Αυτοφροντίδα

Σάουνα: 7 εκπληκτικά οφέλη της σάουνας για την υγεία & το δέρμα

Σάουνα: 7 εκπληκτικά οφέλη της σάουνας για την υγεία & το δέρμα

Σάουνα: Οι σάουνες προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως χαλάρωση, ανακούφιση από το στρες, βελτιωμένη κυκλοφορία και αποτοξίνωση.

Η σάουνα είναι ένα μικρό δωμάτιο ή κτήριο που έχει σχεδιαστεί για τους σκοπούς της εμπειρίας ξηρών ή υγρών συνεδριών θερμότητας, συνήθως για θεραπευτικούς σκοπούς ή χαλάρωση. Η θερμοκρασία σε μια σάουνα μπορεί να κυμαίνεται από 70 έως 100 βαθμούς Κελσίου και το επίπεδο υγρασίας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της σάουνας. Σε μια παραδοσιακή φινλανδική σάουνα, το νερό χύνεται πάνω από θερμαινόμενους βράχους για να δημιουργήσει ατμό και να αυξήσει το επίπεδο υγρασίας, ενώ σε μια υπέρυθρη σάουνα, η θερμότητα παράγεται από υπέρυθρες λάμπες που θερμαίνουν απευθείας το σώμα.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι τύποι σάουνων, όπως σάουνες ατμού, σάουνες με καύση ξύλου και σάουνες καπνού. Οι συνεδρίες σάουνας γίνονται συνήθως σε κύκλους με περιόδους θερμότητας που ακολουθούνται από περιόδους ψύξης. Οι άνθρωποι συχνά κάνουν κρύο ντους ή βυθίζονται σε κρύο νερό μετά από μια συνεδρία σάουνας για να δροσιστούν και να προωθήσουν την κυκλοφορία. Οι σάουνες πιστεύεται ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως χαλάρωση, ανακούφιση από το στρες, βελτιωμένη κυκλοφορία και αποτοξίνωση.

  • Χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος: Οι συνεδρίες σάουνας μπορούν να προάγουν τη χαλάρωση και να βοηθήσουν στη μείωση του στρες αυξάνοντας την παραγωγή ενδορφινών από το σώμα, τις ορμόνες της «καλής αίσθησης».
  • Βελτιωμένη κυκλοφορία: Η θερμότητα από τη σάουνα μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και να βελτιώσει την κυκλοφορία.
  • Αποτοξίνωση: Η εφίδρωση στη σάουνα μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα μέσω του δέρματος.
  • Ανακούφιση από τον πόνο: Οι σάουνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του μυϊκού πόνου και του πόνου στις αρθρώσεις, καθώς και στην ανακούφιση από πονοκεφάλους και άλλους τύπους πόνου.
  • Ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού: Η θερμότητα και ο ατμός μιας σάουνας μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Βελτιωμένη υγεία του δέρματος: Η εφίδρωση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας σάουνας μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό και τον καθαρισμό του δέρματος, βελτιώνοντας τη συνολική του εμφάνιση και υγεία.
  • Καρδιαγγειακή υγεία: Η τακτική χρήση της σάουνας μπορεί να σχετίζεται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα άτομα, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση σάουνας. Συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο καθεστώς υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σάουνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνδυάζοντας την ευεξία με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό

Η σάουνα μετά την προπόνηση ενισχύει περαιτέρω την υγεία της καρδιάς

Τα οφέλη του face steaming και τι να προσέξετε

Πως θα κάνετε restart στο λεμφικό σας σύστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είδη ασκήσεων πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας;

Άσκηση περίοδος: Ενώ ορισμένες γυναίκες απέχουν από την άσκηση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, άλλες πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να ασκούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου.