Αυτοφροντίδα

Διαχείριση στρες: Μας βοηθά η ευγνωμοσύνη να είμαστε λιγότερο αγχωμένοι;

Διαχείριση στρες: Μας βοηθά η ευγνωμοσύνη να είμαστε λιγότερο αγχωμένοι;

Διαχείριση στρες: Η ευγνωμοσύνη έχει μια μοναδική επίδραση που ρυθμίζει το άγχος τόσο στις αντιδράσεις όσο και στην ανάρρωση από το οξύ ψυχολογικό στρες.

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Ιρλανδίας διεξήγαγαν μια μελέτη με 68 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι η ευγνωμοσύνη έχει μια μοναδική επίδραση που ρυθμίζει το άγχος τόσο στις αντιδράσεις όσο και στην ανάρρωση από το οξύ ψυχολογικό στρες. Αυτή η επίδραση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Γνωρίζουμε ότι το άγχος επηρεάζει τα ανθρώπινα όντα και έχει αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία τους, δηλαδή προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και αύξηση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και της στεφανιαίας νόσου.

Είναι συνεπώς σημαντικό να γνωρίζουμε τις αντιδράσεις μας στο στρες και να μάθουμε εάν υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να παίξει βασικούς ρόλους αντιστάθμισης του στρες. Στο άρθρο “Gratitude, influence balance, and stress buffering: A growth curve examment of cardiovascular responses to a laboratory stress task”, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο Journal of Psychophysiology, οι Brian Leavy, Brenda H. O’Connell και Deirdre O’Shea προτείνουν ότι παρόλο που προηγούμενες έρευνες υποδηλώνουν ότι η ευγνωμοσύνη και η επίδραση στην ισορροπία παίζουν βασικούς ρόλους ρύθμισης του στρες, μέχρι σήμερα λίγα είναι γνωστά για την επίδραση αυτών των μεταβλητών στην καρδιαγγειακή αποκατάσταση από οξύ ψυχολογικό στρες.

Αυτό ήταν το επίκεντρο της μελέτης των ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Maynooth και Limerick στην Ιρλανδία, οι οποίοι προσπάθησαν επίσης να μάθουν εάν η συναισθηματική ισορροπία μετριάζει τη σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και καρδιαγγειακών αντιδράσεων στο οξύ ψυχολογικό στρες. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρλανδικό Πανεπιστήμιο του Maynooth συμμετείχαν 68 προπτυχιακοί φοιτητές, ηλικίας μεταξύ 18 και 57 ετών. Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε έναν πειραματικό σχεδιασμό εντός των υποκειμένων με εργαστηριακές εργασίες στις οποίες προκλήθηκε στρες στους συμμετέχοντες και στη συνέχεια μετρήθηκε η καρδιαγγειακή αντιδραστικότητα και η ανάκαμψη ως απόκριση σε αυτό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια κατάσταση ευγνωμοσύνης προέβλεπε χαμηλότερες αποκρίσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε όλη την περίοδο του stress test, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση ευγνωμοσύνης έχει μια μοναδική ρυθμιστική επίδραση του στρες τόσο στις αντιδράσεις όσο και στην ανάρρωση από οξύ ψυχολογικό στρες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η ισορροπία της επίδρασης ενισχύει τα αποτελέσματα της κρατικής ευγνωμοσύνης. Αυτά τα ευρήματα έχουν κλινική χρησιμότητα, καθώς υπάρχουν αρκετές χαμηλού κόστους παρεμβάσεις ευγνωμοσύνης που μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Χρόνιο Στρες μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας, οδηγώντας σε προβλήματα

Ο αντίκτυπος του άγχους και τρόποι διαχείρισής του

Η ορμονική αντίδραση του στρες διαφέρει ανάλογα με το φύλο

Μελέτη δείχνει ότι η τεχνική της κυκλικής αναπνοής είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του στρες από τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια βουτιά στη θάλασσα βοηθά το δέρμα σας;

Θαλασσινό νερό: Η θάλασσα προσφέρει πολλά περισσότερα από μια αναζωογονητική δροσιά σε μια γεμάτη μέρα, καθώς η βουτιά στη θάλασσα είναι πραγματικά καλή για το δέρμα σας.

7 Tips για να γίνει διασκεδαστική η γυμναστική

Άσκηση: Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να αναθεωρήσετε το πρόγραμμά σας για να ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης. Σκεφτείτε την καθημερινή σας ζωή και τι είδους προπόνηση σας ταιριάζει.

Πώς να αξιοποιήσετε την άθληση για να τονώσετε τη διάθεσή σας;

Άθληση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας, να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ευεξίας. 

Αυτοστοχασμός: 8 καθημερινές ερωτήσεις για τον εαυτό μας

Αυτοστοχασμός: Ο αυτοστοχασμός είναι ένα αρκετά ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε εικόνα για τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας.