Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Γιατί δεν είναι ανάγκη να νιώθεις άσχημα εάν αισθάνεσαι άσχημα

Αυτοφροντίδα: Γιατί δεν είναι ανάγκη να νιώθεις άσχημα εάν αισθάνεσαι άσχημα

Αυτοφροντίδα: Μερικοί εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους άμεσα, άλλοι ακινητοποιούνται και παύουν να λειτουργούν, ενώ κάποιοι εκδηλώνουν αντιδράσεις με καθυστέρηση, μερικές φορές μήνες ή και χρόνια αργότερα. “Οι αντιδράσεις ποικίλουν μπροστά σε μια «απειλή» που είναι ταυτόχρονα άγνωστη και αόρατη. Η κατανόηση αυτών των αντιδράσεων αποτελεί το πρώτο βήμα που συμβάλλει ώστε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας”.

Δεν υπάρχει ούτε ένας σωστός αλλά ούτε και ένα λάθος τρόπος αντίδρασης σε ακραίες και πολύ στρεσογόνες συνθήκες, όπως αυτές που προκαλεί η απειλή του κορωνοϊού για παράδειγμα.

Υπάρχουν όμως ορισμένες πρακτικές αυτοφροντίδας που ταιριάζουν σε όλους

  • Μην απομονώνεστε

Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με άλλους (οικογένεια, φίλους). Μιλήστε για τους φόβους, τις απογοητεύσεις, τη λύπη που αισθάνεστε. Θυμηθείτε ότι και εκείνοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με εσάς. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι το πιο «θεραπευτικό φάρμακο».

  • Εδραιώστε τη νέα ρουτίνα

Αν και όλοι βιώνουμε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας αυτήν τη χρονική περίοδο, προσπαθήστε να εδραιώσετε μια νέα ρουτίνα που θα διασφαλίσει ένα αίσθημα ελέγχου και προβλεψιμότητας. Ένα στοιχειώδες πρόγραμμα. Αν είστε φοιτητές οργανώστε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των μαθημάτων, ολοκλήρωσης εργασιών, συναντήσεις με φίλους και συμφοιτητές στο διαδίκτυο και επικοινωνίας με αγαπημένα άτομα.

  • Υιοθετείστε νέες συνήθειες και πρακτικές που είναι πολύ βοηθητικές

Είναι σημαντικό να τρώτε καλά, ισορροπημένα και κανονικά γεύματα (ακόμα κι αν δεν το επιθυμείτε), να ασκείστε καθημερινά στο χώρο του σπιτιού σας (το σώμα σας μπορεί να καταπολεμήσει καλύτερα το στρες, όταν είναι γυμνασμένο) και να ξεκουράζεστε αρκετά – κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε. Επίσης σημαντικό είναι να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και να χαλαρώνετε με κάθε ευκαιρία που σας δίνετε (μέσω διαφραγματικών αναπνοών, προγραμμάτων διαλογισμού, γιόγκα ή tai-chi). Αποφύγετε επίσης τη διαρκή έκθεση σε ειδήσεις που σας δημιουργούν άγχος. Τέλος, αποφύγετε ή περιορίστε την καφεΐνη και τη χρήση αλκοόλ.

  • Εντάξτε κάτι ευχάριστο στο πρόγραμμά σας

Όσο είναι εφικτό, προγραμματίστε και εντάξτε στο καθημερινό πρόγραμμά σας δραστηριότητες που είναι ευχάριστες ή βοηθητικές για εσάς. Για παράδειγμα, βάλτε μουσική, παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, κάνετε κάποια άσκηση χαλάρωσης ή κάτι διασκεδαστικό με τους δικούς σας. Δε χρειάζεται να έχει μεγάλη διάρκεια ή να είναι απαιτητικό. Μικρές ευχάριστες ενέργειες μπορούν να σας χαλαρώσουν και να σας ηρεμήσουν.

  • Τηρήστε ένα ημερολόγιο

Καταγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας γι’ αυτό που βιώνετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρακτική αυτή είναι πολύ αποτελεσματική για τη μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια καταστάσεων κρίσης.

  • Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές

Επαναλαμβανόμενες διχότομες σκέψεις (π.χ. «όλα ή τίποτα», «άσπρο ή μαύρο»), καταστροφικές σκέψεις (π.χ. «όλοι θα αρρωστήσουμε»), αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις του νου σε περιόδους έντονου στρες. Παρόλα αυτά, εάν σας κατακλύζουν γράψτε σε ένα χαρτί τις θετικές σκέψεις σας, με τις οποίες μπορείτε να τις αντικαταστήσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ζώντας με το stress της αυτοφροντίδας

Self care tips για τις ημέρες περιόδου

Κάντε την άσκηση μέρος της αυτοφροντίδας σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυσικές θεραπείες για το άγχος

Άγχος Αυτοφροντίδα: Η αντιμετώπιση του άγχους μπορεί να είναι πολύπλευρη. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση στη ψυχοθεραπεία. Ενώ άλλοι επωφελούνται από τη λήψη φαρμάκων, κι άλλοι από τις φυσικές θεραπείες. Με τις τελευταίες θα ασχοληθούμε στο κείμενο που ακολουθεί.

Ο διαλογισμός είναι το τέλειο εργαλείο φροντίδας του εαυτού

Αυτοφροντίδα διαλογισμός: Το να παρέχουμε στον εαυτό σας «χρόνο για μας» μας βοηθά να χαλαρώσουμε, μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και τελικά βελτιώνουμε την ευτυχία και την ικανοποίησή μας από τη ζωή, επειδή συντονιζόμαστε με τον εαυτό μας και με αυτό που επιθυμούμε.