Αυτοφροντίδα

Άγχος αυτοφροντίδα: Η σημασία της αυτοφροντίδας στη διαχείριση του άγχους [vid]

Άγχος αυτοφροντίδα: Η σημασία της αυτοφροντίδας στη διαχείριση του άγχους [vid]

Άγχος αυτοφροντίδα: Να θυμάστε ότι το να αφιερώνετε χρόνο για μικρές πράξεις αυτο-φροντίδας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κρατήσει τη διάθεσή σας πιο ισορροπημένη και θα αναπληρώσει τα αποθέματα της ενέργειάς σας.

Μια σημαντική στρατηγική για την διαχείριση του άγχους είναι η φροντίδα των βασικών σας αναγκών. Επιπλέον σκεφτείτε ότι όσο περισσότερο φροντίζετε τον εαυτό σας, τόση περισσότερη ενέργεια και αποθέματα θα έχετε για να φροντίσετε τους άλλους.

Η αυτοφροντίδα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διαχείριση του άγχους

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να στοχεύουμε σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση για να διατηρήσουμε τη σωματική μας υγεία. Συχνά ωστόσο ξεχνάμε ότι αυτά τα βήματα είναι επίσης σημαντικά για την ψυχική μας υγεία και ευεξία. Εάν βιώνετε πολύ άγχος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε την αυτο-φροντίδα προτεραιότητα στη ζωή σας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, έστω και για δέκα λεπτά, μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σας υγεία, να ανεβάσει τη διάθεση, καθώς και την αυτοπεποίθησή σας.

Άλλες ιδέες για την φροντίδα του εαυτού περιλαμβάνουν:

  • καταπραϋντικές δραστηριότητες (όπως για παράδειγμα το μασάζ ή ένα ζεστό μπάνιο με τα αγαπημένα σας έλαια)
  • χαλάρωση
  • επαρκής ύπνος
  • χρόνος με φίλους και οικογένεια
  • αφιέρωση χρόνου για ευχάριστες δραστηριότητες και χόμπυ
  • διαλογισμός

 

Δεν έχω χρόνο να φροντίσω τον εαυτό μου-Κι όμως η αυτοφροντίδα είναι το κλειδί!

Ας το παραδεχτούμε, όσο πληθαίνουν οι υποχρεώσεις, τόσο η φροντίδα του εαυτού γίνεται μια πρόκληση. Είναι πολύ σύνηθες να τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα μέσα στην ημέρα και να αμελούμε τη διατροφή μας για παράδειγμα ή την εξασφάλιση λίγου έστω χρόνου για να κάνουμε μία παύση ή να αφιερώσουμε σε κάτι που μας αρέσει και μας ευχαριστεί. Είναι ωστόσο σαφές ότι, είναι ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους ή απαιτητικούς καιρούς που χρειάζεται να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Εάν μάλιστα βιώνετε και άγχος, η αυτοφροντίδα θα πρέπει να είναι μια βασική πτυχή της καθημερινότητάς σας και η προτεραιότητά σας. Να θυμάστε ότι το να αφιερώνετε χρόνο για μικρές πράξεις αυτο-φροντίδας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κρατήσει τη διάθεσή σας πιο ισορροπημένη και θα αναπληρώσει τα αποθέματα της ενέργειάς σας.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η αυτοφροντίδα, γίνεται μέσο για την διαχείριση του άγχους

Τεχνικές αυτοβοήθειας για την διαχείριση του άγχους

Πώς η αυτοφροντίδα μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το άγχος σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

Budgeting: Το οικονομικό άγχος μπορεί να μετατραπεί σε σωματικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και κακή έκβαση για άλλες ασθένειες. Τα χρήματα είναι επίσης μια από τις κύριες αιτίες διαζυγίων.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Πρήξιμο κοιλιά: Οι ασκήσεις, τα συμπληρώματα και τα μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη μείωση του φουσκώματος και οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του.

7 Tips για τη φροντίδα του εαυτού σας

Ηρεμία και χαλάρωση: Προσθέστε στο πρόγραμμά σας τη φροντίδα του εαυτού σας και γίνετε εσείς η προτεραιότητά σας. Μάθετε εδώ πώς θα το καταφέρετε αυτό.

Το πρώτο lockdown αύξησε τη δημιουργικότητά μας

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Τα lockdown για τον COVID-19 μπορεί να έχουν περιορίσει πολλούς ανθρώπους στα σπίτια τους, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι αυτά τα όρια δεν εμπόδισαν τους ανθρώπους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Θα μπορούσε αυτή η δημιουργικότητα να έχει τροφοδοτηθεί από άγνωστα συναισθήματα ή, ίσως, περισσότερο ελεύθερο χρόνο; 

Πρόγραμμα άσκησης βοηθά τους ηλικιωμένους να αυτοεξυπηρετούνται

Αθλητισμός: Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε την άσκηση -- και οι σωστές δραστηριότητες μπορεί να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ανεξάρτητοι και να αυτοεξυπηρετείστε ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Γνωρίστε τα μυστικά για ένα ανώδυνο και χαλαρωτικό ξύρισμα

Ξύρισμα ποδιών: Μπορεί το ξύρισμα να αποτελεί τον πιο ανώδυνο τρόπο για την απομάκρυνση των τριχών, αλλά συχνά προκαλούνται μολύνσεις και ξηροδερμία. Ας αποφύγουμε τους τραυματισμούς κι ας μάθουμε τους τρόπους που θα μας κάνουν να έχουμε ένα τέλειο και λείο αποτέλεσμα.