Αυτοφροντίδα

Κατοικίδια απώλεια: Πώς να αντιμετωπίσετε τη θλίψη της απώλειας του κατοικιδίου σας

Κατοικίδια απώλεια: Πώς να αντιμετωπίσετε τη θλίψη της απώλειας του κατοικιδίου σας

Κατοικίδια απώλεια: Κανείς δεν μπορεί να σας πει πώς να αισθάνεστε αφού χάσετε ένα κατοικίδιο.

Έρχεται μια στιγμή στη ζωή κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου που πρέπει να πείτε το τελευταίο αντίο – και, ξαφνικά, η απεριόριστη πηγή αγάπης από τον φίλο σας μόλις… φεύγει. Όταν συμβεί αυτό μπορεί να είναι απολύτως καταστροφικό. Για μερικούς ανθρώπους ο θάνατος ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολος από την απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου.

Μπορεί να μην μιλάμε ανοιχτά για τη θλίψη για κατοικίδια στην κοινωνία, αλλά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων γνωρίζουν ότι ένα κατοικίδιο δεν είναι απλώς ένα ζώο. Είναι επίσης ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας και μια τεράστια πηγή άνευ όρων αγάπης, στοργής και άνεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με άλλες σχέσεις, τα ζώα προσφέρουν μια οργανική σύνδεση για την οποία δεν χρειάζεται να σκέφτεστε υπερβολικά ή να ανησυχείτε. Τα αγαπάς και σας αγαπούν—είναι τόσο απλό. Πολύ λίγες ανθρώπινες σχέσεις παρέχουν αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης και αφοσίωσης.

Επιπλέον, το να έχετε ένα κατοικίδιο μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα ζώα μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή σας και να αυξήσουν τα συναισθήματα κοινωνικής υποστήριξης. Μια μελέτη του 2021 βρήκε επίσης ότι το να έχεις ένα ζώο στο σπίτι σου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και στην ανακούφιση της μοναξιάς. Τι κάνουμε λοιπόν όταν δεν είναι πια εκεί για να μας χαιρετήσουν στην πόρτα; Ακολουθούν πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τη θλίψη σας.

Μην αφήνετε τους άλλους να σας πουν πώς να αισθάνεστε

Δεν έχουν όλοι βιώσει έναν βαθύ δεσμό με ένα κατοικίδιο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους στη ζωή σας να κάνουν απορριπτικά σχόλια όπως «ήταν μόνο μια γάτα» ή «απλώς πάρε έναν νέο σκύλο». Αλλά για τους ανθρώπους των οποίων η καθημερινή ρουτίνα είναι αγκυροβολημένη στη φροντίδα ενός κατοικίδιου και για εκείνους που βασίζονται στο κατοικίδιό τους ως πηγή άνευ όρων αγάπης, η απώλεια μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη —αν όχι περισσότερο— με την απώλεια ενός ανθρώπου.

Απλά να ξέρετε ότι δεν μπορούν όλοι στη ζωή σας να σχετίζονται με το βάθος της θλίψης σας. Είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε άλλον να καταλάβει τη σύνδεσή σας εκτός από τους άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν το κατοικίδιό σας. Τούτου λεχθέντος, προσπαθήστε να μην αφήσετε τα σχόλια των ανθρώπων να σας αναστατώσουν. Η θλίψη σας είναι 100% έγκυρη.

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας

Η θλίψη είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Μπορεί να ξυπνήσετε μια μέρα νιώθοντας σταθεροί, αλλά μέχρι το μεσημεριανό γεύμα κλαίτε ξανά. Αυτά τα κύματα συναισθημάτων είναι ισοδύναμα για την πορεία. έχετε βιώσει κάτι τρομερό και το «να νιώθετε φυσιολογικό» απαιτεί χρόνο. Μια μελέτη του 2019 εξέτασε το χρονοδιάγραμμα πένθους σε 82 άτομα που έχασαν ένα κατοικίδιο. Περίπου το 25% βίωσε έντονο πένθος για 3 έως 12 μήνες, το 50% για 12 έως 19 μήνες και το 25% για 12 έως 24 μήνες. Επομένως, προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τη θλίψη σας με άλλες απώλειες ή να βιάζεστε με τα συναισθήματά σας.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι, ενώ πιθανότατα θα σας λείπει πάντα ο γούνινος φίλος σας, η ένταση της θλίψης σας θα μετριαστεί με την πάροδο του χρόνου. Στην αρχή, η σιωπή στο σπίτι σας μπορεί να είναι εκκωφαντική, σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση. Εξάλλου, έχετε συνηθίσει τους καθημερινούς ρυθμούς και τους θορύβους του φιλικού σας ζώου, όπως τα καρφιά στο ξύλινο πάτωμά σας. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι δεν θα νιώθετε πάντα έτσι, ακόμα κι αν φαίνεται ότι θα νιώθετε. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να ξέρετε ότι η μετάβαση στη θλίψη απαιτεί χρόνο. Δεν θα μπορείτε να αλλάξετε τη νοοτροπία ή τη διάθεσή σας από τη μια μέρα στην άλλη.

