Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Μειώστε το άγχος και το στρες με ολιγόλεπτη άσκηση [vid]

Αθλητισμός: Μειώστε το άγχος και το στρες με ολιγόλεπτη άσκηση [vid]

Αθλητισμός: Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση είναι πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση της κόπωσης, τη βελτίωση της εγρήγορσης και της συγκέντρωσης και την ενίσχυση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας.

Τα σωματικά οφέλη της άσκησης περιλαμβάνουν την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την καταπολέμηση μιας σειράς ασθενειών. Ωστόσο, η άσκηση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ψυχικής φυσικής σας κατάστασης και μπορεί να μειώσει το άγχος. Μελέτες δείχνουν ότι είναι πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στη μείωση της κόπωσης, στη βελτίωση της εγρήγορσης και της συγκέντρωσης και στην ενίσχυση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν νιώθετε ότι το άγχος έχει εξαντλήσει την ενέργεια σας ή την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε.

Όταν το άγχος επηρεάζει τον εγκέφαλο, με τις πολλές νευρικές συνδέσεις του, το υπόλοιπο σώμα αισθάνεται επίσης τον αντίκτυπο. Αυτό επίσης σημαίνει ότι, όταν το σώμα σας αισθάνεται καλά, ο εγκέφαλος νιώθει καλύτερα! Η άσκηση και άλλες σωματικές δραστηριότητες παράγουν ενδορφίνες – χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που δρουν ως φυσικά παυσίπονα – και επίσης βελτιώνουν την ικανότητα ύπνου, η οποία με τη σειρά της μειώνει το στρες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η τακτική συμμετοχή σε αερόβια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συνολικά επίπεδα έντασης, ανυψώνει και σταθεροποιεί τη διάθεση, βελτιώνει τον ύπνο και την αυτοεκτίμηση. Περίπου πέντε λεπτά αερόβιας άσκησης μπορούν να αρχίσουν να διεγείρουν τα αγχολυτικά αποτελέσματα.

Σχέση της άσκησης με τις αγχώδεις διαταραχές

Ψυχολόγοι που μελετούν πώς η άσκηση ανακουφίζει από το άγχος και την κατάθλιψη προτείνουν ότι ένα 10λεπτο περπάτημα μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη με μια προπόνηση 45 λεπτών. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα για να ανυψώσει την καταθλιπτική διάθεση σε πολλούς ανθρώπους. Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι προσωρινά, αποδεικνύεται ότι ένα γρήγορο περπάτημα ή άλλη απλή δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει αρκετές ώρες ανακούφισης.

Η επιστήμη έχει επίσης αποδείξει ότι οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία βοηθώντας τον εγκέφαλο να αντιμετωπίσει καλύτερα το στρες. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τακτική έντονη άσκηση είχαν 25 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι εγκεφαλικού

Ισχυρή η αντικαταθλιπτική δράση της άσκησης

H μουσική είναι σύμμαχός σας στην προπόνηση

Εάν ασκείστε μόνο τα ΣΚ είναι οκ, λέει νέα μελέτη, υπό μία προϋπόθεση..

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αποκτάται η ευημερία στη ζωή μας;

Αυτοφροντίδα: Ακολουθούν μερικοί αποτελεσματικοί και δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευημερία σας.

Συμβουλές για μια καλύτερη ζωή

Self care: Υπάρχουν μερικές συμβουλές που λειτουργούν για την πλειοψηφία των ανθρώπων και θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Οι πολλές ώρες εργασίας είναι συναισθηματικά ανθυγιεινές

Υγεία ευεξία: Έρευνες δείχνουν ότι η εργασία αργά συμβάλλει στην εξάντληση, τη χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις κακές διατροφικές συνήθειες, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κατάθλιψη και συχνότητα εμφάνισης διαβήτη.