Αυτοφροντίδα

Εγκεφαλικό: Χορωδία στο Βερμόντ δίνει στους επιζώντες την ευκαιρία να επικοινωνήσουν [vid, pics]

Εγκεφαλικό: Χορωδία στο Βερμόντ δίνει στους επιζώντες την ευκαιρία να επικοινωνήσουν [vid, pics]

Εγκεφαλικό: Υπάρχουν πολλές τέτοιες χορωδίες που αναδύονται σε όλο τον κόσμο, δίνοντας στους επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου και σε άτομα που ζουν με άνοια ή άλλα εγκεφαλικά τραύματα την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ένα από τα λίγα μέσα επικοινωνίας που τους έχουν απομείνει.

Η Τζούλι Στίλμαν ήταν 55 ετών όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλό της έσκασε ξαφνικά. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό την άφησε ανίκανη να συνθέσει μια απλή πρόταση – ένα σκληρό πλήγμα για μια γυναίκα που έχτισε καριέρα στις εκδόσεις βιβλίων. Σήμερα, 69 ετών, η Στίλμαν είναι μια από τους δεκάδες επιζώντες από εγκεφαλικό και εγκεφαλικό τραυματισμό που υψώνουν τις φωνές τους , συμμετέχοντας στη Χορωδία Aphasia του Βερμόντ. Υπάρχουν πολλές τέτοιες χορωδίες που αναδύονται σε όλο τον κόσμο, δίνοντας στους επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου και σε άτομα που ζουν με άνοια ή άλλα εγκεφαλικά τραύματα την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ένα από τα λίγα μέσα επικοινωνίας που τους έχουν απομείνει.

Ακολουθεί βίντεο:

«Το να ακούς αυτή τη διαύγεια και τον όγκο, είναι μαγικό», είπε ο σύζυγος της Στίλμαν, Τζεφ Νάγκλ, του οποίου η τελευταία ρευστή συνομιλία με τη γυναίκα του έγινε πριν από 14 χρόνια στο τηλέφωνο, μια ώρα πριν τη βρει στο πάτωμα του σπιτιού τους. «Είναι εκπληκτικό να το βλέπεις να συμβαίνει». Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που επιβιώνουν από εγκεφαλικά έχουν αφασία, μια διαταραχή της ομιλίας που καθιστά δύσκολη την έκφραση ή την κατανόηση της γλώσσας που προκύπτει από βλάβη που προκαλείται στον εγκέφαλο. Όμως οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι ακόμη και όταν τα άτομα με ορισμένους τύπους αφασίας χάνουν την ικανότητα να μιλούν, συχνά είναι σε θέση να τραγουδούν, ένα φαινόμενο που αποδίδεται στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή μουσικής και γλώσσας.

Οι μελέτες αυτού του φαινομένου και του τρόπου με τον οποίο η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο οδήγησαν στην ανάπτυξη μιας ποικιλίας θεραπειών που υποστηρίζονται από μουσική, όπως η θεραπεία με μελωδικό τονισμό, η οποία εκπαιδεύει τους επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου να επικοινωνούν ρυθμικά για να δημιουργήσουν ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου. Άλλες θεραπείες επικεντρώνονται στην ακρόαση μουσικής ή στη διδασκαλία των ανθρώπων να παίζουν μουσικά όργανα, όπως το πληκτρολόγιο ή τα τύμπανα. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι αυτοί οι τύποι θεραπειών μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο στην επούλωση.

Ακολουθεί βίντεο:

Ήδη από το 2008, οι ερευνητές δημοσίευσαν εργασία στο περιοδικό Brain που έδειχνε ότι το να ακούς μουσική για μία ώρα κάθε μέρα βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή, καθώς και τη διάθεση, κατά τα πρώτα στάδια της ανάρρωσης από εγκεφαλικό. Μια συνέχεια αυτής της μελέτης το 2014 έδωσε πληροφορίες για το πώς και το γιατί: Η ακρόαση μουσικής διεγείρει δομικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη λεκτική μνήμη, τις γλωσσικές δεξιότητες και την εστίαση της προσοχής. Σκάβοντας βαθύτερα, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι η φωνητική μουσική ήταν ανώτερη από την ενόργανη μουσική ή η ακρόαση ηχητικών βιβλίων στην τόνωση των εγκεφαλικών αλλαγών που οδήγησαν σε ανάκτηση μνήμης και γλώσσας.

Η Karen McFeeters Leary, η παθολόγος της ομιλίας που ίδρυσε τη χορωδία αφασίας του Βερμόντ, γνώριζε ότι οι επιζώντες από εγκεφαλικό μπορούσαν να τραγουδήσουν από τις σπουδές της στην παθολογία του λόγου. «Όταν αξιολογούσαμε άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο ή προβλήματα ομιλίας, ελέγχαμε πάντα την ικανότητά τους να τραγουδούν», είπε η Leary, που είναι επίσης τραγουδίστρια και τραγουδοποιός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε ασθένειες επιτίθενται σε γλωσσικές περιοχές στον εγκέφαλο

Η αφασία οφείλεται πάντα σε τραυματισμό στον εγκέφαλο και είναι πιο συχνή από εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τι είναι η αφασία με την οποία διαγνώστηκε ο Μπρους Γουίλις

Επηρεάζει το εγκεφαλικό επεισόδιο τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού

Λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν οι γυναίκες στην εργασία τους μετά από εγκεφαλικό

Το καθιστό Tai Chi βοηθά τους επιζώντες εγκεφαλικού να αναρρώσουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόδια: Γιατί είναι κρύα τα πόδια μου και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Καθώς η αδρεναλίνη λόγω άγχους αυξάνεται, προκαλείται συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιφέρεια, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στις εξωτερικές περιοχές του σώματος.

Περάστε την περίοδο των γιορτών χωρίς άγχος

Γιορτές: Με την ενσωμάτωση αυτών των στρατηγικών, τα άτομα μπορούν να πλοηγηθούν την περίοδο των διακοπών με μεγαλύτερη ευκολία, ενισχύοντας μια ισορροπία μεταξύ των εορταστικών δραστηριοτήτων και της προσωπικής ευημερίας.

Κακοσμία στόματος - Τι προκαλεί την κακή αναπνοή;

Κακοσμία στόματος: Η τήρηση ενός υγιούς προγράμματος περιποίησης του στόματος, η ισορροπημένη διατροφή και η προσοχή σε ενδεχόμενα ιατρικά προβλήματα αποτελούν σημαντικά βήματα για τη διατήρηση φρέσκιας αναπνοής.