Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα και Άγχος: Γιατί σου προκαλεί stress η self care ρουτίνα σου

Αυτοφροντίδα και Άγχος: Γιατί σου προκαλεί stress η self care ρουτίνα σου

Αυτοφροντίδα και Άγχος: Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι η αυτοφροντίδα σας βοηθάει πράγματι.

Ενώ η έννοια της αυτοφροντίδας μπορεί από μόνη της να είναι προβληματική για κάποιους, ας ξεκινήσουμε με την υπόθεση ότι η φροντίδα του εαυτού είναι γενικά ένα καλό πράγμα. Το πρόβλημα συμβαίνει όταν οι υπερ-κινητοποιημένοι εγκέφαλοί μας βάζουν την αυτοφροντίδα στον ίδιο κουβά μαζί με όλα τα υπόλοιπα πράγματα της ζωής.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι η αυτοφροντίδα σας βοηθάει πράγματι:

  • Μην κοιτάτε τι κάνουν άλλοι άνθρωποι

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τη φροντίδα του εαυτού τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο: λουτρά με αλάτι, καθημερινό διαλογισμό, μασάζ, προτροπές περιοδικών κ.λπ. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά μπορεί να μην είναι αυτό που θέλετε ή χρειάζεστε. Πέρα από οτιδήποτε άλλο, αναρωτηθείτε ποια είναι τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε πιο χαλαροί, ευχαριστημένοι ή ζωντανοί; Θα μπορούσε να είναι ένα μάθημα hot yoga, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι η παρακολούθηση μιας ειδικής κωμωδίας στο Netflix. Θα μπορούσε να είναι μια βόλτα σε ένα πάρκο, ή μια βαθιά βουτιά σε μια βιογραφία. Η καλή σας νεράιδα θα σας παροτρύνει να βρείτε τις δραστηριότητες που θα σας κάνουν να νιώσετε ολόκληροι και χαλαροί μετά, ανεξάρτητα από το τι κάνει κάποιος άλλος.

  • Αναρωτηθείτε τι θα θέλατε να κάνετε περισσότερο

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι αυτό που θα θέλατε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Κάποιος μπορεί να σας πει ότι πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες δραστηριότητες αυτοφροντίδας για να λάβετε κάτι σε αντάλλαγμα (π.χ. διαλογισμό, επειδή η έρευνα δείχνει ότι μειώνει το άγχος). Αλλά η αυτοφροντίδα πρέπει να είναι μια ευχάριστη στιγμή. Τι θα σας έκανε να νιώσετε πιο ενθουσιασμένοι για τη ζωή σας; Ίσως θα θέλατε να ενσωματώσετε περισσότερη δημιουργικότητα δουλεύοντας πάνω σε ένα διήγημα, ακόμα κι αν δεν έχετε γράψει ποτέ μια σελίδα μυθοπλασίας στη ζωή σας. Ίσως θα θέλατε να μάθετε πώς να κάνετε κάτι εντελώς έξω από τη σφαίρα της εμπειρίας σας, όπως να δημιουργήσετε ένα ραδιόφωνο ή να μάθετε γαλλικά. Αυτές οι επιθυμίες που προέρχονται από βαθιά μέσα μας, ανεξάρτητα από το πόσο τυχαίες ή «όχι-εγώ» ακούγονται, πρέπει να ακούγονται προσεκτικά.

  • Μην αναγκάζεστε να το κάνετε κάθε μέρα

Ένα σημαντικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι ότι προσπαθούν να ενσταλάξουν καθημερινές συνήθειες και τελετές αυτοφροντίδας. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά αν πρόκειται να αισθάνεστε ένοχοι επειδή δεν το καταφέρνετε καθημερινά (κάτι που πιθανότατα δε θα το κάνετε) χαλαρώστε αυτόν τον κανόνα. Ο εσωτερικός σας κριτής μπορεί να είναι άκαμπτος και μπορεί να σας πει ότι εάν δε φτάσετε στην αυτοφροντίδα σας, τότε θα πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι. Αλλά ακόμη και να κάνετε κάτι μία φορά την εβδομάδα – ή μία φορά το μήνα – θα είναι επωφελές. Φανταστείτε τη νεραϊδονονά σας να σας δίνει την άδεια να πάτε εύκολα σε αυτόν τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Self care tips για τις ημέρες περιόδου

Τι μας κάνει να αισθανόμαστε διαρκώς κουρασμένοι;

Πώς να βάλετε το self-care στη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Για ποιο λόγο είναι σημαντικό να κάνουμε δραστηριότητες εκτός σπιτιού;

Αλλάξτε ζωή: Ο σημερινός τρόπος ζωής σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επιβλαβής για τη σωματική και ψυχική υγεία. Είναι πιο σημαντικό τώρα από ποτέ άλλοτε να δίνετε προτεραιότητα στον εξωτερικό χρόνο.

Το πικ-νικ είναι ένας από τους λόγους που η οικογένεια έρχεται πιο κοντά

Πικ-νικ: Μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, για να μην αναφέρουμε μια εξαντλητική χρονιά, ένα πικνίκ είναι ακριβώς αυτό που θα συνταγογραφούσε ο γιατρός για όλη την οικογένεια.

Πώς αποκτάται η ευημερία στη ζωή μας;

Αυτοφροντίδα: Ακολουθούν μερικοί αποτελεσματικοί και δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευημερία σας.