Αυτοφροντίδα

Mindfulness Οφέλη: Πώς να αγκαλιάσετε το mindfulness στην καθημερινότητά σας [vid]

Mindfulness Οφέλη: Πώς να αγκαλιάσετε το mindfulness στην καθημερινότητά σας [vid]

Mindfulness Οφέλη: Το Mindfulness ή η συνειδητότητα είναι η πρακτική να εστιάζετε σκόπιμα την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή. Δοκιμάστε για παράδειγμα να εστιάσετε τις αισθήσεις σας κάθε στιγμή σε ένα πράγμα κάθε φορά, όπως στο πώς ο αέρας μυρίζει και πώς ακουμπά το δέρμα σας όταν περπατάτε στη φύση ή στο δρόμο καθοδόν για τη δουλειά.

Μπορείτε ακόμη να αγκαλιάσετε το mindfulness όταν απολαμβάνετε ένα γεύμα, εστιάζοντας για παράδειγμα την προσοχή σας στη γεύση ή την υφή του προϊόντος που καταναλώνετε. Ή ακόμη και στις αναμνήσεις που πιθανώς οι αισθήσεις σας κινητοποιούν. Στόχος σας είναι να βοηθήσετε το νου σας να ανακουφιστεί από τις αενάως τρέχουσες σκέψεις και να μετατοπίσετε για λίγο τις ανησυχίες σας μακριά. Μέσα από αυτές τις πρακτικές και εφόσον τις επαναλλαμβάνετε τακτικά έως ότου γίνουν καθημερινές συνήθειες θα είστε σε θέση να εμπειραθείτε μια μεγαλύτερη εκτίμηση για την παρούσα στιγμή και να αποκτήσετε ή να υιοθετήσετε μια ευρύτερη προοπτική για τη ζωή εν γένει.

Η άποψη της επιστημονικής κοινότητας για το mindfulness, άλλως ειπείν την συνειδητότητα, δεικνύει ότι πρόκειται για μια πρακτική που μπορεί να βελτιώσει τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά συμπτώματα μιας πληθώρας διαταραχών ψυχικής και φυσικής υγείας, καθώς και να δημιουργήσει θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά σας και τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο.

Ακολουθεί μια βασική άσκηση προσοχής που μπορείτε να δοκιμάσετε από την άνεση του σπιτιού σας:

Βασικός διαλογισμός προσοχής: Πώς θα τον εξασκήσετε

  • Καθίστε σε μια καρέκλα με ίσια την πλάτη ή σταυροπόδι στο πάτωμα.
  • Εστιάστε σε μια πτυχή της αναπνοής σας, όπως την αίσθηση του αέρα που ρέει στα ρουθούνια σας και από το στόμα σας, ή στην κοιλιά σας καθώς επεκτείνεται και συστέλεται διαμέσου της αναπνοής.
  • Μόλις επιτύχετε μια συγκέντρωση, αρχίστε να διευρύνετε την εστίασή σας. Για παράδειγμα, αναγνωρίστε τους ήχους γύρω σας, παρατηρήστε τις αισθήσεις που βιώνετε και τις ιδέες που επισκέπτονται το νου σας.
  • Αγκαλιάστε και σκεφτείτε κάθε σκέψη ή αίσθηση χωρίς να τις κρίνετε ως καλές ή κακές, σημαντικές ή ασήμαντες.
  • Εάν το μυαλό σας αρχίσει να τρέχει, επιστρέψτε την εστίασή σας στην αναπνοή σας. Στη συνέχεια, επεκτείνετε ξανά την ευαισθητοποίησή σας.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολες πρακτικές για να αντιμετωπίσετε το άγχος

Συνέδριο Partnering for Patients: Προτεραιότητα η ενδυνάμωση των ασθενών

Οι τακτικές προπονήσεις ενισχύουν τις γνωστικές διεργασίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πιθανοί λόγοι που έχουμε έντονη λιγούρα για ζάχαρη και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Συχνά, παρερμηνεύουμε το σήμα της δίψας ως σήμα πείνας. Για να καταπολεμήσουμε αυτό το αίσθημα και να ενισχύσουμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας, πίνουμε νερό, τσάι και ροφήματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες. Αν και πάλι πεινάμε, επιλέγουμε ένα ενυδατικό σνακ, όπως αγγούρι, κόκκινα φρούτα, καρπούζι.

Η συμβολή του διαλογισμού στην συναισθηματική υγεία και τον περιορισμό του άγχους

Διαλογισμός Οφέλη: Η δημοτικότητα του διαλογισμού αυξάνεται καθώς περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα πολλά οφέλη του για την υγεία του. Δια μέσου της πρακτικής του μπορείτε αυξήσετε την επίγνωσή σας για τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας.

Σε ποιες βιταμίνες & συμπληρώματα διατροφής στραφήκαμε το 2021 για το ανοσοποιητικό;

Βιταμίνες συμπληρώματα διατροφής: Μεγάλη αύξηση παρατηρείται το 2021 σε σκευάσματα, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εν μέσω πανδημίας, αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.