Αυτοφροντίδα

Διαλογισμός: Ενισχύει τη διάθεση, ανακουφίζει τον πόνο και ακονίζει τη συγκέντρωση

Διαλογισμός: Ενισχύει τη διάθεση, ανακουφίζει τον πόνο και ακονίζει τη συγκέντρωση

Διαλογισμός: Μια ενδελεχής λίστα των οφελών του στην υγεία θα ήταν πιθανώς ανεξάντλητη, αλλά παρακάτω θα βρείτε ορισμένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του διαλογισμού, καθώς και τους λόγους που συνίσταται να τον εξασκείτε τακτικά στη ζωή σας.

Όλο και περισσότερες μελέτες προσεγγίζουν την αρχαία πρακτική του διαλογισμού προκειμένου να ερευνήσουν και να καταγράψουν τα οφέλη του στην ψυχική και σωματική υγεία. Μια ενδελεχής λίστα θα ήταν πιθανώς ανεξάντλητη, αλλά παρακάτω θα βρείτε ορισμένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του διαλογισμού, καθώς και τους λόγους που συνίσταται να τον εξασκείτε στη ζωή σας.

  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περίπου το 30% των ενηλίκων στις ΗΠΑ και θεωρείται παγκόσμια επιδημία που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής. Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση φυσικά, χωρίς φάρμακα, σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα.

  • Ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται στα νευρικά κύτταρα και λειτουργεί ως φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης. Όταν διαλογίζεστε, τα επίπεδα σεροτονίνης αυξάνονται. Για τούτο, για πολλούς ο διαλογισμός λειτουργεί σαν ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.

  • Σας βοηθά να κόψετε τις κακές συνήθειες

Είτε πρόκειται για κάπνισμα είτε για πολλά και άσκοπα ψώνια, ο διαλογισμός φέρνει επίγνωση στις ενέργειές σας εκείνη τη στιγμή και σας βοηθά να σπάσετε τον κύκλο μιας κακής συνήθειας. Οι περισσότερες συνήθειες σχηματίζονται ασυνείδητα. Με την πάροδο του χρόνου, ο διαλογισμός φέρνει επίγνωση σε αυτό που κάνουμε, οπότε δεν ενεργούμε ασυνείδητα. Η συνειδητότητα διακόπτει την ασύνειδη συνήθεια.

  • Αυξάνει τη συγκέντρωση

Όταν τόσα πολλά πράγματα τρέχουν στο μυαλό μας ανά πάσα στιγμή, μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθούμε σε ό,τι κάνουμε. Ο διαλογισμός σας βοηθά να εστιάζετε το μυαλό σας ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε σε αυτό που πρέπει να κάνετε.

  • Βοηθά στην οικοδόμηση εσωτερικής δύναμης

Όλοι έχουμε κολλήσει στην κίνηση ή σε μια μακρά, βαρετή συνάντηση που ανυπομονούσαμε να ξεφύγουμε. Η άσκηση του διαλογισμού και της προσοχής βοηθά στην οικοδόμηση εσωτερικής δύναμης και αντοχής για να περάσετε ήρεμα από αυτές τις καταστάσεις.

  • Θα μάθετε να είστε παρόντες

Έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στο προεπιλεγμένο δίκτυο λειτουργίας (DMN), το μέρος του εγκεφάλου που αναρωτιέται, ανησυχεί και υπερθεματίζει, βοηθώντας μας να παραμείνουμε στο παρόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη του διαλογισμού στη μνήμη και την διαχείριση του πόνου

Ο διαλογισμός αυξάνει την ψυχική ανθεκτικότητα

Πού βρίσκονται τα 7 chakra στο σώμα μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του άγχους και του στρες

Αθλητισμός: Μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που η γιόγκα βοηθά με το άγχος σας, είναι καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αναπτύξετε σταδιακά μια περισσότερο αυτο-συμπονετική στάση προς τον εαυτό. 

Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πότε το καταναλώνουμε

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπάτε σε πάρτι ή σε δείπνο. Όταν ξεπεράσετε το πλαίσιο των 10 ωρών, την επόμενη μέρα μπορείτε να επανέλθετε. Η Manoogian αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 5% από το βάρος μας, να βελτιώσει την αίσθηση δύναμης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.