Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα γιορτές: Μπείτε στο κλίμα των εορτών και μείνετε μακριά από τα αρνητικά συναισθήματα

Αυτοφροντίδα γιορτές: Μπείτε στο κλίμα των εορτών και μείνετε μακριά από τα αρνητικά συναισθήματα

Αυτοφροντίδα γιορτές: Για κάποιους οι γιορτές είναι μια εποχή του χρόνου γεμάτη άγχος, θλίψη, κατάθλιψη και μοναξιά. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Ας δούμε λοιπόν, για ποιο λόγο βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουμε την περίοδο των γιορτών ένα αίσθημα ευφορίας και χαράς. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι όμως, βιώνουν ένα εντελώς διαφορετικό συναίσθημα. Για εκείνους μπορεί να είναι μια εποχή του χρόνου γεμάτη άγχος, θλίψη, κατάθλιψη και μοναξιά. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Ας δούμε λοιπόν, για ποιο λόγο βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

  • Στρεσογόνα προγράμματα: Αν έχετε μεγάλη οικογένεια, το να εξισορροπήσετε τις διάφορες υποχρεώσεις των διακοπών και τον συντονισμό των προγραμμάτων μπορεί να γίνει πολύ στρεσογόνο. Ειδικά αν έχετε παιδιά. Θέστε λοιπόν τα όριά σας. Είναι πολύ βασικό να έχετε κατά νου ότι είναι εντάξει να αρνηθείτε τις προσκλήσεις, στις οποίες θα δυσκολευτείτε να αντεπεξέλθετε.
  • Απώλεια: Όταν μια οικογένεια έχει βιώσει απώλεια ή έχει χωριστεί από ένα αγαπημένο πρόσωπο, αυτό μπορεί να κάνει τις γιορτινές μέρες μια θλιβερή περίοδο. Αν όμως μοιραστείτε τις αναμνήσεις σας από αυτό το άτομο με τους υπόλοιπους, τότε μπορεί η περίοδος αυτή να μετατραπεί σε μια γλυκόπικρη εποχή, εμπλουτισμένη με όλες αυτές τις ιστορίες.
  • Μοναξιά: Αν δεν έχετε οικογένεια, ώστε να γιορτάσετε μαζί τους τις γιορτές ή έναν πολύ δικό σας άνθρωπο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη και κατάθλιψη, καθώς είναι μία εποχή του χρόνου που δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο να γιορτάζουμε με άλλους. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να είστε μόνοι, καθώς η οικογένεια δεν έχει να κάνει με το αίμα, αλλά με τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να είναι κοντά μας. Είτε από το τηλέφωνο λοιπόν, είτε από κοντά, βρεθείτε με τους ανθρώπους σας.
  • Οικογενειακά δράματα: Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις γιορτές αγχωτικές, λόγω των συγκρούσεων και των καυγάδων μέσα στην οικογένειά τους. Αν όμως εστιάσετε την προσοχή σας σε άτομα με τα οποία νιώθετε άνετα, μπορεί βρείτε έναν σύμμαχο, με τον οποίο μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματα του άγχους σας κι έτσι να αισθανθείτε καλύτερα.
  • Εποχιακή κατάθλιψη: Η περίοδος των Χριστουγέννων συμπίπτει με την έναρξη του χειμώνα, όπου βραδιάζει νωρίτερα και οι θερμοκρασίες πέφτουν. Ως αποτέλεσμα, η εποχιακή κατάθλιψη και η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) αυξάνονται, επηρεάζοντας ταυτόχρονα σε κάποιες περιπτώσεις, την ψυχολογία μας. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση μπορεί να μετριαστεί κάπως εάν αρχικά περιορίσετε την χρήση των κοινωνικών δικτύων, αφού εκεί βλέπουμε
    συνήθως μόνο την καλύτερη εκδοχή ενός ανθρώπου και όχι την πραγματικότητα και επιπλέον εάν φροντίσετε να θυμάστε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να περάσετε «τέλεια» στις γιορτές, καθώς αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο στην γενική σας ευτυχία ή στην εικόνα της προσωπικότητας σας.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το να είστε ο εαυτός σας σε κάθε περίοδο της ζωής σας, είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την προσωπική σας ευτυχία. Αν όμως υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να αντέξετε ή να αντιμετωπίσετε, το ένα επισκεφθείτε έναν καλό φίλο, ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας, είναι πάντα μία καλή ιδέα. Καλές γιορτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές αυτοφροντίδας για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Κάντε κάθε σας ημέρα ξεχωριστή

Ο λαβύρινθος ως αρχέτυπο και ως εργαλείο αυτοφροντίδας

Φροντίστε τα πόδια σας και κρατήστε το πρήξιμο μακριά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

Budgeting: Το οικονομικό άγχος μπορεί να μετατραπεί σε σωματικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και κακή έκβαση για άλλες ασθένειες. Τα χρήματα είναι επίσης μια από τις κύριες αιτίες διαζυγίων.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Πρήξιμο κοιλιά: Οι ασκήσεις, τα συμπληρώματα και τα μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη μείωση του φουσκώματος και οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του.

7 Tips για τη φροντίδα του εαυτού σας

Ηρεμία και χαλάρωση: Προσθέστε στο πρόγραμμά σας τη φροντίδα του εαυτού σας και γίνετε εσείς η προτεραιότητά σας. Μάθετε εδώ πώς θα το καταφέρετε αυτό.