Αυτοφροντίδα

Σάλια ύπνος: Γιατί oι άνθρωποι βγάζουν σάλια ενώ κοιμούνται;

Σάλια ύπνος: Γιατί oι άνθρωποι βγάζουν σάλια ενώ κοιμούνται;

Σάλια ύπνος: Αρκετά συχνά θα είχατε δει τα μπαλώματα του σάλιου στο μαξιλάρι σας και θα σας έκανε να σκεφτείτε τους λόγους πίσω από αυτό. 

Αρκετά συχνά θα είχατε δει τα μπαλώματα του σάλιου στο μαξιλάρι σας και θα σας έκανε να σκεφτείτε τους λόγους πίσω από αυτό. Ενώ μερικοί από εσάς θα προσπαθούσαν να καταλάβουν την επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό, άλλοι μπορεί να την είχαν αφήσει, νομίζοντας ότι είναι φυσιολογικό. Λοιπόν, τα σάλια κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι φυσιολογικά; Όχι, δεν είναι και υπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας πίσω από αυτό. Το σάλιο κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι επίσης γνωστό ως σιαλόρροια, συμβαίνει λόγω υπερσιελόρροιας ή υπερβολικής σιελόρροιας. Ωστόσο, το σάλιο στον ύπνο σας μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό, αλλά δημιουργεί πρόβλημα εάν γίνει υπερβολικό. Αυτό μπορεί να υπονοήσει αρκετές υποκείμενες παθήσεις υγείας που μπορεί να είναι επίσης σοβαρές.

Φάρμακα

Αρκετά φάρμακα τείνουν να αυξάνουν τη σιελόρροια. Ειδικά τα φάρμακα που επηρεάζουν τους νευρικούς ή τους σιελογόνους αδένες, όπως τα αντιψυχωσικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικό σάλιο.

Θέση ύπνου

Η θέση του ύπνου σας μπορεί να επηρεάσει το αν βαράτε ή όχι τα σάλια . Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά έχει να κάνει με τη βαρύτητα που μπορεί να προκαλέσει σάλια κατά τον ύπνο. Η θέση στην οποία κοιμάστε συχνά οδηγεί σε συσσώρευση σάλιου μέσα στο στόμα σας. Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να κάνει πιο πιθανό το σάλιο να λιμνάζει και να διαφεύγει από το στόμα σας.

Ρινική συμφόρηση

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα ιγμόρειά σας είναι φραγμένα, αυτό προκαλεί ρινική συμφόρηση ή άλλα προβλήματα που δυσκολεύουν την αναπνοή από τη μύτη σας και μπορεί να αναπνέετε από το στόμα σας ενώ κοιμάστε. Αυτή η στοματική αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα σάλια.

Υπερβολική παραγωγή σάλιου

Μερικοί άνθρωποι παράγουν φυσικά περισσότερο σάλιο, ειδικά τη νύχτα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σάλιου.

Ύπνος με ανοιχτό στόμα

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αυτή την παράξενη συνήθεια να κοιμούνται με ανοιχτό στόμα. Έτσι, εάν έχετε την τάση να κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό, είναι πιο εύκολο να ρέει το σάλιο.

Αλκοόλ ή Ηρεμιστικά

Τα άτομα που τείνουν να καταναλώνουν αλκοόλ ή ηρεμιστικά, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με τα σάλια . Η κατανάλωση αλκοόλ ή ηρεμιστικών φαρμάκων μπορεί να χαλαρώσει τους μυς σας, συμπεριλαμβανομένων των μυών στο στόμα και το λαιμό σας. Αυτή η μυϊκή χαλάρωση μπορεί να κάνει πιο πιθανό να διαφύγει το σάλιο.

Ηλικία

Μερικές φορές, τα σάλια είναι φυσιολογικά όπως στην περίπτωση των παιδιών ιδιαίτερα των βρεφών. Εδώ η ηλικία μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Τα βρέφη και τα νήπια είναι πιο επιρρεπή σε σάλια κατά τη διάρκεια του ύπνου λόγω του αναπτυσσόμενου μυϊκού ελέγχου τους.

Ιατρική κατάσταση

Εάν έχετε κάποιες κρίσιμες ιατρικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή σάλιου ή δυσκολία στην κατάποση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση σάλιου.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ανεξάρτητα από το πόσο μάταιο μπορεί να ακούγεται σε μερικούς ανθρώπους, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Ακολουθούν ορισμένες μέθοδοι θεραπείας:

  • Η λήψη φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει. Φάρμακα όπως τα αντιχολινεργικά φάρμακα (π.χ. σκοπολαμίνη) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ροής του σάλιου.
  • Η έγχυση ενέσεων Botox στους σιελογόνους αδένες μπορεί να μειώσει προσωρινά την παραγωγή σάλιου.
  • Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν στοματικές συσκευές όπως οδοντικούς νάρθηκες ή ορθοδοντικές συσκευές για να βοηθήσουν στον έλεγχο του σάλιου.
  • Οι λογοθεραπευτές μπορούν να συνεργαστούν με άτομα για να βελτιώσουν τον στοματοκινητικό τους έλεγχο και να διδάξουν τεχνικές για τη διαχείριση του σάλιου, όπως η άσκηση ασκήσεων κατάποσης.
  • Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών που σχετίζονται με τα σάλια, όπως οδοντικά προβλήματα ή ερεθισμό του δέρματος. Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος.
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις ή όταν άλλες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικών επεμβάσεων. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγή δρομολόγησης των σιελογόνων αγωγών ή αφαίρεση των σιελογόνων αδένων.
  • Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της σιαλόρροιας, όπως οδοντικά προβλήματα, νευρολογικές παθήσεις ή λοιμώξεις, μπορεί συχνά να επιλύσει το πρόβλημα της σιελόρροιας.
  • Για άτομα με σιαλόρροια που σχετίζεται με ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος ή το στρες, η παροχή συμβουλών ή θεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη κορωνοϊός : Έτσι μεταδίδεται ο ιός με το σίελο

Διαφορές των τεστ σιέλου και ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. για ανίχνευση του κορωνοϊού

Ανίχνευση του νέου Κοροναϊού σε δείγματα σιέλου

Τρόποι αντιμετώπισης της ξηροστομίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να χαλαρώσουμε το παχύ έντερο μας από τον ερεθισμό;

Ευερέθιστο έντερο: Με απλές αλλαγές διατροφής, διαχείριση του στρες και τακτική άσκηση, μπορείτε να χαλαρώσετε το ευερέθιστο έντερο και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Συνήθειες που σκοτώνουν την παραγωγικότητα και πώς να τις κόψετε

Το μεσημεριανό γεύμα ενώ εργάζεστε μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της παραγωγικότητας υπό το πρόσχημα της πολλαπλής εργασίας, αλλά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως σε περισσότερες από μία εργασίες τη φορά. Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερες εργασίες προσπαθείτε να κάνετε ταχυδακτυλουργικά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για ανακρίβειες.

Το ατμόλουτρο μπορεί να βλάψει το δέρμα μας;

Σάουνα: Δεν βλάπτει το δέρμα σας αρκεί να το χρησιμοποιείτε με σύνεση. Μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά τα χαλαρωτικά και αποτοξινωτικά οφέλη, αρκεί να ενυδατώνεστε σωστά και να ακούτε το σώμα σας.

Τι να κάνετε όταν έρθετε με ασθένεια που προκαλείται από την ζέστη;

Ζέστη ασθένειες: Το να αντιμετωπίζετε ασθένειες που προκαλούνται από τη ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά το να μάθετε πώς να τις αναγνωρίζετε και να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.

Απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα μαλλιά σας καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει

Αναζητήστε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και εφαρμόστε το απευθείας στο εκτεθειμένο τριχωτό της κεφαλής κατά μήκος της χωρίστρας σας και κατά μήκος του μήκους εάν είστε έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.