Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών μεταξύ των γυναικών

Αυτοφροντίδα: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών μεταξύ των γυναικών

Αυτοφροντίδα: Οι γυναίκες που είναι ευγενικές με τον εαυτό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που δυσκολεύονται να φροντίσουν εαυτές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν ότι η αυτoφροντίδα είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία των μεσήλικων γυναικών. Οι γυναίκες που αποθηκεύουν λίπος γύρω από την καρδιά τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες διατρέχουν κίνδυνο μειωμένης λειτουργίας μάθησης και μνήμης. «Πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο το άγχος και άλλοι αρνητικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά ο αντίκτυπος θετικών ψυχολογικών παραγόντων, όπως η αυτοφροντίδα, είναι πολύ λιγότερο γνωστός», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η καθηγήτρια Rebecca Thurston.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα επίπεδα άγχους μεταξύ των γυναικών έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με τις περισσότερες νοσοκόμες και φροντιστές να είναι γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περισσότερες από 150 μεσήλικες γυναίκες συμμετείχαν σε μια έρευνα αυτοφροντίδας, η οποία κατέταξε πόσο συμπονετικές είναι με τον εαυτό τους σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Επιπλέον, η ομάδα επιστημόνων αξιολόγησε τις καρωτιδικές αρτηρίες κάθε συμμετέχουσας, ένα ζευγάρι αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του λαιμού και τα οποία μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο και το κεφάλι. Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν περισσότερους βαθμούς στην έρευνα αυτοφροντίδας είχαν λεπτότερα τοιχώματα καρωτίδας και μικρότερη ποσότητα συσσωρευμένης πλάκας σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες που σημείωσαν λιγότερους βαθμούς στο ερωτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παχύτερα τοιχώματα της καρωτίδας είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι όσες συμμετέχουσες φροντίζουν λιγότερο τον εαυτό τους κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η καθηγήτρια Θέρστον συμπληρώνει: «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εξάσκησης της καλοσύνης και της συμπόνιας, ιδιαίτερα προς τον εαυτό σας. Όλοι ζούμε εξαιρετικά στρεσογόνες στιγμές και η έρευνά μας δείχνει ότι η αυτοσυμπόνια είναι απαραίτητη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία». Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από το άγχος τους και να ελέγξουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

*Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Health Psychology».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε ένα διάλειμμα από την πολυάσχολη καθημερινότητα με διαλογισμό

Πρακτικές αυτοφροντίδας για κάθε τομέα της ζωής σας

Αυτά είναι τα κλειδιά για την καλή διαχείριση του άγχους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 Tips για το κάμπιγκ στην παραλία

Camping: Αν ετοιμάζεστε για camping, χρειάζεται να προετοιμαστείτε κατάλληλα! Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δεν θα χάσετε!

4 οφέλη του πρωινού διαλογισμού

Πρωινός διαλογισμός: H ειδικός στη γιόγκα Manisha Kohli λέει ότι ακόμη και 2-5 λεπτά διαλογισμού μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη εάν γίνονται σε τακτική βάση. 

5 Tips για να παραμείνετε υγιείς όταν εργάζεστε στο σπίτι

Εργασία στο σπίτι: Ο αρνητικός αντίκτυπος στο σώμα μας από το να μην είμαστε στο γραφείο μπορεί να πάρει χρόνια για να ανακάμψει. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με συμβουλές για να παραμείνετε ενεργοί ενώ εργάζεστε από το σπίτι.

Όταν οι στρατηγικές ευεξίας υπονομεύουν την ευημερία σας

Αυτοφροντίδα σαμποτάζ: Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τα πράγματα μόνοι μας και να διατηρήσουμε τη δυναμική μας με τόσες πολλές ασταθείς μεταβλητές που ρίχνονται καθημερινά στο δρόμο μας, αλλά αξίζει!

Μειώνοντας τον χρόνο τηλεθέασης, προστατεύετε την καρδιά σας

Στεφανιαία νόσος: Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν οι άνθρωποι δεσμεύονταν να παρακολουθούν τηλεόραση λίγο λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να εξαλειφθεί.