Αυτοφροντίδα

Διεθνής ημέρα αυτοφροντίδας: 6 μύθοι αυτοφροντίδας που πρέπει να γνωρίζουμε

Διεθνής ημέρα αυτοφροντίδας: 6 μύθοι αυτοφροντίδας που πρέπει να γνωρίζουμε

Διεθνής ημέρα αυτοφροντίδας: Η αυτοφροντίδα έχει πολλές πτυχές και περιλαμβάνει τακτικές και σκόπιμες ενέργειες για τη φροντίδα της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής μας ευεξίας.

Ενώ η έννοια του εαυτού του καθενός θα είναι πιθανότατα εξαιρετικά διαφορετική, η γενική συναίνεση είναι ότι είναι επιεικής ή ρηχής. Αυτό, ωστόσο, είναι αναληθές. Η τακτική πρακτική αυτοφροντίδας έχει πολλά πλεονεκτήματα, και ένα από αυτά είναι η βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Ακολουθούν αρκετοί μύθοι αυτοφροντίδας που δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που υπονοεί ο όρος, ειδικά υπό το φως της επερχόμενης Διεθνούς Ημέρας Αυτοφροντίδας στις 24 Ιουλίου.

Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει μόνο την περιποίηση του εαυτού σας

Η αυτοφροντίδα έχει πολλές πτυχές και περιλαμβάνει τακτικές και σκόπιμες ενέργειες για τη φροντίδα της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής σας ευεξίας. Η υγιεινή, η διατροφή, τα περιβαλλοντικά ζητήματα (όπως οι ρυθμίσεις διαβίωσης), οι παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως η άσκηση και οι δραστηριότητες αναψυχής) και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες αποτελούν μέρος της αυτοφροντίδας. 

Η αυτοφροντίδα είναι όλα ή τίποτα

Δεν απαιτείται πάντα μια ολόκληρη μέρα περιποίησης για την αυτοφροντίδα. Μπορεί να βρεθεί στα μικρά πράγματα στη ζωή, ακόμα και σε πέντε λεπτά προβληματισμού.

Πρέπει να κερδίσουμε το δικαίωμα στην αυτοφροντίδα

Πιστεύουμε ότι η καλή φροντίδα του εαυτού μας έρχεται μόνο μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα γιατί μας παρέχει τη δύναμη και τη διατροφή, που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε σπουδαία πράγματα.

Αυτοφροντίδα σημαίνει να επιλέγεις ανάμεσα στον εαυτό σου και στους άλλους

Έχουμε περισσότερη ενέργεια για να βοηθήσουμε τους άλλους όταν φροντίζουμε τις δικές μας ανάγκες. Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους.

Αυτοφροντίδα σημαίνει μόνο φροντίδα για το σώμα κάποιου

Το μυαλό σας χρειάζεται φροντίδα όπως και το σώμα σας. Προκειμένου το μυαλό σας να λειτουργεί στο απόγειό του, πρέπει να του δώσετε χρόνο να χαλαρώσει, να προβληματιστεί και να ηρεμήσει. Η πρακτική της αυτοφροντίδας, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από την περιποίηση έως τη διαφήμιση, απαιτεί υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων. Αυτό μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου και να επιτρέψει σε ένα άτομο να συνεχίσει ενεργά τις αλληλεπιδράσεις.

Η αυτοφροντίδα είναι προαιρετική

Η αγνόηση της ρουτίνας αυτοεξυπηρέτησης μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για σωματικά προβλήματα και αυξημένα επίπεδα στρες, τα οποία μπορούν να σηματοδοτήσουν την έναρξη χρήσης ουσιών, άγχους και κατάθλιψης. Δεν υπάρχουν συμβουλές αυτοφροντίδας για την ψυχική υγεία. Μερικές εύκολες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις ρουτίνες αυτοεξυπηρέτησής σας είναι ο περιορισμός του χρόνου οθόνης, η πρακτική ψηφιακής αποτοξίνωσης και η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου σας. Θα είναι επίσης ωφέλιμο να χρησιμοποιείτε πρακτικές ενσυνειδητότητας, γιόγκα και χαλάρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η Κυριακή αυτοφροντίδας;

6 tips αυτοφροντίδας που μπορείς να κάνεις με τη σχέση σου

Self care tips για ένα υπέροχο καλοκαίρι

Άτομα με Πάρκινσον στρέφονται στην πυγμαχία για να επιβραδύνουν την ασθένεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η αυτοφροντίδα βοηθά στην σκέψη και στον έλεγχο του άγχους;

Φροντίδα: Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η καθημερινή επαφή με τη φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ παράλληλα μας βοηθά να βελτιώσουμε την υγεία μας

Είστε εξ αποστάσεως εργαζόμενος; 5 έξυπνοι τρόποι για να παραμένετε συνδεδεμένοι και παραγωγικοί

«Με τη συνεχή καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να προσφέρουν εξαιρετική δουλειά, να υπερασπίζονται καινοτόμες ιδέες και να είναι ο καλύτερος εαυτός τους», εξήγησε ο Tipton. Επαινέστε δημόσια, δώστε σχόλια ιδιωτικά

6 Συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα

Επιδερμίδα: Εάν θέλετε να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματός σας, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συμπεριφοράς και φυσικών συστατικών.

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.