Αυτοφροντίδα

Μουσικοθεραπεία: Πώς η μουσική βελτιώνει την αυτοφροντίδα μας;

Μουσικοθεραπεία: Πώς η μουσική βελτιώνει την αυτοφροντίδα μας;

Μουσικοθεραπεία: Η πνευματική φροντίδα του εαυτού σας πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα και η ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αυτοφροντίδα.

Σε έναν κόσμο με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, οι πιέσεις της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ανατροφής των παιδιών, της διατήρησης μιας δουλειάς, του βαθμού κ.λπ. Ως εκ τούτου, είναι συχνά δύσκολο να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία. Όταν έχεις να κάνεις με έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής, χρειάζεσαι κάτι σαν μουσική για να αποφύγεις την εξάντληση και να ελέγξεις τον εαυτό σου. Η μουσική μπορεί εύκολα να ανακουφίσει τις πιέσεις της καθημερινής ζωής και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του μυαλού από διαφορετικούς στρεσογόνους παράγοντες. Μουσικοθεραπεία και αυτοφροντίδα πάνε χέρι-χέρι! Η μουσική έχει αποδειχθεί ότι παρέχει οφέλη όπως μειωμένο άγχος, αυξημένη αυτογνωσία και γενική επίγνωση.

Χρήση Μουσικοθεραπείας για Αυτοφροντίδα

Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στη μουσική σε ένα βαθύ και θεμελιώδες επίπεδο. Ας το παραδεχτούμε, η μουσική είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Η μουσική επηρεάζει το σώμα και τον εγκέφαλό μας με τρόπους που απαιτούν απλώς να καθόμαστε, να ακούμε και να απολαμβάνουμε. Η μουσική πετυχαίνει πολλά πράγματα. Η μουσική μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης που βελτιώνει άμεσα τη διάθεση. Η συναισθηματική μνήμη είναι συνδεδεμένη με τη μουσική και μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα και συναισθήματα του παρελθόντος, σχεδόν σαν να μεταφέρεστε πίσω στο χρόνο. Η μουσική επηρεάζει επίσης την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό.

Οι μουσικοθεραπευτές φέρνουν την τέχνη της μουσικής σε πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σχετικά με τη σωματική, γνωστική και συναισθηματική τους υγεία. Η μουσική είναι και τα δύο εντελώς αφηρημένα ενώ είναι βαθιά συναισθηματική. Η χρήση της μουσικής ως σκόπιμου εργαλείου για την υγεία και την ευεξία οποιουδήποτε μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη, μερικά από τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη χρήση της μουσικής για αυτοφροντίδα:

  • Η ακρόαση τραγουδιών που έχουν θετική σχέση για εσάς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση. Η δημιουργία μιας λίστας αναπαραγωγής τραγουδιών που σας κάνουν χαρούμενους μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα συναισθήματα και μπορεί να είναι ένα ισχυρό διεγερτικό μνήμης.
  • Η ακρόαση τραγουδιών με πιο αργό ρυθμό μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τα νεύρα. Η ακρόαση μουσικής με ρυθμό που ταιριάζει με 60-80 bpm (ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας) μπορεί να σας κρατήσει ή να σας βοηθήσει να επιτύχετε ηρεμία.
  • Πάρε μέρος και φτιάξε μουσική! Αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό για μερικούς ανθρώπους, αλλά η μουσική είναι μια δεξιότητα που μπορεί να μάθει. Η συμμετοχή στη μουσική έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την εστίαση.

Τα αυξανόμενα στοιχεία ότι η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «αυτοκαθοδηγούμενη παρέμβαση» υποστηρίζει την ιδέα ότι ένας μουσικοθεραπευτής μπορεί να σας δώσει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να δώσετε στον εαυτό σας μια μορφή ανακούφισης.

Η μουσική σας επηρεάζει συναισθηματικά

Όταν ακούτε μουσική με σκοπό τη φροντίδα του εαυτού σας, είναι σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά συναισθήματα που προκαλούνται από διαφορετικά τραγούδια. Η ακρόαση μουσικής με την οποία συχνά σχετίζεστε μπορεί να είναι χρήσιμη για εσάς, ενώ η ακρόαση μουσικής με την οποία δεν σχετίζεστε ή δεν αισθάνεστε καλά μπορεί να είναι επιβλαβής.

Όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι με καθημερινές εργασίες, η μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσετε προθέσεις για ορισμένες εργασίες. Το να θέτεις προθέσεις με στόχους στο μυαλό σε κάνει να σταματήσεις και να σκέφτεσαι «γιατί το κάνω αυτό;». Η μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να κρατάτε στόχους στο μπροστινό μέρος του μυαλού σας όταν αποσπάτε την προσοχή σας από εξωτερικά ερεθίσματα που σας εμποδίζουν να ολοκληρώσετε μια εργασία. Η επιλογή ενός τραγουδιού μπορεί να αποτρέψει το βλέμμα σας και να εστιάσετε ξανά στην εργασία που έχετε. Η χρήση μουσικής για αυτογνωσία, αυτοφροντίδα, ρύθμιση της διάθεσης και ανακούφιση του στρες μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία αυτοφροντίδας. Η πνευματική φροντίδα του εαυτού σας πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα και η ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αυτοφροντίδα. Η αυτοφροντίδα ενθαρρύνει μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας. Όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, τότε μπορείτε να μεταδώσετε καλά συναισθήματα στους άλλους γύρω σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

9 Πράγματα που θα βελτιώσουν την αυτοφροντίδα σας χωρίς να ξοδέψετε χρήματα

Πώς θα βοηθήσει η αυτοφροντίδα στη μείωση του άγχους;

30 ιδέες αυτοφροντίδας εάν περνάτε μια κακή ημέρα

10 Συμβουλές για την φροντίδα των οικονομικών σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να χαλαρώσουμε το παχύ έντερο μας από τον ερεθισμό;

Ευερέθιστο έντερο: Με απλές αλλαγές διατροφής, διαχείριση του στρες και τακτική άσκηση, μπορείτε να χαλαρώσετε το ευερέθιστο έντερο και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Συνήθειες που σκοτώνουν την παραγωγικότητα και πώς να τις κόψετε

Το μεσημεριανό γεύμα ενώ εργάζεστε μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της παραγωγικότητας υπό το πρόσχημα της πολλαπλής εργασίας, αλλά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως σε περισσότερες από μία εργασίες τη φορά. Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερες εργασίες προσπαθείτε να κάνετε ταχυδακτυλουργικά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για ανακρίβειες.

Το ατμόλουτρο μπορεί να βλάψει το δέρμα μας;

Σάουνα: Δεν βλάπτει το δέρμα σας αρκεί να το χρησιμοποιείτε με σύνεση. Μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά τα χαλαρωτικά και αποτοξινωτικά οφέλη, αρκεί να ενυδατώνεστε σωστά και να ακούτε το σώμα σας.

Τι να κάνετε όταν έρθετε με ασθένεια που προκαλείται από την ζέστη;

Ζέστη ασθένειες: Το να αντιμετωπίζετε ασθένειες που προκαλούνται από τη ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά το να μάθετε πώς να τις αναγνωρίζετε και να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.

Απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα μαλλιά σας καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει

Αναζητήστε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και εφαρμόστε το απευθείας στο εκτεθειμένο τριχωτό της κεφαλής κατά μήκος της χωρίστρας σας και κατά μήκος του μήκους εάν είστε έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.