Αυτοφροντίδα

Διαλογισμός: Καθημερινοί τρόποι να εξασκείστε στο διαλογισμό [vid]

Διαλογισμός: Καθημερινοί τρόποι να εξασκείστε στο διαλογισμό [vid]

Διαλογισμός: Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξασκήσετε τον διαλογισμό μόνοι σας, όποτε και όπου επιλέξετε.

Μερικοί άνθρωποι ενσωματώνουν τον διαλογισμό στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινούν και να τελειώνουν κάθε μέρα με μια ώρα διαλογισμού. Αλλά το μόνο που χρειάζεστε πραγματικά είναι μερικά λεπτά ποιοτικού χρόνου για διαλογισμό.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξασκήσετε τον διαλογισμό μόνοι σας, όποτε το επιλέξετε:

  • Αναπνεύστε βαθιά. Αυτή η τεχνική είναι καλή για αρχάριους επειδή η αναπνοή είναι μια φυσική λειτουργία.

Εστιάστε όλη την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Επικεντρωθείτε στο συναίσθημα και τους ήχους καθώς εισπνέετε και εκπνέετε μέσα από τα ρουθούνια σας. Αναπνεύστε βαθιά και αργά. Όταν η προσοχή σας περιπλανιέται, επιστρέψτε την εστίασή σας στην αναπνοή σας.

  • “Σαρώστε” το σώμα σας.

Όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνική, εστιάστε την προσοχή σε διαφορετικά μέρη του σώματός σας. Εξερευνήστε τις διάφορες αισθήσεις του σώματός σας, είτε πρόκειται για πόνο, ένταση, ζεστασιά ή χαλάρωση.

  • Επαναλάβατε ένα μάντρα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μάντρα.

  • Περπατήστε και διαλογιστείτε.

Ο συνδυασμός μιας βόλτας με τον διαλογισμό είναι ένας αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος για να χαλαρώσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική οπουδήποτε περπατάτε, όπως σε ένα ήσυχο δάσος, σε ένα πεζοδρόμιο της πόλης ή στο εμπορικό κέντρο.

Όταν χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο, επιβραδύνετε το ρυθμό βάδισης, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε κάθε κίνηση των ποδιών σας. Μην εστιάζετε σε έναν συγκεκριμένο προορισμό.

  • Προσευχηθείτε.

Η προσευχή είναι το πιο γνωστό και διαδεδομένο παράδειγμα διαλογισμού. Οι προφορικές και γραπτές προσευχές βρίσκονται στις περισσότερες παραδόσεις πίστης. Μπορείτε να προσευχηθείτε χρησιμοποιώντας τις δικές σας λέξεις ή να διαβάσετε προσευχές που έχουν γράψει άλλοι.

  • Διαβάστε.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι επωφελούνται από την ανάγνωση ποιημάτων ή ιερών κειμένων και αφιερώνουν μερικές στιγμές ηρεμίας για να σκεφτούν ήσυχα το νόημά τους.

  • Επικεντρωθείτε στην αγάπη και την ευγνωμοσύνη.

Σε αυτόν τον τύπο διαλογισμού, εστιάζετε την προσοχή σας σε ένα ον, εκφράζοντας σιωπηλά αισθήματα αγάπης, συμπόνιας και ευγνωμοσύνης με τις σκέψεις σας.

Ακολουθεί βίντεο με διαλογισμό mantra:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο διαλογισμός μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, όταν έχετε κατάθλιψη

Το άγχος, ο ύπνος και η ανοσία λαμβάνονται υπόψη ολιστικά για τη γενική ευημερία κάποιου.

Διαλογισμός για καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του άγχους και του στρες

Αθλητισμός: Μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που η γιόγκα βοηθά με το άγχος σας, είναι καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αναπτύξετε σταδιακά μια περισσότερο αυτο-συμπονετική στάση προς τον εαυτό. 

Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πότε το καταναλώνουμε

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπάτε σε πάρτι ή σε δείπνο. Όταν ξεπεράσετε το πλαίσιο των 10 ωρών, την επόμενη μέρα μπορείτε να επανέλθετε. Η Manoogian αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 5% από το βάρος μας, να βελτιώσει την αίσθηση δύναμης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Κρέμες επιβράδυνσης της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και ανακούφισης των συμπτωμάτων

Οι κρέμες ψωρίασης μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για πολλούς ανθρώπους. Εάν οι άνθρωποι έχουν ήπια ψωρίαση, μπορεί να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν με over-the-counter (OTC) κρέμες.  

Το mindfulness μας διδάσκει να είμαστε στο παρόν και να μην προσκολλόμαστε στις ανήσυχες σκέψεις

Άγχος: Η πρακτική του στοχαστικού διαλογισμού περιλαμβάνει την εστίαση στην αναπνοή σας και, στη συνέχεια, την επιστροφή του νου σας στο παρόν χωρίς να παρασύρεστε από ανησυχίες για το παρελθόν ή το μέλλον.