Ψυχική Υγεία

Εργασία στο σπίτι: Δημιουργήστε το κατάλληλο εργασιακό κλίμα στο σπίτι

Εργασία στο σπίτι: Δημιουργήστε το κατάλληλο εργασιακό κλίμα στο σπίτι

Εργασία στο σπίτι: Ποιοι εργασιακοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου που δουλεύει από το σπίτι; Μάθετε εδώ και απολαύστε την ψυχική σας ηρεμία.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι έπρεπε να προσαρμοστούν στην εργασία από το σπίτι από την πανδημία του Covid-19. Όταν ολόκληροι οργανισμοί άρχισαν να εργάζονται εξ αποστάσεως, οι πρακτικές ανησυχίες ήταν η αρχική προτεραιότητα – η δημιουργία προσωρινών γραφείων στο σπίτι, η σύνδεση σε δίκτυα εργασίας και η εξέταση του τι σημαίνει η επιδημία για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα. Ωστόσο, τώρα που όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν ευελιξία πλήρους απασχόλησης στους υπαλλήλους τους επιτρέποντάς τους να εργάζονται τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο σε έναν νέο υβριδικό χώρο εργασίας, πολλές θα σκεφτούν πώς να κάνουν βιώσιμη την εξ αποστάσεως εργασία καθώς προσαρμόζονται σε νέους τρόπους της εργασίας και της αλληλεπίδρασης με τους συναδέλφους.

Εργασία από το σπίτι

Ένας τομέας που πολλοί εργαζόμενοι θα εξετάσουν ιδιαίτερα είναι η ψυχική τους υγεία και πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί από αυτόν τον νέο, μακροπρόθεσμο τρόπο εργασίας. Σαφώς, αυτό είναι ένα πολύπλευρο θέμα και οι ατομικές συνθήκες του καθενός θα είναι διαφορετικές, τόσο εντός όσο και εκτός εργασίας. Για αυτόν τον λόγο και για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα εξετάσουμε αποκλειστικά τους εργασιακούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου και θα διερευνήσουμε τρόπους ανακούφισης του στρες και του άγχους. Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

1. Δημιουργήστε το καλύτερο περιβάλλον εργασίας που μπορείτε. Δεν είναι όλοι αρκετά τυχεροί να έχουν έναν ειδικό χώρο γραφείου στο σπίτι – και ακόμη και εκείνοι που έχουν μπορεί να μην είναι συνηθισμένοι να περνούν πολλές εβδομάδες λειτουργώντας σε αυτόν τον χώρο. Μπορεί να μην έχετε πολλές επιλογές όσον αφορά την τοποθεσία, ειδικά αν μοιράζεστε τον χώρο με μέλη της οικογένειας ή συγκατοίκους που εργάζονται επίσης από το σπίτι αρκετές ημέρες την εβδομάδα. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να εγκαταστήσετε κάπου με πολύ φυσικό φως και αερισμό. Μπορεί να είναι εύκολο να παραβλέψουμε πώς μια τακτική δόση βιταμίνης D από το ηλιακό φως μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Εάν εργάζονται άλλα μέλη του νοικοκυριού σας, σκεφτείτε αν θα σας φανεί πιο κίνητρο ένα στυλ συνεργασίας σε ένα τραπέζι κουζίνας ή αν χωριστοί χώροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση. Μπορεί ακόμη και να ανακατεύετε τα πράγματα και να μετακομίζετε σε διαφορετικές τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της ημέρας – κάτι που μπορεί να είναι απαραίτητο εάν έχετε και παιδιά τριγύρω. Τελικά, το παν είναι να δημιουργήσετε έναν χώρο στον οποίο μπορείτε να αισθάνεστε άνετα και παραγωγικοί – ακόμα και μερικές μικρές πινελιές όπως φυτά ή εικόνες μπορούν να συμβάλουν πολύ στο να κάνετε τον χώρο εργασίας σας να νιώσει φιλόξενος και τελικά να βοηθήσουν στην παραγωγικότητα.

