Αυτοφροντίδα

Κολύμβηση: Η αερόβια άσκηση που φροντίζει την ψυχική υγεία [vid]

Κολύμβηση: Η αερόβια άσκηση που φροντίζει την ψυχική υγεία [vid]

Κολύμβηση: Η τακτική κολύμβηση είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουμε για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και τη συνολική ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Καθώς βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι ειδικοί λένε ότι η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα. «Οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν άνευ προηγουμένου δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, αλλά εστιάζοντας καθημερινά στη φροντίδα της δικής μας συναισθηματικής ευημερίας και υποστηρίζοντας την ευημερία αυτών που αγαπάμε, μπορούμε να μετριάσουμε με επιτυχία τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία”, σημειώνει ο πρώην γενικός χειρουργός από τις ΗΠΑ, Δρ Τζερόμ Άνταμς. Ο ίδιος ενθαρρύνει τους Αμερικανούς στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν υγιείς μηχανισμούς για να αντεπεξέλθουν των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο επιπολασμός των συμπτωμάτων κατάθλιψης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε περισσότερο από τρεις φορές με την πανδημία Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA. Ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των ατόμων κάτω των 30 ετών, διέτρεχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με μια διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research.

Η τακτική άσκηση — συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης, του τρεξίματος, της γιόγκα, της προπόνησης με βάρη και ακόμη και του τάι τσι — παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και τη συνολική ψυχική μας υγεία. Μια μετα-ανάλυση του 2016 που συνδύαζε δεδομένα από 23 τυχαία ελεγχόμενες δοκιμές έδειξε ότι η άσκηση ήταν συγκρίσιμη τόσο με τα αντικαταθλιπτικά όσο και με την ψυχοθεραπεία στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Ενώ μέρος αυτού οφείλεται στην παραγωγή ενδορφινών, η άσκηση οδηγεί επίσης σε σημαντικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε μια πρωτόγονη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Μαζί με μια άλλη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στο σχηματισμό της μνήμης και στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική αερόβια άσκηση — όπως το τρέξιμο και το κολύμπι — μειώνει τη φλεγμονή και προάγει την ανάπτυξη των νεύρων στον ιππόκαμπο, με θετικές επιπτώσεις τόσο στη διάθεση όσο και στη μνήμη, έχουν δείξει μελέτες. Αντίθετα, η ατροφία ή η συρρίκνωση του ιππόκαμπου έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη, κολυμπώντας

Μπορεί πραγματικά το κρύο νερό να βελτιώσει την ψυχική υγεία

Η Άγρια Κολύμβηση έχει ολιστικά οφέλη για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λειτουργεί τελικά η θεραπεία με βεντούζες;

Βεντούζες θεραπεία: Η βελτιωμένη κυκλοφορία που προκαλείται από τη θεραπεία με βεντούζες πιστεύεται ότι βοηθά στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος.

Χρησιμοποιώντας κοινές θεραπείες για τραυματισμούς στην κουζίνα

Κόψιμο κάψιμο: Μικρά ατυχήματα συνεχίζουν να συμβαίνουν στην κουζίνα, είτε πρόκειται για κόψιμο κατά το κόψιμο των λαχανικών είτε για κάψιμο κατά το μαγείρεμα, δεν είναι τόσο εύκολο να γίνεις επαγγελματίας.