Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Χρειάζεται να ασκηθείτε για να χάσετε βάρος; [vid]

Αθλητισμός: Χρειάζεται να ασκηθείτε για να χάσετε βάρος; [vid]

Αθλητισμός: Η σωματική δραστηριότητα παίζει ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο, βοηθώντας στην απώλεια βάρους και διατηρώντας το αποτέλεσμα.

Δεν απολαμβάνουν όλοι μια συνεδρία εφίδρωσης, αλλά η άσκηση θεωρείται από καιρό βασικό συστατικό της απώλειας βάρους. Το πόσο μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει είναι ακόμα ένα ανοιχτό ερώτημα, αλλά νέα ανάλυση των διαγωνιζόμενων που είχαν χάσει σημαντικό σωματικό βάρος ενώ βρίσκονταν στο τηλεοπτικό ριάλιτι «The Biggest Loser» δείχνει ότι μπορεί να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ. Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Αυγούστου 2021 του ερευνητικού περιοδικού Obesity, ερμήνευσε εκ νέου δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους διαγωνιζόμενους του σόου. Σε μια προηγούμενη μελέτη, ο συγγραφέας, Kevin D. Hall, σημείωσε ότι οι διαγωνιζόμενοι παρουσίασαν μια δραματική επιβράδυνση του μεταβολισμού τους αφού έχασαν πολύ βάρος. Σημείωσε επίσης ότι η ανάκτηση του χαμένου βάρους δεν αποκαθιστά τον μεταβολισμό στο προηγούμενο επίπεδο, κάτι που εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να διατηρήσεις το βάρος μετά την απώλεια.

Στη νέα μελέτη, ο Hall επιχειρεί να εξηγήσει αυτά τα ευρήματα σε μεγαλύτερο βάθος, χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλεί «περιορισμένο μοντέλο της ανθρώπινης ενεργειακής δαπάνης». Αυτό το μοντέλο δηλώνει ότι το σώμα στοχεύει να διατηρήσει μια ομοιόμορφη καρίνα όσον αφορά την ενεργειακή δαπάνη και θα μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό του όταν συμβεί απώλεια βάρους. Από εξελικτικής σκοπιάς, αυτά είναι σπουδαία νέα – οι πρόγονοί μας κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες θα μπορούσαν να βασιστούν στον ακριβή μηχανισμό διατήρησης της ενεργειακής ισορροπίας του σώματος για να περάσουν από αδύναμες στιγμές. Αλλά στη σύγχρονη εποχή, όπου πάρα πολλές θερμίδες προσφέρονται συνεχώς, αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.

Είναι μια δυναμική και περίπλοκη εικόνα, αλλά «η ανάλυση φαίνεται να υποστηρίζει τη σημασία της συνεχούς σωματικής δραστηριότητας για μακροπρόθεσμη απώλεια και διατήρηση βάρους», λέει η Lisa Cooper, διαιτολόγος στο Orlando Health Center for Health Improvement. Με άλλα λόγια, εάν χάσετε βάρος, θα πρέπει να διατηρήσετε μια ρουτίνα άσκησης μακροπρόθεσμα για να το κρατήσετε μακριά. Η ανάλυση σημειώνει ότι «οι διαγωνιζόμενοι που είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις δαπάνες σωματικής δραστηριότητας στα έξι χρόνια διατήρησαν επίσης τις μεγαλύτερες απώλειες βάρους», γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα συνεχές πρόγραμμα άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά το βάρος που χάνετε.

Αυτό είναι σύμφωνο με τα ευρήματα από μια σειρά άλλων μελετών, λέει ο Shaun Carrillo, επικεφαλής προπονητής ευεξίας στο νοσοκομείο Providence St. Joseph στην κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια. «Υπάρχουν αμέτρητες μελέτες που υποστηρίζουν την αξία της άσκησης κατά την απώλεια βάρους». Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018, έδειξε ότι «το 70% των ανθρώπων που έχασαν βάρος και το κράτησαν, ασχολούνταν με τακτικά προγράμματα άσκησης. Από τους ανθρώπους που ξαναέβαλαν το βάρος που είχαν χάσει, λιγότερο από το 30% συμμετείχαν σε τακτικά προγράμματα άσκησης».

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαλείπουσα νηστεία: Είναι καλύτερη από τις τυπικές δίαιτες;

Η αύξηση του σωματικού βάρους φαίνεται να έχει επιζήμια επίδραση σε ορισμένα ακτινογραφικά χαρακτηριστικά της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, αλλά όχι του ισχίου

Μπορούν τα ελλειπτικά ποδήλατα να κάψουν το λίπος στην κοιλιά

Η κολύμβηση θωρακίζει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη της ρεφλεξολογίας;

Ρεφλεξολογία οφέλη: Η Ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική θεραπεία που περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.

Ποια είναι τα πιο περίεργα χόμπι για το καλοκαίρι;

Καλοκαίρι χόμπι: Ένα περίεργο χόμπι μπορεί να προσθέσει μια μοναδική ανατροπή στο καλοκαίρι σας, επιτρέποντάς σας να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα και να συναντήσετε άτομα που μοιράζονται τις ίδιες προτιμήσεις.

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο;

Πόνος γόνατα: Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι εξουθενωτικός, αλλά ορισμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας και στην ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και τη λειτουργία.

Close Icon