2. Δώστε προτεραιότητα στην υγιή επικοινωνία πάνω από όλα. Εάν έχετε συνηθίσει να εργάζεστε σε ένα κεντρικό γραφείο, όπου οι συνάδελφοι βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά, μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστείτε σε μια νέα κατάσταση όπου η συζήτηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο το να φωνάζετε πάνω από το γραφείο. Το κλειδί για να λειτουργήσει αυτό κατά την απομακρυσμένη λειτουργία είναι να επικοινωνείτε όσο πιο συχνά μπορείτε, μέσω μιας σειράς διαφορετικών μέσων. Αν και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εξακολουθεί να έχει τη θέση του στη διάδοση πληροφοριών, προσπαθήστε να μην βασίζεστε υπερβολικά σε αυτό. Όπου είναι δυνατόν, σηκώστε το τηλέφωνο ή χρησιμοποιήστε μια πλατφόρμα όπως το Skype ή το FaceTime για βιντεοκλήση. Η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους σας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της μοναξιάς ή της απομόνωσης – και επίσης συχνά θα σας βοηθήσει να λύσετε ένα ζήτημα πολύ πιο γρήγορα.

3. Δημιουργήστε όρια μεταξύ εργασίας και οικιακής ζωής. Ακόμη και οι έμπειροι εργαζόμενοι στο σπίτι μπορούν να βρουν αυτό μια ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς οι γραμμές μεταξύ του χώρου εργασίας και του σπιτιού σας γίνονται θολές. Χωρίς να ανησυχείτε για τις μετακινήσεις σας, μπορεί να είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα του να εργάζεστε περισσότερες ώρες ή να παρατείνετε τις εργασίες λόγω περισπασμών. Για αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε υγιή και να χτίσουμε όρια. Οι επιλογές που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:
– Ορίστε αυστηρές ώρες έναρξης και λήξης για την ημέρα σας και κάντε ό,τι μπορείτε για να τις τηρήσετε
– Βεβαιωθείτε ότι βγαίνετε από το σπίτι τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για άσκηση
– Κάντε τακτικά διαλείμματα όλη την ημέρα, σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού. Ακόμη και δέκα λεπτά πίνοντας καφέ στην κουζίνα μπορούν να κάνουν τη διαφορά
– Εργαστείτε σκληρά για να το απενεργοποιήσετε το βράδυ, αποφεύγοντας να κοιτάζετε email ή μηνύματα αν είναι δυνατόν

4. Μη φοβάστε να είστε ειλικρινείς με τον εργοδότη σας. Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού το 2020, η ψυχική υγεία είχε εξέχουσα θέση στην επιχειρηματική ατζέντα για πολλά χρόνια, καθώς οι ηγέτες συνειδητοποίησαν τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής υγείας του προσωπικού. Ενώ όλοι οι εργοδότες πρέπει τώρα οι ίδιοι να σκεφτούν πώς θα προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους ενόψει των τεράστιων περιορισμών στο εργατικό τους δυναμικό, αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς ως εργαζόμενος δεν μπορείτε να εκφράσετε ανησυχίες για την ατομική σας κατάσταση. Είτε το ερώτημά σας σχετίζεται με προκλήσεις παιδικής μέριμνας, αισθήματα απομόνωσης, προκλήσεις συνδεσιμότητας ή εξοπλισμού ή απλώς ένα αίσθημα καταπόνησης, είναι σημαντικό να θέσετε τις ανησυχίες σας στον διευθυντή σας και να αναζητήσετε την κατάλληλη υποστήριξη, όπως ακριβώς θα κάνατε αν λειτουργούσατε σε φυσικό χώρο τοποθεσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα κοιμάστε καλύτερα και θα ξυπνάτε παραγωγικά

5 Σημάδια που σας δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς

3 βήματα για μια πιο παραγωγική μέρα

Τι να κάνετε το αληθινό έλατο που αγοράσατε για τα Χριστούγεννα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.