Αυτοφροντίδα

Παραγωγικότητα: Γιατί πρέπει να πηγαίνετε σπίτι στην ώρα σας κάθε μέρα

Παραγωγικότητα: Γιατί πρέπει να πηγαίνετε σπίτι στην ώρα σας κάθε μέρα

Παραγωγικότητα: Σκεφτείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και να κάνετε μερικές βασικές αλλαγές.

Πόσες μέρες την εβδομάδα μένετε πίσω στο γραφείο μέχρι αργά; Μερικές φορές η εγκατάλειψη της εργασίας στην ώρα της δεν είναι πάντα δυνατή, ειδικά όταν ταχυδακτυλουργείτε στενές προθεσμίες. Αλλά αν εργάζεστε μέχρι αργά σε τακτική βάση, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα βήμα πίσω και να επαναξιολογήσετε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η υπερωρία είναι κοινή πρακτική στην κοινωνία μας, με πολλούς ανθρώπους στην Αυστραλία να εργάζονται κατά μέσο όρο έξι ώρες απλήρωτες υπερωρίες την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το The Australia Institute.

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις των υπερωριών τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία είναι σημαντικές. Μπορεί να αυξήσει την κούραση και το στρες, ενώ μειώνει την ευεξία και τον ποιοτικό ύπνο. Μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στις σχέσεις μας τόσο εντός όσο και εκτός εργασίας. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μια ανθυγιεινή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εξάντληση. Η έρευνα δείχνει ότι η εργασία για περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα συνδέεται με σημαντικές μειώσεις στην παραγωγικότητα, περισσότερα λάθη και αυξημένο κίνδυνο καταστάσεων ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Προγραμματίστε συναντήσεις κατά τη διάρκεια των βασικών ωρών εργασίας και αποφύγετε να πάρετε μαζί σας τη δουλειά στο σπίτι. Εάν εργάζεστε από το σπίτι ή είστε αυτοαπασχολούμενος, προσπαθήστε να καθιερώσετε και να τηρήσετε την κανονική εργάσιμη ημέρα σας, ώστε να μην παρεμβαίνει στη ζωή σας στο σπίτι.

Κάντε ένα διάλειμμα

Είτε πρόκειται για το μεσημεριανό σας διάλειμμα είτε για την ετήσια άδεια σας, το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για επαναφορά μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη μείωση του εργασιακού στρες, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης. Δεν έχετε χρόνο; Βρες χρονο. Αποκλείστε τα διαλείμματα 10 ή 20 λεπτών στο ημερολόγιό σας για να κάνετε ένα διάλειμμα και να απομακρυνθείτε από οτιδήποτε εργάζεστε. Όσον αφορά το σωστό διάλειμμα, προσπαθήστε να προγραμματίσετε παρατεταμένες διακοπές μερικούς μήνες νωρίτερα. Αυτό θα επιτρέψει σε όλους να προγραμματίσουν την απουσία σας, ώστε να μην σταματήσετε να κάνετε check in με τη δουλειά σας όταν πρόκειται να είστε διακοπές.

Θέστε ρεαλιστικές προθεσμίες

Όλοι γνωρίζουμε την αίσθηση του να φτάσετε στο τέλος της ημέρας και να δείτε ότι δεν έχετε τσεκάρει τα πάντα από τη λίστα σας. Αποφύγετε αυτή την απογοήτευση χωρίζοντας τις εργασίες και θέτοντας εφικτούς στόχους για την επόμενη μέρα.

Απλά πείτε όχι

Είναι εντάξει να πείτε όχι. Στην πραγματικότητα, πολλοί θα υποστήριζαν ότι δεν το λέμε αρκετά συχνά. Δίνοντας στον εαυτό σας την επιλογή να απορρίψετε την εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον φόρτο εργασίας σας, ώστε να μην καταλήξετε με πάρα πολλά στο πιάτο σας.

Κλείστε τις συσκευές & αποσυνδεθείτε

Αφιερώστε χρόνο μακριά από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας. Σκεφτείτε να μην έχετε συνδέσει τα email της εργασίας σας στο τηλέφωνό σας ή τουλάχιστον να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις που σχετίζονται με την εργασία. Όταν δεν εργάζεστε, κάντε πράγματα που σας δίνουν ενέργεια και χαρά – και προσπαθήστε να μην σκέφτεστε τη δουλειά!

Να είστε ευέλικτοι

Εάν διαπιστώνετε ότι οι ώρες εργασίας σας δεν ταιριάζουν στην καθημερινότητά σας, εξερευνήστε τις επιλογές σας. Υπάρχουν νόμοι για την υποστήριξη των εργαζομένων που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα δουλέψετε μια ώρα νωρίτερα, ώστε να μπορείτε να φύγετε νωρίτερα για να παραλάβετε τα παιδιά σας. Ή κοιτάξτε να εργάζεστε από το σπίτι τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα. Η αύξηση της ευημερίας και της παραγωγικότητας καθιστά αυτήν την κίνηση όλο και πιο δημοφιλή, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 Ομαδικές δραστηριότητες αυτοφροντίδας

4ήμερη εργασία: Μειωμένη εξουθένωση & καλύτερη ψυχική υγεία

Πώς να παραμείνετε ήρεμοι & συγκεντρωμένοι σε στρεσογόνες στιγμές

Φροντίστε τον εαυτό σας για να είστε πιο παραγωγικοί στην εργασία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείς να αλλάξεις τις προτεραιότητές σου;

Προτεραιότητες: Να θυμάστε ότι η αλλαγή προτεραιοτήτων είναι μια δυναμική και συνεχής διαδικασία. Αγκαλιάστε την ευελιξία να προσαρμόζεστε καθώς εξελίσσονται οι συνθήκες και εμφανίζονται νέες ευκαιρίες.

Αποτελεσματικές θεραπείες για την πρόληψη της στοματικής κοιλότητας

Ματωμένα ούλα: Με μια τόσο μεγάλη ποικιλία από λαχταριστές λιχουδιές σε μέγεθος μπουκιάς, καταλαβαίνουμε τη μανία. Δυστυχώς, όλη αυτή η γλυκιά κουβέντα φέρνει επίσης την προσοχή στην έλλειψη φροντίδας για τη στοματική υγεία περίπου το 85% έως 90% των ενηλίκων και το 60 έως το 80% των παιδιών υποφέρουν από οδοντική αδιαφορία. 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο;

Ποιότητα ύπνου: Ας αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στον ύπνο μας και ας δώσουμε στον εαυτό μας το πολύτιμο δώρο της καλής υγείας.

Γιατί το άρωμα το έχουμε ανάγκη;

Άρωμα: Το άρωμα είναι ένα ισχυρό αξεσουάρ που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση και την προσωπική εικόνα.

Συμβουλές για να ξυπνάτε νωρίς το πρωί

Πρωινό ξύπνημα: Το πρωινό ξύπνημα είναι μια σταδιακή διαδικασία που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ύπνου, τον καθορισμό ενός σταθερού προγράμματος και την καθιέρωση μιας πρωινής ρουτίνας.