Αυτοφροντίδα

Εξειδίκευση ή ταλέντο: Πόσο δύσκολο είναι να γίνεις expert

Εξειδίκευση ή ταλέντο: Πόσο δύσκολο είναι να γίνεις expert

Εξειδίκευση ή ταλέντο: Πόσο δύσκολο είναι να γίνεις expert. Γεννιέσαι ή γίνεσαι; Φυσικά όλοι γεννιόμαστε με τα χαρίσματα μας και με τα ταλέντα με τα οποία μας προίκισε η φύση. Η εμπειρογνωμοσύνη είναι αυτό που διαχωρίζει τον ερασιτέχνη από τον πραγματικό “ειδικό” σχεδόν σε κάθε τομέα.

Ποια κριτήρια όμως πρέπει να πληροί κάποιος για να θεωρείται expert.. Έχει να κάνει με το να μπορείς να εκτελέσεις μια δράση σωστά; Και σε ποιο σημείο ένας άνθρωπος ο οποίος από το να είναι απλά καλός σε κάτι μετατίθεται στο να είναι ειδικός; “Η εξειδίκευση ορίζεται συναινετικά ως ελίτ, κορυφαία ή εξαιρετικά υψηλά επίπεδα απόδοσης σε μια συγκεκριμένη εργασία ή εντός ενός συγκεκριμένου τομέα”, εξηγεί ο ερευνητής Lyle E. Bourne, Jr. του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Boulder και οι συνεργάτες του σε άρθρο που δημοσιεύθηκε. Κάποιος που επιτυγχάνει αυτή την κατάσταση ονομάζεται ειδικός ή κάποιος σχετικός όρος, όπως βιρτουόζος, δάσκαλος, θαύμα ή ιδιοφυία.

Οι όροι αυτοί έχουν ως στόχο να χαρακτηρίζουν κάποιον του οποίου η απόδοση βρίσκεται στην κορυφή! Το πεδίο εξειδίκευσης ενός εμπειρογνώμονα μπορεί να είναι σε οτιδήποτε, από τη δεξιοτεχνία στον αθλητισμό, τη μουσική, τη μαγειρική, τη φυσική κ.α. Πρόσφατα, προέκυψε μια σκέψη ότι το κλειδί για να γίνει κάποιος ειδικός ήταν να αφιερώσει τουλάχιστον 10.000 ώρες στη μελέτη και την πρακτική ενός θέματος. Σε μελέτη το 1993, ερευνητές βρήκαν ότι οι πιο ολοκληρωμένοι βιολιστές σε μια μουσική ακαδημία είχαν περάσει κατά μέσο όρο 10.000 ώρες εξασκώντας το όργανό τους μέχρι την ηλικία των 20.

Ο Gladwell, σε βιβλίο του σχετικό, επεσήμανε τα αποτελέσματα της μουσικής μελέτης καθώς και τις παρατηρήσεις ότι οι μεγάλοι μουσικοί όπως οι  Beatles- πιθανότατα- να είχαν ξοδέψει περίπου 10.000 ώρες για να παίξουν μουσική στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ανέφερε επίσης ότι ο τεχνικός-επιχειρηματίας Bill Gates αφιέρωσε 10.000 ώρες στην εξάσκηση του προγραμματισμού πριν δημιουργήσει τη Microsoft.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαχειρίσου τη φωνή του «εσωτερικού δικτάτορα» που σε σαμποτάρει

Νέα μελέτη δείχνει πώς το σχέδιο Mandala μπορεί να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα

Αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να νιώσεις αμέσως καλύτερα

Πόσο καταστροφικά είναι τα "πρέπει"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασικές εξετάσεις για τον καρκίνο που μπορούν να σώσουν ζωές

Καρκίνος εξετάσεις: Στην περίπτωση του καρκίνου, η έγκαιρη ανίχνευση μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου και διάγνωσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Πώς μπορούν οι νυχτερινές βάρδιες να επηρεάσουν την υγεία των γυναικών;

Νυχτερινές βάρδιες: Το να κάνεις νυχτερινές βάρδιες απαιτεί τεράστια πειθαρχία και ορμή. Πολλές βιομηχανίες έχουν μετατοπίσεις νεκροταφείων για να εξυπηρετήσουν τις υπηρεσίες τους όλο το εικοσιτετράωρο. 

Εύκολοι τρόποι για να βοηθήσετε την πρόκληση τοκετού στο 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη πρόκληση: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολη στο τρίτο τρίμηνο, ειδικά καθώς πλησιάζετε την ημερομηνία τοκετού. Με την αύξηση βάρους, η συνεχής δυσφορία είναι κοινή. 

Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω το άρωμά μου;

Ο εγκέφαλός σας το επεξεργάζεται και αποφασίζει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι. Αν χρησιμοποιείτε ένα άρωμα συνεχώς, η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη και οι οι υποδοχείς σας θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό.