Σεξουαλική Υγεία

Σεξ έρπης: Πώς μπορεί να επηρεάσει ο έρπης την σεξουαλική μας ζωή;

Σεξ έρπης: Πώς μπορεί να επηρεάσει ο έρπης την σεξουαλική μας ζωή;

Σεξ έρπης: Ένα από τα πιο συχνά μεταδιδόμενα νοσήματα στο σεξ είναι ο έρπης. Τι συμβαίνει όμως όταν διαγνωστείτε με έρπητα; Υπάρχει θεραπεία; Και είναι δυνατόν να έχετε μια υγιή (και ασφαλή) σεξουαλική ζωή;

Πολλά άβολα πράγματα μπορούν να συμβούν στην κρεβατοκάμαρα. Αλλά συχνά παραλείπουμε να μιλάμε για τη λιγότερο λαμπερή πλευρά του να είσαι σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος. Κάτι που είναι κοινό στη ζωή αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν γίνεται λόγος είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Είναι μια πολύ κοινή πραγματικότητα να βιώνεις ένα ΣΜΝ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου αν είσαι σεξουαλικά ενεργός. Ένα από τα πιο συχνά μεταδιδόμενα νοσήματα στο σεξ είναι ο έρπης. Τι συμβαίνει όμως όταν διαγνωστείτε με έρπητα; Υπάρχει θεραπεία; Και είναι δυνατόν να έχετε μια υγιή (και ασφαλή) σεξουαλική ζωή όταν αντιμετωπίζετε τον έρπητα; Ο έρπης είναι απίστευτα κοινός και κάτι που μπορείτε να διαχειριστείτε.

Τι είναι ο έρπης;

Ο όρος μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι γεμάτος ντροπή και στίγμα. Ωστόσο, ο έρπης είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά κοινό νόσημα. Ο έρπης, γνωστός στον ιατρικό κόσμο ως ιός απλού έρπητα ή HSV για συντομία, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι έρπητα:

  • HSV-1: το στέλεχος του ιού που προκαλεί συνήθως έρπητα στα χείλη και το πρόσωπό μας, γνωστός και ως έρπης του στόματος.
  • HSV-2: το στέλεχος του ιού που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, γνωστός και ως έρπης των γεννητικών οργάνων.

Ο έρπης προκαλεί δυστυχώς άβολες πληγές και φουσκάλες που μπορεί να είναι ενοχλητικές, φλεγμονώδεις και επώδυνες. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, δεν παρατηρούνται καθόλου συμπτώματα και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μόνο μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανίχνευση της πηγής της μόλυνσης μπορεί να είναι δύσκολη. Είναι όμως ασφαλές να κάνεις σεξ με κάποιον που έχει έρπητα;

Τι συμβαίνει εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε έρπητα;

Αν ανακαλύψετε ότι εσείς ή ο σύντροφός σας ότι έχετε έρπητα προτού καταλήξετε σε σεξουαλική επαφή, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να κάνετε ασφαλές σεξ όταν αντιμετωπίζετε τον έρπητα. Στην πραγματικότητα, ο έρπης δεν χρειάζεται να σημαίνει τέλος στη σεξουαλική σας ζωή, απλώς σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβετε μερικές επιπλέον προφυλάξεις για να κρατήσετε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας ασφαλή. Είναι αδύνατο να εξαλείψετε εντελώς τον κίνδυνο να προσβληθείτε από έρπητα από έναν μολυσμένο σύντροφο , αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να κάνετε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε το σεξ όταν ο σύντροφός σας βιώνει μια έξαρση και να περιμένετε μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού, του κολπικού και του πρωκτικού σεξ. Η χρήση αντισύλληψης όπως τα προφυλακτικά, είναι επίσης μια σοφή κίνηση που βοηθά στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης κατά τη διάρκεια του σεξ. Επιπλέον, η τακτική λήψη αντιιικών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης επιδημιών και του συντρόφου σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι μπορεί να κάνει για τα ζευγάρια το καλό και τακτικό σεξ;

Οι επαγγελματίες υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σύφιλης στις Η.Π.Α.

Το CBC News αναφέρει ότι υπήρχαν 765 κρούσματα ΣΜΝ στην επαρχία μόνο κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021

Χλαμύδια :Συμπτώματα που προκαλεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

2 ανησυχητικά σημάδια στο εσώρουχο που ίσως σηματοδοτούν μια σπάνια μόλυνση

Λεμφοκοκκίωμα: Η λοίμωξη του ορθού μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα και ουλές με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών του εντέρου. Σπάνια η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος προκαλώντας φλεγμονή των αρθρώσεων ή του ήπατος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τελικά, αξίζει το σεξ με πρώην;

Σεξ: Η ερωτική επαφή με τον πρώην σας, μπορεί να αποτελέσει είτε κάτι θετικό είτε κάτι αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει παροδικά χαρούμενα συναισθήματα, όμως αργότερα μπορεί να νιώθετε διαφορετικά.

Τι συμβαίνει στην πρώτη ερωτική επαφή;

Sex: Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τη πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά tips για να αποφύγετε τις επώδυνες καταστάσεις.

Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Μια τραγική παρενέργεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η υπογονιμότητα των ανδρών. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ζωτική οδό για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά την θεραπεία.