Αυτοφροντίδα

Κατοικίδια ευεξία: Γιατί ο σκύλος μου ξαφνικά φοβάται να ανεβαίνει στα έπιπλα;

Κατοικίδια ευεξία: Γιατί ο σκύλος μου ξαφνικά φοβάται να ανεβαίνει στα έπιπλα;

Κατοικίδια ευεξία: Με την ήπια καθοδήγησή σας, οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να μετατραπούν σε θετικές, έτσι ο σκύλος σας μπορεί να απολαύσει ξανά την αναρρίχηση στα έπιπλα.

Εάν ο σκύλος σας φοβάται ξαφνικά να ανέβει και να κατέβει έπιπλα, πιθανότατα έχει έναν καλό λόγο. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν μια συμπεριφορά σταματά, είναι επειδή μια δυσάρεστη συνέπεια την έχει αποτρέψει. Ευτυχώς, με την ήπια καθοδήγησή σας, οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να μετατραπούν σε θετικές, έτσι ο σκύλος σας μπορεί να απολαύσει ξανά την αναρρίχηση στα έπιπλα.

Μια επώδυνη εμπειρία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απροθυμία να σκαρφαλώσετε στα έπιπλα μπορεί να προκληθεί από πόνο. Για τα μικρά σκυλιά και τα κουτάβια, το άλμα από τα έπιπλα είναι ένα άλμα που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Εάν έχετε έναν ηλικιωμένο σκύλο που δεν θέλει πλέον να πηδά πάνω ή να κατεβάζει καναπέδες ή καρέκλες, θα μπορούσε να υποδηλώνει την εμφάνιση:

  • αρθρίτιδας,
  • ασθένειας μεσοσπονδύλιου δίσκου,
  • πόνου,
  • ή τραυματισμού στα πίσω πόδια,
  • και μυϊκής αδυναμίας όπως φαίνεται στη νόσο του Addison.

 

Ακόμα κι αν ο σκύλος σας μπορεί να φαίνεται καλά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας καθώς μερικές φορές οι τραυματισμοί δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι. Οι ακτινογραφίες και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να αποκαλύψουν την πηγή των προβλημάτων.

Μια τρομακτική εμπειρία

Εκτός από τον πόνο, μια τρομακτική εμπειρία μπορεί να έχει και αρνητικό αντίκτυπο. Ο σκύλος σας μπορεί να πήδηξε από τα έπιπλα και να βρήκε ένα γλαφυρό, υγρό πάτωμα προκαλώντας τον πανικό από την αστάθεια των ποδιών του. Μπορεί να έπεσε ή να προσγειώθηκε απότομα. Εάν ο σκύλος σας επιπλήχθηκε επειδή πήδηξε στον καναπέ ή τρόμαξε από έναν θόρυβο καθώς ανέβαινε ή κατέβαινε στα έπιπλα, μπορεί να τον τρόμαξε. Τα σκυλιά μαθαίνουν με συνειρμούς, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Αντιμετώπιση του φόβου

Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αποκτήσει ξανά αυτοπεποίθηση, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο πρόβλημα. Εάν ο σκύλος σας έχει κάποιο σωματικό πρόβλημα, η απροθυμία του να πηδήξει μπορεί να επιλυθεί μόλις αντιμετωπιστεί. Για χρόνιες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια ράμπα σκύλου ή βήματα για να αποτρέψετε τον πόνο και τον κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού. Για ολισθηρά δάπεδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλιά με λαστιχένια πλάτη.

Εάν ο σκύλος σας τρόμαξε ή τραυματίστηκε για κάποιο λόγο, θα πρέπει να εργαστείτε για να κάνετε το ανέβασμα και το κατέβασμα των επίπλων ξανά μια ευχάριστη δραστηριότητα. Δεδομένου ότι τα σκυλιά μαθαίνουν μέσω των συνειρμών, θα πρέπει να επαναπρογραμματίσετε το μυαλό του σκύλου σας για να δημιουργήσετε θετικές ενώσεις που θα αντικαταστήσουν τις κακές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αντιρρύθμισης.

Βοηθώντας τον σκύλο σας

Μόλις ο κτηνίατρός σας έχει αποκλείσει ένα ιατρικό πρόβλημα, μπορείτε να μάθετε στο σκύλο σας να απολαμβάνει ξανά τα έπιπλα. Το να αναγκάσετε τον σκύλο σας να σκαρφαλώσει ή να κατέβει ταυτόχρονα μπορεί να επιδεινώσει τον φόβο του. Αντ ‘αυτού, βρείτε έναν ρυθμό με τον οποίο ο σκύλος σας ικανοποιεί και επιβραβεύστε κάθε μικρό βήμα που κατανέμεται κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών. Ξεκινήστε δίνοντας μια λιχουδιά στον σκύλο σας όταν είναι κοντά στα έπιπλα, κοιτάζει τα έπιπλα ή μυρίζει τα έπιπλα.

Χρησιμοποιήστε μια λιχουδιά για να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να σταθεί απέναντι στα έπιπλα και να τον επιβραβεύσει για αυτό. Τέλος, ενθαρρύνετέ τον να πηδήξει. Όταν το κάνει, επαινέστε τον και επιβραβεύστε τον με ένα τζακ ποτ λιχουδιές, δίνοντάς του αρκετές λιχουδιές σε μέγεθος μπουκιάς στη σειρά. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει επίσης πολλές ανταμοιβές για το άλμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 κοινά διατροφικά λάθη που σαμποτάρουν την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χάσει βάρος;

Έχουν χώρο τα λαχανικά στη διατροφή των κατοικιδίων μας;

Πώς το αγκάλιασμα του σκύλου σας είναι καλό για την υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να χαλαρώσετε με απλές τεχνικές μασάζ ποδιών;

Μασάζ πόδια: Το μασάζ στα πόδια σας μπορεί να σας ανακουφίσει από όλη την προσπάθεια που αντιμετωπίζει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μασάζ ποδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε.