Αυτοφροντίδα

Οργάνωση χρόνου: Προσαρμόστε το time management στην καθημερινότητά σας

Οργάνωση χρόνου: Προσαρμόστε το time management στην καθημερινότητά σας

Οργάνωση χρόνου: Πολλοί άνθρωποι ζουν σε μία συνεχή κατάσταση άγχους και έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Όλοι μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο, αρκεί να οργανώσουμε το πρόγραμμά μας καλύτερα.

Πολλοί άνθρωποι ζουν σε μία συνεχή κατάσταση άγχους και έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Δυσκολεύονται ιδιαίτερα να συναντήσουν φίλους, να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν ή να διεκπεραιώσουν δουλειές που χρειάζεται να κάνουν, ώστε να κρατήσουν, για παράδειγμα, το σπίτι τους σε μία τάξη. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε μία διαρκή κίνηση, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν εστω λίγο ελεύθερο χρόνο, αν βελτίωναν την οργάνωσή τους. Γιατί στην πραγματικότητα, όλοι μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο, αρκεί να οργανώσουμε το πρόγραμμά μας καλύτερα.

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, τότε, πιθανότατα, ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων και εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω, με ποιους τρόπους θα κάνετε τη ζωή σας πιο ήρεμη. Γιατί η ηρεμία μας, είναι αλληλένδετη με την ποιότητα της ζωής μας.

Ιδού μερικές συμβουλές.

  • Χρησιμοποιήστε ημερολόγιο: Χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο για να σημειώσουμε ακόμα και τις πιο μικρές μας υποχρεώσεις, μπορούμε να οπτικοποιήσούμε τον χρόνο μας, έτσι ώστε να τον
    οργανώσουμε καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο θα δούμε, ουσιαστικά, μπροστά στα μάτια μας το χρόνο που μας απομένει μέσα στη μέρα και πού μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό.
  • Προγραμματισμός ύπνου: Αν εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να κοιμάται νωρίτερα το σίγουρο είναι ότι θα έχετε περισσότερη ενέργεια και αυτό είναι μόνο το ένα θετικό. Αν κοιμάστε συγκεκριμένες ώρες, θα ξέρετε την ακριβή ώρα του ύπνου σας και άρα, θα μπορείτε να προγραμματίζετε ό,τι επιθυμείτε να κάνετε, μέχρι τη συγκεκριμένη εκείνη η ώρα χωρίς άγχος. Επιπλέον, αν έχετε παιδιά μπορείτε να σηκωθείτε νωρίτερα, πριν δηλαδή από τα παιδιά και να διεκπεραιώσετε όποια εργασία έχετε, χωρίς διακοπές.
  • Όχι άλλες αναβολές: Κοινώς μην αφήνεις για αύριο, ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό να διεκπεραιώνετε ό,τι έχετε να κάνετε μέσα στη μέρα, ώστε να μη μεταφέρεται στην
    επόμενη, γιατί με αυτό τον τρόπο και χρόνο χάνετε και γεμίζετε τη ζωή σας με περιττό άγχος.
  • Οργανώστε τις δουλειές του σπιτιού: Αν οργανώσετε σωστά τις δουλειές του σπιτιού, θα ξέρετε περίπου πόσο χρόνο χρειάζεται η καθεμία και έτσι θα τις κάνετε με τη σειρά που μπορείτε, αναλόγως το χρόνο που έχετε διαθέσιμο. Έτσι, αν για παράδειγμα, έχετε προγραμματίσει από πριν να έχετε δύο ώρες ελεύθερες για τον εαυτό σας, θα ξέρετε και πόσο χρόνο έχετε, για να αφιερώσετε στο συγύρισμα του σπιτιού σας.
  • Βάλτε τα όλα στο πρόγραμμα: Αν τα βάλετε όλα σε ένα πρόγραμμα, θα γλιτώσετε ακόμα και τις άσκοπες μετακινήσεις. Γιατί αν, παραδείγματος χάριν, πρέπει να πάτε στο ταχυδρομείο και στην τράπεζα αλλά ξεχάστε το ένα από τα δύο, αναγκαστικά θα μετακινηθείτε δύο φορές. Ενώ αν τα έχετε στο πρόγραμμα ή γραμμένα στο ημερολόγιο σας, θα τα κάνετε όλα με μία μετακίνηση.
  • Ζητήστε βοήθεια: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχετε να κάνετε, είναι να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Δεν είναι δυνατόν να περνάνε όλα από το χέρι σας και να έχετε και ελεύθερο χρόνο. Ζητήστε από το σύντροφό ή το συγκάτοικο σας, να αναλάβει κάποιες από τις δουλειές που πρέπει να γίνουν.

Αν ακολουθήσετε όλα τα βήματα παραπάνω, ένα είναι σίγουρο. Ξαφνικά θα αρχίσει να εμφανίζεται στο πρόγραμμά σας ελεύθερος χρόνος. Όταν πια σας γίνει συνήθεια η σωστή οργάνωση, θα δείτε ότι ο ελεύθερος χρόνος σας θα αυξηθεί κατακόρυφα!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόποι αποφόρτισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες προς αποφυγή του burnout

9 βραδινές συνήθειες που θα βοηθήσουν να βελτιώσεις την προσωπική σου ανάπτυξη

Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζόμαστε για να νοιώθουμε ευτυχισμένοι σύμφωνα με μελέτη

Όταν ξέρεις πώς να εκτιμάς τα απλά πράγματα στη ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναγνωρίστε τα σημάδια του έρπητα και φροντίστε τον εαυτό σας

Έρπης αυτοφροντίδα: Ο έρπης αποτελεί σίγουρα μια ενοχλητική κατάσταση, καθώς ο ιός υπάρχει στον οργανισμό μας εφ' όρου ζωής. Με την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη θεραπεία όμως όλα γίνονται πιο εύκολα.

Βότανα που μειώνουν το άγχος

Άγχος αντιμετώπιση: Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους.

Πώς βοηθούν τον ύπνο μας οι ζεστές κάλτσες λίγο πριν ξαπλώσουμε;

Tips για καλό ύπνο: Το σώμα σας λειτουργεί φυσικά για να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας τη νύχτα για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Ζεσταίνοντας τα πόδια σας, ανοίγετε τα αιμοφόρα αγγεία για να βοηθήσετε να δροσιστεί το υπόλοιπο σώμα.

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη κάθε μέρα

Αυτοφροντίδα: Ειδικότερα, μέσα στη σύγχυση και τη συνεχή ροή πληροφοριών λόγω του COVID-19, αλλά και τη ρευστότητα των πραγμάτων εξαιτίας της έκτακτης πανδημικής συνθήκης, ένα σχέδιο αυτοφροντίδας μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε καλύτερα, να πάρετε καλύτερες αποφάσεις και να παραμείνετε υγιείς.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος

Άγχος αϋπνία: Μια ανασκόπηση 47 δοκιμών, η οποία περιελάμβανε συνολικά 3.515 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός Mindfulness οδήγησε σε μικρές έως μέτριες βελτιώσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και το στρες. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας για 10-30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του άγχους και βελτίωσης του ύπνου.