Αυτοφροντίδα

Στρες: Ο αντίκτυπος του άγχους και τρόποι διαχείρισής του

Στρες: Ο αντίκτυπος του άγχους και τρόποι διαχείρισής του

Στρες: Πρέπει να γνωρίζουμε τα σημάδια του χρόνιου στρες και τους τρόπους για να τα ανακουφίσουμε για εμάς, τους αγαπημένους μας και για την υγεία των κοινοτήτων μας.

Γνωρίζουμε ότι το μακροχρόνιο στρες είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα όταν η βιολογική απόκριση στρες ενεργοποιείται για μήνες ή χρόνια. Στα τέλη της ζωής, οι χρόνιες ασθένειες, η απώλεια συζύγου, το να είστε φροντιστές ή η προσαρμογή στις αλλαγές στα οικονομικά μπορεί να προκαλέσει χρόνιο άγχος. Προσθέστε σε αυτό την εμπειρία της συνταξιοδότησης ή του χωρισμού από φίλους και οικογένεια.

  • Συνδεθείτε με άλλους. Το να προσεγγίζετε άλλους θεωρείται μια βασική στρατηγική στη διαχείριση του άγχους. Αυτό σημαίνει εύρεση και δημιουργία κάποιας κοινωνικής υποστήριξης. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά συνδεδεμένοι συχνά βρίσκουν ότι οι σχέσεις τους αυξάνουν τη διάθεση και τις προοπτικές τους, καθώς και ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους όταν αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις. Ψάξτε λοιπόν για έναν καλό ακροατή που νοιάζεται για εσάς. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με κάποιον για να πάτε μια βόλτα μαζί σας, να προγραμματίσετε ένα δείπνο ή να ζητήσετε από κάποιον να σας συνοδεύσει σε μια ταινία ή συναυλία.
  • Βρείτε χρόνο για να διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε. Σκεφτείτε να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε ένα διάλειμμα και να κάνετε κάτι καθημερινά που σας φέρνει χαρά. Το χιούμορ βοηθάει. Γνωρίζουμε ότι το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνει τη διάθεση και μας προστατεύει από τις καταστροφικές συνέπειες του στρες. Σημειώστε ότι τα παιδιά γελούν πολύ περισσότερο από τους ενήλικες κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης ημέρας. Ο επίτιμος καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Robert Provine, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι 30 φορές πιο πιθανό να γελάσουν όταν είναι με άλλους παρά όταν είναι μόνοι. Κατά συνέπεια, το γέλιο γίνεται μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας, ένα μέσο σύνδεσης. Στη συνέχεια, υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης γιόγκα, διαλογισμός και δραστηριότητες βαθιάς αναπνοής.
  • Γίνετε καλύτερος διαχειριστής χρόνου. Αποφύγετε να προγραμματίζετε διαδοχικές δεσμεύσεις, καθώς όλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο από όσο νομίζουμε. Δώστε προτεραιότητα στις εργασίες και όταν προσεγγίζετε αυτό που φαίνεται σαν ένα συντριπτικό έργο, σπάστε την εργασία σε μικρά βήματα. Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί όταν λέτε ναι σε όλες τις προσκλήσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές δεσμεύσεις προκαλώντας άγχος και φόβο μήπως εξαντληθεί ο χρόνος. Τέλος, να ξέρετε ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. εξετάστε το ενδεχόμενο ανάθεσης.
  • Μια άλλη προσέγγιση. Η Ειδική Έκθεση Υγείας του Χάρβαρντ που ονομάζεται «Διαχείριση Στρες», προτείνει ότι η καλύτερη προσέγγιση για την ανακούφιση από το στρες εξαρτάται από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ένα άτομο. Για παράδειγμα, εάν το πρόβλημα είναι η αϋπνία, σκεφτείτε τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία που αντιμετωπίζει τις υποκείμενες αιτίες του προβλήματος ύπνου, όπως συνιστάται από την Κλινική Mayo. Εάν η αναπηρία είναι το πρόβλημα που προκαλεί άγχος, κάντε αλλαγές στο σπίτι σας για να ζήσετε πιο ανεξάρτητα στο μέτρο του δυνατού. Εάν αντιμετωπίζετε το πένθος, σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης και εάν χρειάζεται βοήθεια για να εκφράσετε αυτό που θέλετε ή χρειάζεστε, σκεφτείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα εκπαίδευσης διεκδικητικότητας. Για τη μοναξιά, σκεφτείτε λίγο να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο. Μελέτες δείχνουν ότι το να έχεις σκύλο, γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς έχει αντίκτυπο στη μείωση του στρες.

Η προσοχή στα προβλήματα που προκαλούν άγχος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους για διάφορους λόγους. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να απορρίψουν τα συμπτώματα του στρες ως μέρος της φυσιολογικής γήρανσης και να συνεχίσουν να υποφέρουν από αυτά όταν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία ή λύση. Το άγχος είναι αθροιστικό. Με την ηλικία, υπάρχουν πολλές απώλειες και αλλαγές που απαιτούν ευελιξία και προσαρμογή. Για κάποιους, αυτό είναι εύκολο. για άλλους δεν είναι. Το κόστος υγειονομικής περίθαλψης προκαλεί ανησυχία, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο με περισσότερα χρόνια ασθένειας και αναπηρίας.

Έπειτα, υπάρχει η ερώτηση, «Ποιος θα είναι εκεί για μένα;» καθώς τα ενήλικα παιδιά συχνά ζουν σε απόσταση από τους γονείς τους. Οι μεμονωμένοι ηλικιωμένοι, αυτοί που δεν έχουν σύντροφο ή παιδιά, μπορεί να ανησυχούν μήπως είναι μόνοι όταν χρειάζονται άνεση και φροντίδα. Ταυτόχρονα, ας μην υποτιμούμε την ανθεκτικότητα των ηλικιωμένων. Πολλοί από εμάς ανήκουν σε μια γενιά που επέζησε και μάλιστα ευδοκίμησε κατά τη διάρκεια της ύφεσης, των πολέμων, των οικονομικών αβεβαιοτήτων, των φυσαλίδων και των εκρήξεων των κατοικιών και πολλά άλλα. Ήμασταν παρόντες για ενήλικα παιδιά σε ώρα ανάγκης και έχουμε συνεισφέρει σημαντικά στις κοινότητές μας. Ωστόσο, τα τρωτά σημεία συνοδεύουν τη γήρανση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 δημιουργικές δραστηριότητες που ενισχύουν την ψυχική σας υγεία

6 συμβουλές αυτοφροντίδας που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Η ορμονική αντίδραση του στρες διαφέρει ανάλογα με το φύλο

Πώς μπορείτε να ενσωματώσετε την αυτοφροντίδα σας στην άσκηση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Κηπουρική: Ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι - είναι μια πολύπλευρη θεραπευτική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.