Αυτοφροντίδα

Σάουνα οφέλη: Η σάουνα μετά την προπόνηση ενισχύει περαιτέρω την υγεία της καρδιάς

Σάουνα οφέλη: Η σάουνα μετά την προπόνηση ενισχύει περαιτέρω την υγεία της καρδιάς

Σάουνα οφέλη: Αυτό είναι το κύριο εύρημα έρευνας από τη Φινλανδία. Διαπιστώθηκε ότι η σάουνα προσφέρει πρόσθετα καρδιαγγειακά οφέλη μετά την άσκηση.

Η νέα μελέτη δεν εξέτασε πώς οι σάουνες μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς, αλλά άλλες μελέτες έχουν αποσαφηνίσει αυτά τα οφέλη. Έχει αποδειχθεί «ότι ορισμένες από τις καρδιαγγειακές αποκρίσεις από τη σάουνα είναι συγκρίσιμες με την άσκηση μέτριας έντασης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Earric Lee, ερευνητής στη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Jyväskylä στη Φινλανδία. Η σάουνα είναι αναπόσπαστο μέρος της φινλανδικής κουλτούρας και υπάρχουν περισσότερες σάουνες παρά αυτοκίνητα στη Φινλανδία, σημείωσε.

Οι άνθρωποι που έκαναν σάουνα μετά την άσκηση είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και ολικής χοληστερόλης, διαπίστωσε η μελέτη. Συγκεκριμένα, η συστολική αρτηριακή πίεση – ο ανώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης – έπεσε σχεδόν κατά 9 mm Hg και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης αυξήθηκαν.

Για τη μελέτη οκτώ εβδομάδων, 47 αρκετά ενήλικες, ηλικίας 30 έως 64 ετών, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: αντίσταση και αερόβια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα για 50 λεπτά ανά συνεδρία. αντίσταση και αερόβια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα για 50 λεπτά ανά συνεδρία ακολουθούμενη από σάουνα 15 λεπτών και μία ομάδα που δεν έκανε ούτε άσκηση, ούτε σάουνα. Όλοι στη μελέτη είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, κάπνισμα ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου. Οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να φύγουν από τη σάουνα πριν από 15 λεπτά, αν ένιωθαν άβολα στη ζέστη, αλλά κανείς δεν το έκανε.

Τα άτομα στις ομάδες άσκησης-σάουνας και μόνο άσκησης παρουσίασαν αύξηση στο μέγιστο ποσοστό κατανάλωσης οξυγόνου ή στο μέγιστο VO2 σε σύγκριση με τα άτομα στην ομάδα ελέγχου. Το VO2 max αναφέρεται στο πόσο οξυγόνο μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης και όσο υψηλότερο είναι, τόσο καλύτερη είναι η φυσική σας κατάσταση. Εκτός από τις μειώσεις της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, οι άνθρωποι που έκαναν σάουνα μετά την άσκηση εμφάνισαν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στο VO2 max από τους συμμετέχοντες στην ομάδα που ασκούνταν μόνο, έδειξε η μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 4 Ιουλίου στο American Journal of Physiology—Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Τα νέα ευρήματα προσθέτουν σε ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών σχετικά με τα οφέλη της σάουνας για την υγεία, είπε ο S. Tony Wolf,  μεταδιδακτορικός υπότροφος στην κινησιολογία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη του face steaming και τι να προσέξετε

Καθημερινή αποτοξίνωση χωρίς δίαιτα: Δείτε τον τρόπο, είναι απλός

Οι πιο awkward θεραπείες που μπορείς να απολαύσεις σε ένα spa

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πόζες δύναμης ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σας;

Πόζες δύναμης: Το πώς στέκεστε ή κάθεστε μπορεί να σας δώσει ανατροφοδότηση για το πώς αισθάνεστε και τα συναισθήματά σας συχνά αποκαλύπτονται από τον τρόπο που κρατάτε τον εαυτό σας.