Αυτοφροντίδα

Αυτισμός παιδιά: Πώς το άγχος και τα γαστρεντερικά προβλήματα επηρεάζουν τα παιδιά με αυτισμό

Αυτισμός παιδιά: Πώς το άγχος και τα γαστρεντερικά προβλήματα επηρεάζουν τα παιδιά με αυτισμό

Αυτισμός παιδιά: Για ορισμένα παιδιά με αυτισμό, υπάρχει σύνδεση μεταξύ γαστρεντερικών προβλημάτων άγχους, και κοινωνικής απόσυρσης, προτείνει μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για ασθενείς με αυτισμό με γαστρεντερικά προβλήματα όπως πόνος στο στομάχι και δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Τα γαστρικά προβλήματα τείνουν να εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά με αυτισμό. «Η έρευνα έχει δείξει ότι τα γαστρεντερικά προβλήματα συνδέονται με αυξημένη απόκριση στο στρες, καθώς και με επιθετικότητα και ευερεθιστότητα σε ορισμένα παιδιά με αυτισμό», δήλωσε ο Μπραντ Φέργκιουσον, επίκουρος καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Thompson του Πανεπιστημίου για τον Αυτισμό και τις Νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

«Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή ορισμένα παιδιά με αυτισμό δεν μπορούν να επικοινωνήσουν προφορικά τη γαστρεντερική τους δυσφορία καθώς και το πώς αισθάνονται γενικά, κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό», δήλωσε ο Φέργκιουσον. «Ο στόχος της έρευνάς μας είναι να ανακαλύψουμε ποιοι παράγοντες σχετίζονται με γαστρεντερικά προβλήματα σε άτομα με αυτισμό, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε θεραπείες για να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα να αισθάνονται καλύτερα».

Στη μελέτη, ο Ferguson και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα υγείας από περισσότερους από 600 νεαρούς με αυτισμό που έχουν γαστρεντερικά προβλήματα. Βρήκαν περισσότερα στοιχεία ότι η σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και της πεπτικής οδού – ο άξονας του εντέρου-εγκεφάλου – παίζει σημαντικό ρόλο στα γαστρεντερικά προβλήματα στα άτομα με αυτισμό.

“Τα σήματα του στρες από τον εγκέφαλο μπορούν να αλλάξουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη στο έντερο, που ελέγχουν τη γαστρεντερική κινητικότητα ή την κίνηση των κοπράνων μέσω των εντέρων, που μπορεί να αλλάξει τη γαστρεντερική λειτουργία», εξήγησε ο Ferguson.

«Το έντερο στέλνει τότε σήματα πίσω στον εγκέφαλο και αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης και κοινωνικής απόσυρσης», πρόσθεσε. «Ο κύκλος επαναλαμβάνεται στη συνέχεια, επομένως νέες θεραπείες που απευθύνονται σε σήματα τόσο από τον εγκέφαλο όσο και από το έντερο μπορεί να προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος σε ορισμένα παιδιά με γαστρεντερικές διαταραχές και αυτισμό».

Η επίλυση αυτού του περίπλοκου προβλήματος και η ανάπτυξη θεραπειών απαιτεί μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών, σύμφωνα με τον Ferguson, ο οποίος συμμετέχει τώρα σε μια κλινική δοκιμή για να αξιολογήσει πώς ένα φάρμακο που μειώνει το στρες επηρεάζει τα γαστρεντερικά προβλήματα. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Autism and Developmental Disorders.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αυτισμός, η ΔΕΠΥ και η απουσία στο σχολείο παράγοντες κινδύνου για αυτοτραυματισμό

Ορισμένα συμπτώματα αυτισμού συνδέονται με τα αστροκύτταρα

Το μήνυμα της ΕΣΑμεΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2022

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις σχέσεις και τον αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tips ανοιξιάτικου καθαρισμού για το σπίτι μας

Spring cleaning: Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές για τον ανοιξιάτικο καθαρισμό, μπορείτε να δώσετε νέα πνοή στο σπίτι σας και να δημιουργήσετε έναν φρέσκο, φιλόξενο χώρο για να απολαύσετε όλη την άνοιξη και όχι μόνο.