Αυτοφροντίδα

Πόνος στην πλάτη: 4 λόγοι που επιμένει

Πόνος στην πλάτη: 4 λόγοι που επιμένει

Πόνος στην πλάτη: Τι γίνεται με τους ανθρώπους που παλεύουν με χρόνιο πόνο στην πλάτη – δηλαδή – πόνο που είναι σταθερός και διαρκεί τρεις μήνες ή περισσότερο;

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα κοινό παράπονο μεταξύ των περισσότερων ενηλίκων τουλάχιστον μία ή δύο φορές στη ζωή τους. Οι περισσότεροι από εμάς θα βιώσουμε μερικά φευγαλέα επεισόδια πόνου στην πλάτη κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που παλεύουν με χρόνιο πόνο στην πλάτη – δηλαδή – πόνο που είναι σταθερός και διαρκεί τρεις μήνες ή περισσότερο;

Όπως αποδεικνύεται, η έρευνα δείχνει ότι η εμπειρία του χρόνιου πόνου αυξάνεται, με τον πόνο στη μέση και τις αρθρώσεις να κατέχουν την πρωτιά. Οι αρθρώσεις και τα συστήματα οργάνων μας, η συνολική υγεία της σπονδυλικής στήλης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Κι έτσι, καθώς ο πληθυσμός γερνά καταστάσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφυλιστική δισκοπάθεια, η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, η κύφωση και άλλες, επηρεάζουν συχνότερα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σωματικό βάρος

Ενώ ο πληθυσμός γερνάει, γίνεται επίσης βαρύτερος. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας κυμάνθηκε γύρω στο 30,5% μεταξύ 1999-2000. Συγκρίνοντας αυτόν τον αριθμό με το πιο πρόσφατο διαθέσιμο σύνολο δεδομένων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για το 2017-2018, το ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 9,2% και επί του παρόντος κυμαίνεται σε περίπου 42,4% του πληθυσμού.

Η πανδημία μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω κλιμάκωση αυτών των ποσοστών λόγω των lockdown και της αδυναμίας μας να έχουμε πρόσβαση σε γυμναστήρια και άλλες δραστηριότητες. Οι σπονδυλικές μας στήλες σχεδιάστηκαν περίπλοκα για να λειτουργούν υπό ιδανικές συνθήκες όσον αφορά το σωματικό μας βάρος. Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα κύριο παράπονο μεταξύ των ατόμων που είναι υπέρβαρα. Ο λόγος είναι απλός – το να αναγκάσεις τη σπονδυλική στήλη να φέρει πολλά κιλά – περισσότερα από αυτό που ήδη φέρει είναι μια συνταγή για πόνο.

Τρόπος ζωής

Καθόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ. Είτε παρακολουθούμε εκπομπές από τον καναπέ ή το κρεβάτι μας είτε δουλεύουμε για ώρες μπροστά από μία οθόνη, η σωματική δραστηριότητα είναι περιορισμένη. Οι σπονδυλικές μας στήλες σχεδιάστηκαν με γνώμονα την κίνηση και επωφελούνται από την τακτική σωματική δραστηριότητα. Ο καθιστικός τρόπος ζωής οδηγεί σε πόνο στην πλάτη επειδή η σπονδυλική στήλη συμπιέζεται συνεχώς όταν είμαστε συνεχώς σε καθιστή θέση. Η συμπίεση των σπονδύλων και των δίσκων της σπονδυλικής στήλης τους στερεί από την επαρκή ροή αίματος και οξυγόνωση για να λειτουργήσουν καλά. Το αποτέλεσμα αυτού είναι συχνά πόνος στην πλάτη.

Ασθένεια

Καθένας από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω αποδίδεται επίσης στην αύξηση ορισμένων ασθενειών που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη. Από την αρθρίτιδα και το κάταγμα της σπονδυλικής στήλης έως τις εκφυλιστικές καταστάσεις και τη σπονδυλική στένωση, η υγεία της σπονδυλικής στήλης επηρεάζεται άμεσα από την ηλικία, το σωματικό βάρος, τον τρόπο ζωής και το επάγγελμα.

Για παράδειγμα, η οστεοαρθρίτιδα και η σπονδυλική στένωση, που είναι κοινές αιτίες πόνου στη μέση, είναι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που αντιμετωπίζονται συνήθως σε ενήλικες άνω των 60 ετών. Επιπλέον, η εκφυλιστική νόσος του δίσκου και η σπονδυλολίσθηση είναι δύο παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να επηρεάσουν δυσανάλογα τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Και όσον αφορά τον τρόπο ζωής και τις επαγγελματικές ανησυχίες, εκείνοι που κάθονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι πιο επιρρεπείς σε εξουθενωτικές δισκοκήλες και τσιμπημένα νωτιαία νεύρα από εκείνους που είναι πιο δραστήριοι σωματικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

8 tips για μια υγιή σπονδυλική στήλη

Συμβουλές άσκησης αν έχετε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Αποκωδικοποιώντας τον συνεχή πόνο στην πλάτη

Πώς επηρεάζονται τα κίνητρα και η ευχαρίστηση από τον πόνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για την υγεία

Υγεία selfcare: Ο ΠΟΥ συνιστά παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για κάθε χώρα και οικονομικό περιβάλλον, ως κρίσιμο μονοπάτι για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, την προώθηση της υγείας, τη διατήρηση της ασφάλειας του κόσμου και την εξυπηρέτηση των ευάλωτων.

Μπορεί η ζώνη πλούτου Feng Shui πραγματικά να σας κάνει πλούσιους;

Ζώνη πλούτου Feng shui: Εδώ μπαίνει ο Νόμος της Έλξης. Επομένως, όσο περισσότερο εστιάζετε στους στόχους σας και οραματίζεστε ενεργά τον εαυτό σας να τους πετυχαίνει, τόσο πιο πιθανό είναι να το κάνετε.

Πώς να είστε πιο αυθεντικοί στη ζωή σας;

Self care tips: Τις περισσότερες φορές κρυβόμαστε πίσω από «μάσκες» ή «φίλτρα» για να κάνουμε τη ζωή μας να φαίνεται τέλεια, επειδή αυτό είναι το «cool» ή το «δημοφιλές».