Αυτοφροντίδα

Ημερολόγιο: Τα οφέλη του journaling στην ψυχική υγεία και διαχείριση του στρες

Ημερολόγιο: Τα οφέλη του journaling στην ψυχική υγεία και διαχείριση του στρες

Ημερολόγιο: Γράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, είστε σε θέση να τα κατανοήσετε πιο καθαρά. Και αν παλεύετε με άγχος, κατάθλιψη ή στρες, η συγγραφή μπορεί να είναι μια υπέροχη ιδέα. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι/ες με την χρήση και καταγραφή ημερολογίου. Μπορεί να είχατε ένα όταν ήσασταν στην εφηβεία ή/και να σταματήσατε τις καταγραφές μόλις φτάσετε στην ενηλικίωση. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε κι αν γράψατε ή ζωγραφίσατε ποτέ τις σκέψεις σας, η ιδέα της χρήσης ενός ημερολογίου και τα οφέλη της εξακολουθούν να ισχύουν.

Γράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, είστε σε θέση να τα κατανοήσετε πιο καθαρά. Και αν παλεύετε με άγχος, κατάθλιψη ή στρες, η συγγραφή μπορεί να είναι μια υπέροχη ιδέα. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.

Οφέλη της χρήσης ημερολογίου

Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης κάθε έντονης ή φορτισμένης αίσθησης και βίωσης είναι να βρίσκουμε έναν υγιή τρόπο έκφρασης όσων νιώθουμε εκείνη τη στιγμή. Αυτό καθιστά το ημερολόγιο ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση της ψυχικής σας υγείας. Η τακτική καταγραφή μπορεί να σας βοηθήσει να:

  • Διαχειριστείτε το άγχος
  • Μειώστε τους στρεσογόνους παράγοντες
  • Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη

 

Το ημερολόγιο σας βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας και στη βελτίωση της διάθεσής σας:

  • Βοηθώντας σας να δώσετε προτεραιότητα σε προβλήματα, φόβους και ανησυχίες
  • Στην παρακολούθηση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων συμβαίνουν καθημερινά, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε τι σας διεγείρει και προκαλεί το άγχος ή τον πόνο και να μάθετε τρόπους για τον καλύτερο έλεγχο τους.
  • Σας δίνει τον χώρο να εντοπίσετε και να ανακατασκευάσετε τυχόν αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές.

 

Όταν νιώθετε άγχος, η γραφή μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τι προκαλεί το άγχος σας κι αφού το προσδιορίσετε μπορείτε να σκεφτείτε τρόπους για την επίλυση του.

Να θυμάστε ότι το ημερολόγιο είναι μόνο μια πτυχή ενός υγιεινού τρόπου ζωής για καλύτερη διαχείριση του άγχους, του στρες και άλλων ψυχικών προκλήσεων. Για μια πιο ολιστική αντιμετώπιση βεβαιωθείτε επίσης ότι:

  • Χαλαρώνετε και διαλογίζεστε κάθε μέρα.
  • Έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
  • Ασκήστε τακτικά.
  • Περιποιήστε τον εαυτό σας με αρκετό ύπνο κάθε βράδυ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όσον αφορά τη διαχείριση του άγχους, ο διαλογισμός μπορεί να είναι το κλειδί

Πώς να εντάξετε το journaling στην καθημερινότητά σας

Είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν είμαστε καλοί με τον εαυτό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του άγχους και του στρες

Αθλητισμός: Μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που η γιόγκα βοηθά με το άγχος σας, είναι καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αναπτύξετε σταδιακά μια περισσότερο αυτο-συμπονετική στάση προς τον εαυτό. 

Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πότε το καταναλώνουμε

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπάτε σε πάρτι ή σε δείπνο. Όταν ξεπεράσετε το πλαίσιο των 10 ωρών, την επόμενη μέρα μπορείτε να επανέλθετε. Η Manoogian αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 5% από το βάρος μας, να βελτιώσει την αίσθηση δύναμης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Κρέμες επιβράδυνσης της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και ανακούφισης των συμπτωμάτων

Οι κρέμες ψωρίασης μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για πολλούς ανθρώπους. Εάν οι άνθρωποι έχουν ήπια ψωρίαση, μπορεί να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν με over-the-counter (OTC) κρέμες.