Αυτοφροντίδα

Έρπης αυτοφροντίδα: Αναγνωρίστε τα σημάδια και φροντίστε τον εαυτό σας

Έρπης αυτοφροντίδα: Αναγνωρίστε τα σημάδια και φροντίστε τον εαυτό σας

Έρπης αυτοφροντίδα: Ο έρπης αποτελεί σίγουρα μια ενοχλητική κατάσταση, καθώς ο ιός υπάρχει στον οργανισμό μας εφ' όρου ζωής. Με την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη θεραπεία όμως όλα γίνονται πιο εύκολα.

Τα πρώτα ραντεβού είναι αρκετά αγχωτικά χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για το ξέσπασμα του έρπητα στο στόμα σας.  Εκτός από επώδυνες και αντιαισθητικές, οι φουσκάλες που προκαλούνται συνήθως από τον ιό του απλού έρπητα (HSV-1) είναι επίσης μεταδοτικές. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για την ερωτική ζωή σας; Ακυρώνονται τα φιλιά; Και τι γίνεται με τα υπόλοιπα είδη οικειότητας;  Θα πρέπει να πείτε στον πιθανό σύντροφό σας ότι έχετε HSV-1; Κατ’ αρχήν, ας δούμε τι είναι ο επιχείλιος έρπης. Αυτές οι μικρές φουσκάλες που εμφανίζονται συνήθως πάνω ή κοντά στα χείλη σας, αλλά μερικές φορές μπορεί να βρίσκονται και μέσα στο στόμα σας και συχνά είναι γεμάτες με υγρό, είναι επιχείλιος έρπης. Οι φουσκάλες συνήθως σπάνε, αφήνοντάς σας μια πληγή που μπορεί να μείνει για μερικές ημέρες. Ο επιχείλιος έρπης επουλώνεται από μόνος του, αλλά χρειάζεται λίγες εβδομάδες.

Πώς μεταδίδεται ο επιχείλιος έρπης;

 Ο επιχείλιος έρπης συνήθως μεταδίδεται μέσω του φιλιού και του στοματικού σεξ.  Ο HSV-1 μεταδίδεται μέσω της επαφής με το προσβεβλημένο δέρμα που περιέχει τον ιό ή εκκρίσεις, όπως το σάλιο. Ο HSV-1 μπορεί να διεισδύσει στο κλειστό, υγιές δέρμα στα χείλη και στα γεννητικά σας όργανα, καθώς το δέρμα σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ ευαίσθητο. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο HSV-1 περιοριζόταν στην περιοχή του στόματος και το σχετικό στέλεχος, το HSV-2, ήταν αυτό που μας ανησυχούσε για τα γεννητικά όργανα. Και είναι αλήθεια ότι ο HSV-1 είναι συνήθως από του στόματος ενώ ο HSV-2 είναι συνήθως στα γεννητικά όργανα. Αλλά οι γιατροί γνωρίζουν τώρα ότι και οι δύο τύποι έρπητα μπορούν να μολύνουν οποιαδήποτε τοποθεσία. 

Πότε είναι μεταδοτικός ο επιχείλιος έρπης;

Είναι πιο πιθανό να μεταδόσετε τον ιό όταν έχετε συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν πληγές που μοιάζουν με φουσκάλες μέσα και γύρω από το στόμα σας. Για πολλούς ανθρώπους, ένα αίσθημα μυρμηκίασης ή φαγούρας προηγείται ενός ορατού ξεσπάσματος.

Είναι οι άφθες μια μορφή έρπητα;

 Οι άφθες διαφέρουν από τον επιχείλιο έρπη. Συνήθως παράγουν μια μικρή λευκή κηλίδα και ένα μικρό έλκος στο στόμα σας που επουλώνεται μέσα σε λίγες μέρες.  Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι άφθες δεν είναι μεταδοτικές όπως ο έρπης.

Πρέπει να πω στον σύντροφό μου ότι έχω HSV-1;

Η συζήτηση για θέματα υγείας δεν είναι σέξι, αλλά είναι σίγουρα απαραίτητη. Το να έχετε έναν ενεργό έρπητα κάνει την αναφορά του διπλά σημαντική, καθώς είναι πολύ πιο πιθανό να το μεταδώσετε. Επίσης, αν έχετε ανοιχτές πληγές είστε πιο επιρρεπείς στην απόκτηση μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας (ΣΜΝ) όπως ο HIV από τον σύντροφό σας. Συνεπώς, η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία, μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε και εσάς και τον σύντροφό σας από το να κολλήσετε μια ασθένεια. Τα καλά νέα είναι, ότι παρόλο που ο HSV-1 μπορεί να είναι ενοχλητικός για την ερωτική ζωή σας, οι εξάρσεις είναι προσωρινές και μπορούν να αντιμετωπιστούν τις περισσότερες φορές στα αρχικά στάδια, ώστε να μειωθεί η σοβαρότητα και ο χρόνος επούλωσης.  Εάν έχετε επαναλαμβανόμενα ξεσπάσματα, μιλήστε με το γιατρό σας για προληπτικές θεραπείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη κάθε μέρα

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Χρήσιμα tips από την επέμβαση στην ανάρρωση

Πώς να φροντίσω τα πόδια μου όταν έχω χρόνιους πόνους;

Απαλλαγείτε από τους πόνους της πλάτης με μερικά tips αυτοφροντίδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αγχολυτική άσκηση που αγαπούν μικροί και μεγάλοι

Κολύμβηση: Η τακτική κολύμβηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας, να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, να επιβραδύνει την γεροντική άνοια, να βελτιώσει τον ύπνο σας και να μειώσει αποτελεσματικά το στρες.

Πώς να ακούτε το σώμα σας όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση

Αθλητισμός: Με την πολυάσχολη ζωή μας μπορεί να νιώθουμε ότι είμαστε μακριά από τις επιθυμίες και τις ανάγκες του σώματός μας. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το διαισθητικό φαγητό και την άσκηση, εδώ θα βρείτε όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. 

Κάντε τη βόλτα στη παραλία ακόμα καλύτερη

Περπάτημα στην άμμο: Το περπάτημα στην παραλία δεν είναι τόσο απλό όσο το περπάτημα στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς σας. Χρησιμοποιήστε αυτές τις οδηγίες για να παραμείνετε ασφαλείς και να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας στη θάλασσα.

Γιατί το πρωί δεν μπορούμε εύκολα να σηκωθούμε από το κρεβάτι

Πρωϊνό ξύπνημα: Τις περισσότερες φορές το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο. Αν προσπαθείτε να το αλλάξετε αυτό, προσπαθήστε πρώτα να εντοπίσετε τους παράγοντες που σας επηρεάζουν και αλλάξτε τις συνήθειές σας.

Πώς να κάνετε εντύπωση στο καλωσόρισμα των νέων σας γειτόνων;

Γείτονες: Δείξτε στους καινούργιους σας γείτονες πόσο καλοί είστε και κάντε τους να σας συμπαθήσουν! Η συμπάθεια κερδίζεται με πολλούς τρόπους. Διαβάστε σε μας πώς θα κάνετε καλή εντύπωση στους γείτονές σας.