Αυτοφροντίδα

Self care: Υπάρχει πραγματική δύναμη πίσω από τη θετική σκέψη

Self care: Υπάρχει πραγματική δύναμη πίσω από τη θετική σκέψη

Self care: Ιατρικά, είναι τεκμηριωμένο ότι η θετική στάση έχει θετικά οφέλη για την υγεία και την ευημερία μας. Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι, με υψηλή ενέργεια, λιγότερο ανήσυχοι και ικανοποιημένοι με την υγεία και τη ζωή τους, είναι θετικά σκεπτόμενοι.

Ο Norman Vincent Peale έγραψε το «The Power of Positive Thinking» το 1952, ένα βιβλίο αυτοβοήθειας για τη δύναμη της θετικής σκέψης και της εύρεσης μιας «ευτυχισμένης, ικανοποιητικής και αξιόλογης ζωής». Όπως μπορούμε να δούμε, η αρνητικότητα δεν είναι μια πρόσφατη εξέλιξη, αλλά είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης, ένα θέμα που έχει πέσει στην ανθρωπότητα για πάντα. Οι εμπειρίες που έχουμε στη ζωή αφορούν το πώς αντιδρούμε στα αρνητικά.

Κοιτάξτε την αρνητικότητα γύρω μας. Πολλά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στην αρνητική πλευρά των ιστοριών που αναφέρουν. Τι γίνεται όμως με τις θετικές πλευρές; Τι γίνεται με τα πράγματα που γίνονται με καλά αποτελέσματα έναντι αυτών των κακών πραγμάτων; Ιατρικά, είναι τεκμηριωμένο ότι η θετική στάση έχει θετικά οφέλη για την υγεία και την ευημερία μας. Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι, με υψηλή ενέργεια, λιγότερο ανήσυχοι και ικανοποιημένοι με την υγεία και τη ζωή τους, είναι θετικοί σκεπτόμενοι, συμβουλεύει το Johns Hopkins Medicine.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχει σίγουρα μια ισχυρή σχέση μεταξύ «θετικότητας» και υγείας. Πρόσθετες μελέτες έχουν βρει ότι μια θετική στάση βελτιώνει τα αποτελέσματα και την ικανοποίηση από τη ζωή σε ένα φάσμα συνθηκών – συμπεριλαμβανομένης της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, του εγκεφαλικού και των όγκων του εγκεφάλου».

  • Χαμογελάτε περισσότερο. Οι άνθρωποι μπορεί ή όχι να χαμογελούν. Ακόμη και ένα ψεύτικο χαμόγελο αναμένεται να κάνει τη διαφορά.
  • Εξασκηθείτε στην αλλαγή πλαισίου. Μια-δυο στιγμές ταλαιπωρίας μπορεί να με προστατεύουν από κάποιες μελλοντικές αντιξοότητες, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που θα με άφηνε πραγματικά πίσω στον προϋπολογισμό του χρόνου μου.
  • Δημιουργία ανθεκτικότητας. Αυτό προέρχεται από καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, την αποδοχή ότι η αλλαγή είναι μέρος της ζωής και την αντιμετώπιση προβλημάτων καθώς εμφανίζονται. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε ένα μικρό πρόβλημα από το να περιμένετε τη χιονοστιβάδα να κατέβει στο βουνό που δημιουργεί πολλά προβλήματα ταυτόχρονα, προκαλώντας σε μια περίπτωση υπερέντασης να μην ξέρετε από πού να αρχίσετε να διορθώνετε τα πάντα.

Η ανθεκτικότητα δημιουργεί δεξιότητες που μας βοηθούν να αντέχουμε τις δυσκολίες. Όταν κάτι πάει στραβά, πώς αντιδρούμε ή αντιδρούμε; «Αν δεν έχετε ανθεκτικότητα, μπορεί να επικεντρωθείτε σε προβλήματα, να αισθανθείτε θύματα, να καταπιαστείτε ή να στραφείτε σε ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως η κατάχρηση ουσιών, οι διατροφικές διαταραχές ή οι επικίνδυνες συμπεριφορές». Ο στόχος σας είναι το αντίθετο από αυτά τα πράγματα; Η ανθεκτικότητα δεν διορθώνει τίποτα, αλλά σας κρατά ψηλά να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα καθώς προσπαθείτε να φτάσετε στην άλλη πλευρά τους. Η ανθεκτικότητα δεν σημαίνει ότι δεν θα θυμώσετε, δεν θα νιώσετε πόνο ή δεν θα θρηνήσετε.

Αλλά θα μπορείτε να συνεχίσετε να βάζετε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να είστε ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί. Το να είστε συνδεδεμένοι με τους άλλους, να βρίσκετε νόημα σε κάθε μέρα, η ελπίδα, είναι όλα οικοδόμοι ανθεκτικότητας. Το να σκέφτεστε πώς έχετε αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα και τι σας βοήθησε να τα ξεπεράσετε βοηθάει. Εστιάστε στα θετικά. Να θυμάστε ότι η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωισμός. Είναι να φροντίζεις τις δικές σου ανάγκες — συναισθηματικές, νοητικές και σωματικές. Ο καθένας χρειάζεται χρόνο για τον εαυτό του, για να ανανεωθεί και να είναι στα καλύτερά του, να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τι πρέπει να γίνει και να αποφασίσει πώς θα φτάσει εκεί από εδώ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

15 πράξεις αυτοφροντίδας που πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το Σαββατοκύριακο

Πώς θα ισορροπήσετε τη ζωή σας μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας;

Μάθετε πώς να φροντίσετε την φωνή σας ως δάσκαλος

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας για να γίνετε πιο παραγωγικοί στο σχολείο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κηπουρική: Ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι - είναι μια πολύπλευρη θεραπευτική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.