Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα εμβολιασμός: Οδηγός επιβίωσης πριν και μετά το εμβόλιο

Αυτοφροντίδα εμβολιασμός: Οδηγός επιβίωσης πριν και μετά το εμβόλιο

Αυτοφροντίδα εμβολιασμός: Τι να φορέσετε στο ραντεβού σας για το εμβόλιο, πόσες ημέρες θα αισθάνεστε ατονία και ποια είναι τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν στο κέντρο εμβολιασμού;

Όλοι πια ξέρουμε ότι οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εστιών στην κοινότητα και θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών της COVID-19. Η αλήθεια είναι ότι κανείς από εμάς πριν εμφανιστεί η πανδημία δεν ήξερε πώς να συμπεριφερθεί σε τυχόν παρενέργειες εμβολίων. Τώρα όμως οι παρενέργειες αυτών των εμβολίων είναι σχεδόν σίγουρες. Επομένως, πρέπει να έχουμε υπόψη μας πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε πριν εμβολιαστούμε αλλά και μετά τον εμβολιασμό. 

Συμβουλές για πριν το εμβόλιο

  • Όταν κλείσετε το ραντεβού του εμβολιασμού θα πρέπει να σας δοθεί ένα έντυπο συγκατάθεσης το οποίο θα πρέπει και να πάρετε μαζί σας στο ραντεβού μαζί με την ταυτότητά σας.
  • Στο ραντεβού σας για να προστατευθείτε και εσείς αλλά και οι γύρω σας πρέπει να φοράτε σίγουρα τη μάσκα σας. Αν είστε αγχωμένοι, ζητήστε από κάποιον να παρευρεθεί στο ραντεβού του εμβολιασμού σας για υποστήριξη. Για παράδειγμα, ένας συνάδελφος, ένα μέλος της οικογένειας ή απλώς ένας φίλος.
  • Το εμβόλιο θα σας χορηγηθεί από γιατρό, νοσοκόμα, φαρμακοποιό ή άλλον εργαζόμενο στον τομέα της υγείας. Για να αποβάλλετε κάθε άγχος που αφορά τον εμβολιασμό σας μπορείτε να το συζητήσετε με τον υπεύθυνο, ο οποίος θα σας λύσει όλες τις απορίες.
  • Για να γίνει σωστή δουλειά και από τις δύο μεριές, φροντίστε να φορέσετε φαρδιά ρούχα που έχουν εύκολη πρόσβαση στο άνω μέρος του βραχίονα όπου θα κάνετε τον εμβολιασμό.
  • Όταν υπάρχει διαθέσιμος εμβολιαστής, θα σας ζητηθεί να πάτε σε έναν χώρο εμβολιασμού ή δωμάτιο όπου το άτομο που θα σας εμβολιάσει αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία και το ραντεβού σας. Έπειτα θα εμβολιαστείτε και τα πιο δύσκολα θα έχουν περάσει.

Τι συμβαίνει μετά;

  • Αφού κάνετε το εμβόλιο, παραμείνετε στο εμβολιαστικό κέντρο για μισή ώρα για να δείτε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα αν είναι δυνατόν, πάρτε προληπτικά άδεια από την δουλεία σας για να μείνετε στο σπίτι και να αντιμετωπίσετε τυχόν παρενέργειες.
  • Υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσετε κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό, οι οποίες δεν διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες και θα αναρρώσετε χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι συνήθεις αντιδράσεις στον εμβολιασμό περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο σημείο που λάβατε τη βελόνα, ήπιο πυρετό, πονοκέφαλο και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
  • Όταν επιστρέψετε στο σπίτι δεν πρέπει να κάνετε σχεδόν τίποτα, διότι ο οργανισμός σας θα αρχίσει να εξασθενεί. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε πιο επιρρεπείς στην κούραση. Το ανοσοποιητικό σας θα είναι πιο ευαίσθητο. Άρα μπορεί να σηκώσετε και πυρετό αν το σώμα ατονήσει από την κούραση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προγράμματα κινήτρων εμβολίων covid-19 που προσφέρουν μετρητά και δώρα συμπεριλαμβάνουν και παιδιά 5-11 ετών

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο βασικός εμβολιασμός έχει αποτρέψει 8,5 χιλ. θανάτους-Έκκληση για εμβολιασμό εγκύων

Χιλιάδες αξιωματικοί των πληροφοριών των ΗΠΑ ενδέχεται σύντομα να βρεθούν αντιμέτωποι με απόλυση ως αρνητές εμβολίων covid-19

Δραματική μείωση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δίνει ο εμβολιασμός κοριτσιών κατά του HPV

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6 λάθη οργάνωσης μπάνιου και πώς να τα διορθώσετε

Μπάνιο οργάνωση: Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού δεν δίνουν προτεραιότητα σε πρακτικές λύσεις αποθήκευσης που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αισθητική και τη λειτουργικότητα του μπάνιου τους.