Αυτοφροντίδα

Sauna: Εκπληκτικά οφέλη της θεραπείας με σάουνα

Sauna: Εκπληκτικά οφέλη της θεραπείας με σάουνα

Sauna: Μια συνεδρία σάουνας μπορεί να φαίνεται σαν απλώς μια χαλαρωτική προσθήκη, αλλά η μακροχρόνια χρήση της σάουνας μπορεί να έχει μερικά πραγματικά οφέλη για την υγεία.

Μια συνεδρία σάουνας μπορεί να φαίνεται σαν απλώς μια χαλαρωτική προσθήκη σε ένα τελετουργικό μετά την προπόνηση ή σε μια μέρα σπα, αλλά η μακροχρόνια χρήση της σάουνας μπορεί να έχει μερικά πραγματικά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.
 • Βελτιωμένη ανακούφιση από τον πόνο.
 • Μειωμένο άγχος και περισσότερη χαλάρωση.
 • Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.

Η τακτική χρήση σάουνας μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.
 • Μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
 • Μείωση της χοληστερόλης.
 • Σε άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, που προκαλεί μια μικρή αλλά αξιοσημείωτη διαφορά στην ικανότητα πεζοπορίας.

Η έκθεση στη θερμότητα στις σάουνες αυξάνει την ποσότητα του αίματος που αντλείται από την καρδιά, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τη μεταβλητότητα του καρδιακού παλμού (η χρονική διαφορά μεταξύ κάθε καρδιακού παλμού), που σημαίνει ότι η χρήση της σάουνας μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία. Σε μικρές μελέτες που επικεντρώθηκαν σε ασθενείς με ρευματολογικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η τακτική χρήση σάουνας συσχετίστηκε με μειωμένο πόνο και δυσκαμψία, σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε το 2018 στο το περιοδικό Evidence Based Complementary and Alternative Medicine.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με 37 άτομα που είχαν χρόνιους πονοκεφάλους τάσης διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση σάουνας για οκτώ εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της έντασης του πονοκεφάλου κατά 44% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου της δοκιμής, σύμφωνα με μια έκθεση του 2015 στο Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Μειωμένο άγχος και χαλάρωση

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ σάουνα, μπορεί να έχετε μπει και να έχετε πει “Αχχχ”. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζέστη βοηθά το σώμα να χαλαρώσει. Το να νιώθετε πιο χαλαροί συμβάλλει σε ένα πιο υγιές σώμα και πνεύμα και μπορεί απλώς να νιώσετε το άγχος σας να εξαφανίζεται. Επιπλέον, το να κάθεστε σε ένα ήσυχο, ήρεμο περιβάλλον μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια παύση όταν έχετε πολυάσχολες μέρες, λέει ο Shawn M. Houck, φυσιοθεραπευτής στο Physical Therapy Central στο Yukon της Οκλαχόμα.

«Χωρίς τηλέφωνο, χωρίς υπολογιστή και χωρίς περισπασμούς», προσθέτει. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις δυνατότητες χρήσης της σάουνας για τη μείωση της συχνότητας κρυολογήματος, την καταπολέμηση της κατάθλιψης και ενδεχομένως την πρόληψη της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτά τα οφέλη συνήθως προέρχονται από τη συνεχή, τακτική χρήση της σάουνας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, παρά από την περιστασιακή χρήση.

Η χρήση της σάουνας βοηθά στην απώλεια βάρους;

Είναι πιθανό να χάσετε ένα μικρό ποσό βάρους μετά από μια συνεδρία σάουνας. Ωστόσο, αν χάσετε περίπου ένα κιλό, αυτό είναι πιθανώς απώλεια ιδρώτα και νερού. «Δεν είναι μια μακροπρόθεσμη ή βιώσιμη μέθοδος απώλειας βάρους, αλλά σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη διατροφή και τη ρουτίνα άσκησής σας», λέει ο Jayesh Tawase, φυσιοθεραπευτής και κλινικός διευθυντής ειδικών έργων και εξωτερικός ασθενής στη Theradynamics στη Νέα Υόρκη. .

Επιπλέον, η χαλάρωση που έρχεται με την τακτική χρήση της σάουνας μπορεί να έχει έμμεση, θετική επίδραση στην απώλεια βάρους, λέει ο Greenwell. Με άλλα λόγια, πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να παχίζουμε όταν είμαστε αγχωμένοι. Όταν είμαστε λιγότερο αγχωμένοι, μπορεί να διατηρήσουμε ή να χάσουμε βάρος πιο εύκολα.