Ενημερώστε τους ανθρώπους τι χρειάζεστε

Δεδομένου ότι η θλίψη για τα κατοικίδια δεν συζητείται πραγματικά, πολλοί άνθρωποι δεν είναι απολύτως σίγουροι πώς να είναι υποστηρικτικοί. Είναι μια πολύ μεγάλη απώλεια και οι άνθρωποι δεν ξέρουν πάντα τι να κάνουν. Ζητήστε τους λοιπόν ό,τι χρειάζεστε. Αυτό θα φαίνεται διαφορετικό για τον καθένα. Για μερικούς ανθρώπους, η θλίψη τους κάνει να χάνουν από τα μάτια τους τις βασικές τους ανάγκες.

Όταν χάνουμε μια σχέση, μπορεί να διαταράξει τις βιολογικές λειτουργίες, ειδικά αν υπήρχαν ορισμένες καθημερινές ρουτίνες συνδεδεμένες με το κατοικίδιο ζώο σας. Επομένως, η ερώτησή σας θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο να πείτε στον φίλο σας ότι θα σήμαινε πολλά για εσάς αν σας έστελνε όλη την εβδομάδα. Εάν ικανοποιούνται οι βασικές σας ανάγκες, ακολουθούν ορισμένοι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη:

  • Ζητήστε από έναν φίλο να πάει μια βόλτα. Θα μπορούσατε ακόμη και να το προγραμματίσετε για τις ώρες που συνήθως βγάζατε τον σκύλο σας έξω για τις πρωινές ή βραδινές του βόλτες. Μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα συναισθήματα θλίψης και μοναξιάς που προκύπτουν από την απώλεια της κανονικής σας ρουτίνας και θα σας βγάλει από το σπίτι.
  • Ζητήστε από τους αγαπημένους σας να σας στείλουν φωτογραφίες. Δείτε αν οι φίλοι και η οικογένειά σας θα ήταν πρόθυμοι να ψάξουν στα άλμπουμ φωτογραφιών τους για να στείλουν φωτογραφίες από όλες τις καλές στιγμές που είχατε με το κατοικίδιό σας όλα αυτά τα χρόνια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις φωτογραφίες για να δημιουργήσετε κάτι ιδιαίτερο (για το οποίο θα μιλήσουμε περισσότερα αργότερα). Το να ολοκληρώσετε ένα έργο μπορεί να σας δώσει έναν νέο σκοπό κατά τη διάρκεια της περιόδου του πένθους.
  • Δείτε αν κάποιος χρειάζεται φύλακα σκύλων. Αν και πιθανότατα δεν είστε έτοιμοι να βγείτε έξω και να αποκτήσετε έναν νέο καλύτερο φίλο, το να περνάτε χρόνο με άλλα ζώα που αγαπάτε μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε λίγο τον πόνο σας. Το να πηδήσετε για να φροντίσετε ένα άλλο ζώο μπορεί να σας βοηθήσει να σας βγάλει από το μυαλό σας και να σας επαναφέρει στη ρουτίνα.
  • Δημιουργήστε μια κληρονομιά. Υπάρχουν πολλοί υπέροχοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κρατήσετε ζωντανή τη μνήμη του κατοικίδιου ζώου σας. Κάντε κάτι με όλες αυτές τις φωτογραφίες στο τηλέφωνό σας. Σκεφτείτε να εκτυπώσετε μερικά στιγμιότυπα που λατρεύετε να πλαισιώσετε και να βάλετε στο σπίτι σας: βλέποντας το αγαπημένο τους πρόσωπο τακτικά μπορεί να σας φέρει μια αίσθηση γαλήνης και άνεσης.

Συνδεθείτε με άλλους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που πενθούν

Οι άνθρωποι δεν θρηνούν καλά μόνοι τους. Η θλίψη προορίζεται για κοινή χρήση και μπορεί να είναι πιο δύσκολο με την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου λόγω του στίγματος. Αλλά υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που έχουν βιώσει μια βαθιά απώλεια όπως αυτή. Εάν δεν έχετε φίλους ή οικογένεια που να καταλαβαίνουν τι περνάτε, δεν πειράζει. Υπάρχουν πολλές ομάδες υποστήριξης για την απώλεια κατοικίδιων στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε online ή στην πραγματική ζωή. Ε

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 συμβουλές για να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές από τη ζέστη

Γιατί ο σκύλος μου ξαφνικά φοβάται να ανεβαίνει στα έπιπλα;

5 κοινά διατροφικά λάθη που σαμποτάρουν την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χάσει βάρος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να ασκείστε; Πριν ή μετά το φαγητό;

Προπόνηση: Το φαγητό πριν από την προπόνηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια και να ενισχύσει την απόδοση, ενώ η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα