήθαργο ή γρήγορο καρδιακό παλμό. Ο υπερβολικός έμετος και η διάρροια συχνά οδηγούν σε αφυδάτωση, μια σοβαρή παρενέργεια της δηλητηρίασης από φάρμακα που μπορεί γρήγορα να αποβεί μοιραία.

Κρατήστε αυτά τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος μακριά από τη γάτα σας:

 • Ασπιρίνη
 • Ακεταμινοφαίνη
 • Ιβουπροφαίνη
 • Αντικαταθλιπτικά
 • Μελατονίνη
 • Συμπληρώματα
 • Θεραπείες ψύλλων και κροτώνων

Οικιακά καθαριστικά και προϊόντα κήπου

Τα προϊόντα οικιακής χρήσης περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδεις για τις γάτες. Θα μπορούσαν να εισπνεύσουν αιωρούμενα σωματίδια από αποσμητικά χώρου, σπρέι καθαρισμού ή διαχυτές αιθέριων ελαίων. Οι γάτες που βγαίνουν έξω θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με λίπασμα, φυτοφάρμακα ή αντιψυκτικό, τα οποία καταπίνουν περιποιώντας τη γούνα τους.

Αυτά τα προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά κοινά σημάδια δηλητηρίασης – εμετό, διάρροια, λήθαργο, πυρετό, αφυδάτωση και γρήγορο καρδιακό παλμό, μεταξύ άλλων. Ορισμένα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετα συμπτώματα ανάλογα με το είδος του φυτού από το οποίο προέρχονται. Για παράδειγμα, το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να προκαλέσει σιελόρροια, επιληπτικές κρίσεις και σύγχυση, ενώ το έλαιο μέντας συνδέεται με ηπατική ανεπάρκεια και βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν έρχεται σε επαφή με κανένα από τα παρακάτω προϊόντα:

 • Αιθέρια έλαια
 • Λιπάσματα
 • Αντιψυκτικό
 • Σπρέι καθαρισμού
 • Απορρυπαντικό πλυντηρίου
 • Φυτοφάρμακα
 • Φάρμακα μυοκτονίας

 

Υπάρχουν πολλές τοξίνες στο περιβάλλον της γάτας σας. Μπορείτε να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή, αναγνωρίζοντας ποιες ουσίες είναι δηλητηριώδεις και τοποθετώντας τις σε δυσπρόσιτα σημεία. Ακόμη και πάλι, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να συμβεί δηλητηρίαση, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα και να τα αναφέρετε αμέσως στον κτηνίατρό σας. Η γρήγορη δράση μπορεί να σώσει τη ζωή της γάτας σας!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τρόποι για να προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας για το φθινόπωρο

5 βασικά θρεπτικά συστατικά για τη διατροφή του κατοικιδίου σας

Διασκεδαστικοί και ασφαλείς τρόποι για να κακομάθετε τον σκύλο σας

Χαϊδεύοντας τον σκύλο σας, βελτιώνετε την ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να προσέξετε στα απωθητικά κουνουπιών;

Εντομοαπωθητικά: Όταν ένα κουνούπι σας δαγκώνει, τρυπάει το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα στοματικό εξάρτημα που ονομάζεται προβοσκίδα για να απορροφήσει αίμα.

Σιέστα: Πόσο ωφέλιμη είναι η ανάπαυση του μεσημεριού για την υγεία;

Σιέστα: Η ενσωμάτωση της σιέστα στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και βελτίωση της διάθεσης έως καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και αυξημένη παραγωγικότητα.

Τι να κάνετε για να καταφέρετε να ξεχαστείτε;

Ανησυχία μυαλό: Η ανησυχία μπορεί να είναι ένα επίμονο και εξαντλητικό μέρος της ζωής, αλλά υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του ψυχικού φόρτου

Ποια είναι τα οφέλη της ρεφλεξολογίας;

Ρεφλεξολογία οφέλη: Η Ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική θεραπεία που περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.

Close Icon