Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Απλές στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε το καθημερινό άγχος

Αυτοφροντίδα: Απλές στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε το καθημερινό άγχος

Αυτοφροντίδα: Το άγχος είναι μέρος της ζωής. Δεν μπορεί κανείς να του ξεφύγει και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, δεν είναι αναπόφευκτη και η εξάντληση, η επίδραση με άλλα λόγια του ανελέητου στρες, χωρίς αντίβαρο.

ADMAN

Γνωρίζοντας ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος, ας είμαστε ευθείς. Κανείς δεν αγαπά το άγχος, αλλά το άγχος είναι μέρος της ζωής. Δεν μπορεί κανείς να του ξεφύγει – σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, δεν είναι αναπόφευκτη και η εξάντληση, η επίδραση με άλλα λόγια του ανελέητου στρες, χωρίς αντίβαρο. Για πολλούς, αυτό το αντίβαρο θα μπορούσε να είναι οι διακοπές (αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχετε αυτό το προνόμιο). Αλλά η αλήθεια είναι, ότι δε είναι αρκετές. Να γιατί αμφισβητούμε αυτήν την υπόθεση: Το άγχος είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, οι διακοπές είναι συνήθως διαρκούν λίγες μέρες, διάσπαρτες κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό δεν είναι ισορροπία, αυτό είναι ένα εφέ τραμπάλας. Και τις περισσότερες φορές, το άγχος βαραίνει πολύ.

Επιστροφή στο γιατί χρειάζεστε αυτοφροντίδα: Η φροντίδα του εαυτού είναι ένας από τους λίγους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την καθημερινή επίθεση του στρες. Το πιο σημαντικό, δεν παίρνει πολύ χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να το κάνετε σε λιγότερο από 10 λεπτά. Η αυτοφροντίδα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη όταν γίνεται μία συνεπής πρακτική και αντανακλάτα στους πολλαπλούς τομείς της ζωής σας. Ας δούμε μερικές απλές ενέργειες φροντίδας, για κάθε τομέα.

  • Σωματικά: Κοιμηθείτε επαρκώς, τρώτε κυρίως τροφές με θρεπτικά συστατικά (και μικρές ποσότητες σοκολάτας) και κινηθείτε κάθε μέρα.
  • Εργασία: Ασχοληθείτε με την επαγγελματική σας ανάπτυξη για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας, να δημιουργήσετε εργασιακές σχέσεις, να εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι», ώστε ο φόρτος εργασίας σας να μην διαταράξει την ισορροπία εργασίας/ζωής σας.

  • Σχέσεις: Συνδεθείτε με ανθρώπους (ή κατοικίδια). Στείλτε ένα σύντομο μήνυμα σε ένα γαπημένο σας πρόσωπο, ή πηγαίνετε μια βόλτα σε εκδηλώσεις για να συναντήσετε ανθρώπους – ομοϊδεάτες. Γίνεται εθελοντής/ντρια.
  • Συναισθηματικά: Αναγνωρίστε και προσδιορίστε τα συναισθήματά σας ονομαστικά, αφήστε την υποκρισία – είναι εντάξει να είστε λιγότερο από χαρούμενοι όλη την ώρα! Είστε έτοιμοι να αλλάξετε προοπτική; Αντιμετωπίστε κάθε αρνητική σκέψη με ένα έως πέντε θετικά στοιχεία.

  • Ψυχολογικά: Κάνε ένα μίνι διάλειμμα. Διαβάστε, παίξτε ένα παιχνίδι, σχεδιάστε/χρωματίστε, ακούστε ή παίξτε μουσική ή απλά ονειροπολήστε. Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έλεγε η νηπιαγωγός σας, η ονειροπόληση, εν συντομία, προάγει τη δημιουργικότητα και τη χαλάρωση.
  • Πνευματικά: Προσευχηθείτε, εκφράστε ευγνωμοσύνη ή βγείτε έξω στη φύση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές αυτοφροντίδας για εκπαιδευτικούς από την UNICEF

Πώς να καθαρίσετε το μυαλό σας από την ψυχική ακαταστασία

6 τρόποι για να χαλαρώσετε μετά τη δουλειά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες υγιεινές συνήθειες πρέπει να αποκτήσουμε;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ που είχαν συλλεχθεί από τακτικά χορηγούμενα, επικυρωμένα ερωτηματολόγια.

10 Tips για καινούργιες μαμάδες

Αυτοφροντίδα: Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να θυμάστε να φροντίζετε τον εαυτό σας ακόμα και όταν η ζωή είναι λίγο τρελή.

6 Συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε για να ζήσετε περισσότερο

Προσδόκιμο ζωής: Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ορισμένες συνήθειες και συμπεριφορές στον τρόπο ζωής που μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωία σας και να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη, πιο υγιή και πιο ικανοποιητική ζωή.