Αυτοφροντίδα

Διαλογισμός: O διαλογισμός αλλάζει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη [vid]

Διαλογισμός: O διαλογισμός αλλάζει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη [vid]

Διαλογισμός: Ένας τρόπος με τον οποίο ο διαλογισμός βοηθά τον εγκέφαλο είναι προστατεύοντας τον ιππόκαμπο (μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη). Μια μελέτη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονταν για 30 λεπτά την ημέρα για οκτώ εβδομάδες αύξησαν τον όγκο της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο τους και άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που υποφέρουν από υποτροπιάζουσα κατάθλιψη τείνουν να έχουν μικρότερο ιππόκαμπο.

Η κατάθλιψη εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα υγείας για τους ηλικιωμένους. Επηρεάζει περίπου το 20% των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω και η τακτική κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις και θάνατο από ασθένειες. Επηρεάζει επίσης την καθημερινή ζωή των ανθρώπων καθιστώντας τους πιο κοινωνικά απομονωμένους και επηρεάζοντας τη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα τη μνήμη.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη 1.111 ατόμων (μέσος όρος ηλικίας 71 ετών), που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 9 Μαΐου 2018, από τo Neurology, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν μεγαλύτερα συμπτώματα κατάθλιψης είχαν επίσης χειρότερη επεισοδιακή μνήμη – την ικανότητα ανάκλησης συγκεκριμένων εμπειριών και γεγονότων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Τα αντικαταθλιπτικά και η ψυχοθεραπεία είναι οι συνηθισμένες θεραπείες πρώτης γραμμής, αλλά η συνεχής έρευνα έχει δείξει ότι μια τακτική πρακτική διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει αλλάζοντας τον τρόπο ανταπόκρισης του εγκεφάλου στο στρες και το άγχος.

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός σας

Το άγχος και το stress είναι οι βασικοί παράγοντες κατάθλιψης και ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει την αντίδρασή σας σε αυτά τα συναισθήματα. “Ο διαλογισμός εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να επιτυγχάνει σταθερή εστίαση και να επιστρέφει σε αυτήν όταν η αρνητική σκέψη, τα συναισθήματα και οι σωματικές αισθήσεις επεμβαίνουν – κάτι που συμβαίνει πολύ όταν αισθάνεστε αγχωμένοι”, λέει ο Δρ John W. Denninger, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Benson-Henry for Mind Body Medicine στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Έχει βρεθεί ότι ο διαλογισμός αλλάζει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται ειδικά με την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι ο έσω προμετωπιαίος φλοιός (mPFC) γίνεται υπερκινητικός σε καταθλιπτικά άτομα. Το mPFC συχνά αποκαλείται “το κέντρο μου” επειδή εδώ επεξεργάζεστε πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό σας, όπως ανησυχίες για το μέλλον και το παρελθόν. Όταν οι άνθρωποι αγχώνονται για τη ζωή, το mPFC γίνεται υπερδραστήριο.

Μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κατάθλιψη είναι η αμυγδαλή, ή «κέντρο φόβου». Αυτό είναι το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την απόκριση της μάχης ή της φυγής, η οποία ωθεί τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν την ορμόνη του στρες κορτιζόλη σε απάντηση στον φόβο και τον αντιληπτό κίνδυνο.

Αυτές οι δύο περιοχές του εγκεφάλου λειτουργούν μεταξύ τους για να πυροδοτήσουν την κατάθλιψη. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο διαλογισμός βοηθά στη διακοπή της σύνδεσης μεταξύ αυτών των δύο περιοχών του εγκεφάλου. «Όταν διαλογίζεστε, μπορείτε καλύτερα να αγνοήσετε τις αρνητικές αισθήσεις άγχους, γεγονός που εξηγεί, εν μέρει, γιατί τα επίπεδα άγχους μειώνονται όταν κάνετε διαλογισμό», λέει ο Δρ Denninger.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο διαλογισμός βοηθά τον εγκέφαλο είναι προστατεύοντας τον ιππόκαμπο (μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη). Μια μελέτη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονταν για 30 λεπτά την ημέρα για οκτώ εβδομάδες αύξησαν τον όγκο της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο τους και άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που υποφέρουν από υποτροπιάζουσα κατάθλιψη τείνουν να έχουν μικρότερο ιππόκαμπο.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη γενικευμένη διαταραχή άγχους

Φυσικές θεραπείες για το άγχος και το στρες

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και διαβάστε τα οφέλη της για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετωπίστε το σύμπλεγμα ανωτερότητας

Σύμπλεγμα ανωτερότητας: Πολλοί άνθρωποι χωρίς να το κατανοούν πλήρως συμπεριφέρονται ναρκισσιστικά, εκφράζοντας αυτό που ονομάζεται σύμπλεγμα (ή σύνδρομο) ανωτερότητας.

Όταν η αυτοφροντίδα, γίνεται μέσο για την διαχείριση του άγχους

Αυτοφροντίδα Άγχος: Η σημασία ενός καλού ύπνου στην ψυχική υγεία είναι καθοριστική. Και ολοένα και περισσότερες μελέτες δεικνύουν ότι μία καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο.

Φροντίστε τον εαυτό σας...μαγειρεύοντάς σας υγιεινά

Αυτοφροντίδα μαγειρική: Εάν θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε η μαγειρική αποτελεί βασικό πυλώνα στις προσπάθειές μας. Πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων, είναι ένα μέσο έκφρασης αλλά και αυτοφροντίδας.

Τι μας προσφέρει η αυτοάμυνα μακροπρόθεσμα;

Αυτοάμυνα: Πολλές φορές παραλύουμε μπροστά σε έναν άγνωστο κίνδυνο, ενώ πρέπει να αντιδράσουμε. Τα μαθήματα αυτοάμυνας βοηθούν στη σωστή αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή μας.

Τεχνικές αυτοβοήθειας για την διαχείριση του άγχους

Αυτοφροντίδα άγχος: Η αναπνοή είναι το κλειδί στη διαχείριση του άγχους. Για να ανακτήσετε τον έλεγχο, όταν τα πράγματα πιέζουν, ξαπλώστε κάπου ήσυχα και τοποθετήστε το ένα χέρι στην καρδιά σας και το ένα χέρι πάνω από το στομάχι σας. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας ως το 7 και εκπνεύστε για 7. Συνεχίστε να κάνετε αυτήν την άσκηση μέχρι να αισθανθείτε ήρεμοι ξανά.

3 βήματα αυτοφροντίδας μετά από έναν τσακωμό

Ζευγάρια καβγάς αυτοφροντίδα: Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα ζευγάρια να τσακώνονται. Η κατάσταση μετά από έναν καβγά θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Πώς να το αντιμετωπίσουμε αναίμακτα;