ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρπης: Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό

Έρπης: Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό

Έρπης: Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό. Μερικές φορές αυτές οι στιγμές συνεχούς ανησυχίας και άγχους φέρνουν προβλήματα όπως οι ενοχλητικές αυτές πληγές. Αυτή η εμφανής, επώδυνη κυψέλη είναι ένα μόνο παράδειγμα του πώς τα συναισθήματα αλλάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Αρκεί να περάσετε από μια στιγμή ανησυχίας, υπερβολικής πίεσης ή άγχους για να αντιληφθείτε ότι λίγες μέρες αργότερα, αυτή η κυψέλη στο χείλος εμφανίζεται με ένα τρομερό τσούξιμο. Ο έρπης στρες είναι μια κοινή κατάσταση, γεγονός που μας δείχνει για άλλη μια φορά πώς τα συναισθήματά μας τροποποιούν και αλλάζουν την υγεία και την οργανική ισορροπία.

Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι τόσο κοινό όσο το κλασικό απλό έρπητα (HSV-1), ότι η ιογενής λοίμωξη που εμφανίζεται κάποτε παραμένει λανθάνουσα. Αρκεί να έχετε έναν ελαφρύ πυρετό ή να περάσετε από λίγες μέρες ψυχικής παρακμής ή έντασης για να εμφανιστούν εκείνα τα μικρά, αλλά ενοχλητικά έλκη. Τώρα, υπάρχουν άλλοι τύποι έρπητα που μπορούν να εμφανιστούν μαζί με το άγχος, το άγχος ή την κατάθλιψη. Υπάρχει έρευνα που μας λέει επίσης για την επίδραση του έρπητα ζωστήρα (φυσαλιδώδες και επώδυνο δερματικό εξάνθημα παρόμοιο με την ανεμοβλογιά) ή τον έρπητα των γεννητικών οργάνων σε άτομα με διαταραχή της διάθεσης. Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητο να εμβαθύνουμε στη σχέση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των συναισθηματικών διαταραχών.

Ο απλός έρπης (HS1) παρουσιάζει ήπια ασθένεια και σπάνια προκαλεί σοβαρές επιπλοκές αργότερα. Εμφανίζεται με χαμηλό πυρετό και εκδηλώνεται με τις κλασικές κυψέλες γύρω από το στόμα ή τη μύτη. Μελέτες όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο δείχνουν ότι το ακριβές αλλά έντονο στρες μπορεί να επηρεάσει την ανοσία. Μεταξύ όλων των φυσικών συμπτωμάτων που μπορούμε να βιώσουμε (μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος , πεπτικές διαταραχές κ.λπ.) η εμφάνιση του απλού έρπητα είναι αρκετά συχνή. Πίσω από αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχει σειρά συναισθημάτων που πρέπει να προσέξουμε . Αυτό είναι το κλειδί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τύποι και συμπτώματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Πώς να κάνεις με ασφάλεια έρωτα με τον σύντροφό σου που έχει STD

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για επαναλαμβανόμενες αποβολές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του γονιδίου DDX3X στην αναπτυξιακή αναπηρία

Αναπτυξιακή αναπηρία: Ένα μόνο γονίδιο που είχε προηγουμένως βρεθεί ότι είναι η κινητήρια δύναμη σε ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με την επιληψία, τον αυτισμό και την αναπτυξιακή αναπηρία έχει αναγνωριστεί ως συνδετικός κρίκος στο σχηματισμό υγιών νευρώνων.

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.