Προφυλάξεις για τη χρήση της σάουνας

Όσο μεγάλες και αν είναι οι τακτικές συνεδρίες σάουνας, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι λόγω των υψηλών επιπέδων θερμότητας. Δείτε πότε πρέπει να αποφύγετε τη χρήση της σάουνας ή να συμβουλευτείτε πρώτα έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης:

 • Εάν είχατε ένα πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή ασταθή στηθάγχη (ένας τύπος πόνου στο στήθος).
 • Έχετε ιστορικό επιπλοκών από την έκθεση στη θερμότητα.
 • Χρησιμοποιείτε φάρμακα ή έχετε μια ιατρική πάθηση που μειώνει την ικανότητά σας να ιδρώνετε, όπως η ανιδρωσία.
 • Έχετε ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση.
 • Είστε έγκυος.

6 συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις συνεδρίες της σάουνας

Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις συνεδρίες εφίδρωσης στη σάουνα:

 • Ξεκινήστε αργά και μετά προσθέστε περισσότερο χρόνο και συχνότητα. Ξεκινήστε με 10 έως 15 λεπτά στη σάουνα και χτίστε την ανοχή του σώματός σας από εκεί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για επιπτώσεις από υπερθέρμανση, όπως ζάλη, ναυτία ή λιποθυμία. Μπορεί να αποφασίσετε να ξεκινήσετε με μία συνεδρία την εβδομάδα και στη συνέχεια να προσθέσετε περισσότερες καθώς το σώμα σας αισθάνεται πιο άνετα με τη ζέστη. Εάν είναι δυνατόν, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με μια σάουνα που είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία πριν αυξήσετε τον χρόνο και τη ζέστη σας. Τα θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της σάουνας συνδέονται με τουλάχιστον δύο έως τρεις συνεδρίες εβδομαδιαίως ή ακόμη πιο συχνή ή καθημερινή χρήση. Οι συνεδρίες σάουνας κυμαίνονται συνήθως από 15 έως 30 λεπτά.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι. Συνεχίστε να πίνετε νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που θα χάσετε από μια συνεδρία σάουνας. Ποτά όπως το νερό καρύδας μπορούν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο και το μαγνήσιο που διαφεύγουν από το σώμα όταν χάνετε υγρά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τρόφιμα για να αντικαταστήσετε τους ηλεκτρολύτες, λέει ο Houck.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σάουνα. Αυτό θα κάνει μόνο αφυδάτωση από χειρότερη απώλεια υγρών.

 • Να είστε προσεκτικοί για την αποφυγή εγκαυμάτων. Επειδή οι σάουνες είναι τόσο ζεστές, είναι πιθανό να καείτε όταν κάθεστε. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να προστατεύσετε το δέρμα σας και ακολουθήστε οποιεσδήποτε άλλες οδηγίες από εκείνους που διαχειρίζονται τη σάουνα για το πώς να αποφύγετε τα εγκαύματα.
 • Κάντε ελαφρές διατάσεις όταν φεύγετε από τη σάουνα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος (μια χημική ουσία που παράγει το σώμα όταν μετατρέπει τη γλυκόζη σε ενέργεια) και να ενισχύσει τη συνολική σας ευελιξία.
 • Βάλτε στόχο να κοιμάστε αρκετά. Η τακτική χρήση της σάουνας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας. Επωφεληθείτε από αυτό στοχεύοντας να έχετε επτά ή περισσότερες ώρες τη νύχτα και θέτοντας τον ύπνο προτεραιότητα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

7 εκπληκτικά οφέλη της σάουνας για την υγεία & το δέρμα

Συνδυάζοντας την ευεξία με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό

Η σάουνα μετά την προπόνηση ενισχύει περαιτέρω την υγεία της καρδιάς

7 τρόποι να απαλλαγείτε από τις τοξίνες του Πάσχα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνήθειες που σκοτώνουν την παραγωγικότητα και πώς να τις κόψετε

Το μεσημεριανό γεύμα ενώ εργάζεστε μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της παραγωγικότητας υπό το πρόσχημα της πολλαπλής εργασίας, αλλά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως σε περισσότερες από μία εργασίες τη φορά. Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερες εργασίες προσπαθείτε να κάνετε ταχυδακτυλουργικά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για ανακρίβειες.

Το ατμόλουτρο μπορεί να βλάψει το δέρμα μας;

Σάουνα: Δεν βλάπτει το δέρμα σας αρκεί να το χρησιμοποιείτε με σύνεση. Μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά τα χαλαρωτικά και αποτοξινωτικά οφέλη, αρκεί να ενυδατώνεστε σωστά και να ακούτε το σώμα σας.

Τι να κάνετε όταν έρθετε με ασθένεια που προκαλείται από την ζέστη;

Ζέστη ασθένειες: Το να αντιμετωπίζετε ασθένειες που προκαλούνται από τη ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά το να μάθετε πώς να τις αναγνωρίζετε και να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.

Απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα μαλλιά σας καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει

Αναζητήστε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και εφαρμόστε το απευθείας στο εκτεθειμένο τριχωτό της κεφαλής κατά μήκος της χωρίστρας σας και κατά μήκος του μήκους εάν είστε έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.