Αυτοφροντίδα

Ημερολόγιο: Τα οφέλη του journaling στην ψυχική υγεία και διαχείριση του στρες

Ημερολόγιο: Τα οφέλη του journaling στην ψυχική υγεία και διαχείριση του στρες

Ημερολόγιο: Γράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, είστε σε θέση να τα κατανοήσετε πιο καθαρά. Και αν παλεύετε με άγχος, κατάθλιψη ή στρες, η συγγραφή μπορεί να είναι μια υπέροχη ιδέα. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι/ες με την χρήση και καταγραφή ημερολογίου. Μπορεί να είχατε ένα όταν ήσασταν στην εφηβεία ή/και να σταματήσατε τις καταγραφές μόλις φτάσετε στην ενηλικίωση. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε κι αν γράψατε ή ζωγραφίσατε ποτέ τις σκέψεις σας, η ιδέα της χρήσης ενός ημερολογίου και τα οφέλη της εξακολουθούν να ισχύουν.

Γράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, είστε σε θέση να τα κατανοήσετε πιο καθαρά. Και αν παλεύετε με άγχος, κατάθλιψη ή στρες, η συγγραφή μπορεί να είναι μια υπέροχη ιδέα. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.

Οφέλη της χρήσης ημερολογίου

Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης κάθε έντονης ή φορτισμένης αίσθησης και βίωσης είναι να βρίσκουμε έναν υγιή τρόπο έκφρασης όσων νιώθουμε εκείνη τη στιγμή. Αυτό καθιστά το ημερολόγιο ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση της ψυχικής σας υγείας. Η τακτική καταγραφή μπορεί να σας βοηθήσει να:

  • Διαχειριστείτε το άγχος
  • Μειώστε τους στρεσογόνους παράγοντες
  • Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη

 

Το ημερολόγιο σας βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας και στη βελτίωση της διάθεσής σας:

  • Βοηθώντας σας να δώσετε προτεραιότητα σε προβλήματα, φόβους και ανησυχίες
  • Στην παρακολούθηση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων συμβαίνουν καθημερινά, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε τι σας διεγείρει και προκαλεί το άγχος ή τον πόνο και να μάθετε τρόπους για τον καλύτερο έλεγχο τους.
  • Σας δίνει τον χώρο να εντοπίσετε και να ανακατασκευάσετε τυχόν αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές.

 

Όταν νιώθετε άγχος, η γραφή μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τι προκαλεί το άγχος σας κι αφού το προσδιορίσετε μπορείτε να σκεφτείτε τρόπους για την επίλυση του.

Να θυμάστε ότι το ημερολόγιο είναι μόνο μια πτυχή ενός υγιεινού τρόπου ζωής για καλύτερη διαχείριση του άγχους, του στρες και άλλων ψυχικών προκλήσεων. Για μια πιο ολιστική αντιμετώπιση βεβαιωθείτε επίσης ότι:

  • Χαλαρώνετε και διαλογίζεστε κάθε μέρα.
  • Έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
  • Ασκήστε τακτικά.
  • Περιποιήστε τον εαυτό σας με αρκετό ύπνο κάθε βράδυ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όσον αφορά τη διαχείριση του άγχους, ο διαλογισμός μπορεί να είναι το κλειδί

Πώς να εντάξετε το journaling στην καθημερινότητά σας

Είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν είμαστε καλοί με τον εαυτό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα ενώ έχει ζέστη;

Ύπνος: Η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει φυσιολογικά λίγο κατά τη διάρκεια του ύπνου και ένα δροσερό περιβάλλον ύπνου είναι ιδανικό για έναν καλό ύπνο.

Ξέρατε ότι το Feng Shui μπορεί να διατηρηθεί και στις διακοπές σας;

Feng Shui: Το Φενγκ Σούι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να κάνετε αυτό το ονειρεμένο ταξίδι αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ίδιο το ταξίδι. Σας εξηγούμε πώς χρησιμοποιείτε το Φενγκ Σούι στο ταξίδι.