Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Δείτε πώς η άσκηση αυξάνει φυσικά τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα [vid]

Αθλητισμός: Δείτε πώς η άσκηση αυξάνει φυσικά τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα [vid]

Αθλητισμός: Αλλαγές κυτταρικού επιπέδου συμβαίνουν στο σώμα σας όταν ασκείστε. Ειδικότερα, η άσκηση ωθεί το σώμα σας για να παράξει περισσότερα μιτοχόνδρια μέσα στα μυϊκά σας κύτταρα. Τα μιτοχόνδρια είναι γνωστά ως ενδυναμωτικά των κυττάρων, επειδή δημιουργούν καύσιμο από γλυκόζη που παίρνουν από την τροφή που τρώτε και οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέετε. Συνεπώς, αυξάνοντας τον αριθμό τους, αυξάνετε παράλληλα και τα ενεργειακά εφόδια του σώματός σας.

Σε περιπτώσεις που κανείς αισθάνεται κουρασμένος, σωματικά και ψυχικά, συχνά η άσκηση συνίσταται σα μια μέθοδος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και ενεργοποιήση του οργανισμού μέσω της αύξησης της ενέργειας. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται εάν η άσκηση μπορεί πραγματικά να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας κα ακόμη τι γίνεται στην περίπτωση που αισθάνεστε κουρασμένοι/ες; Η άσκηση δεν θα σας κουράσει περισσότερο;

Με μια πρώτη σκέψη, μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι αλήθεια ότι η υιοθέτιση της άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια. Και τούτο διαμέσου πολλών μηχανισμών. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Αρχικά, αλλαγές κυτταρικού επιπέδου συμβαίνουν στο σώμα σας όταν ασκείστε. Ειδικότερα, η άσκηση ωθεί το σώμα σας για να παράξει περισσότερα μιτοχόνδρια μέσα στα μυϊκά σας κύτταρα. Τα μιτοχόνδρια είναι γνωστά ως ενδυναμωτικά των κυττάρων, επειδή δημιουργούν καύσιμο από γλυκόζη που παίρνουν από την τροφή που τρώτε και οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέετε. Συνεπώς, αυξάνοντας τον αριθμό τους, αυξάνετε παράλληλα και τα ενεργειακά εφόδια του σώματός σας.

Η άσκηση ενισχύει επίσης την κυκλοφορία του οξυγόνου μέσα στο σώμα σας. Αυτή η αύξηση του οξυγόνου, με τη σειρά της, όχι μόνο υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας των μιτοχονδρίων εντός των μυϊκών σας κυττάρων, αλλά επιτρέπει επίσης στο σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα και να χρησιμοποιεί την ενέργεια που παράγει πιο αποτελεσματικά.

Στο μεταξύ, το σώμα σας παίρνει μια επιπλέον ώθηση από την αύξηση στα επίπεδα των ορμονών που προκαλείται μέσα από την τακτική άσκηση. Για παράδειγμα οι ενδορφίνες, αλλιώς γνωστές ως ορμόνες της ευτυχίας, σας βοηθούν να ασιθανθείτε άμεσα πιο ευδιάθετοι και περισσότερο ενεργοποιημένοι.

Εκτός από το να βοηθάτε το σώμα σας να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί ενέργεια, η τακτική άσκηση προάγει καλύτερο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο βαθύς ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία σας και για να αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι και ενεργητικοί όταν ξυπνάτε το πρωί.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή που θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προπονήσεις σας

Κοιμηθείτε καλύτερα με τη βοήθεια της γίογκα

Γιατί η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του άγχους και του στρες

Αθλητισμός: Μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που η γιόγκα βοηθά με το άγχος σας, είναι καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αναπτύξετε σταδιακά μια περισσότερο αυτο-συμπονετική στάση προς τον εαυτό. 

Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πότε το καταναλώνουμε

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπάτε σε πάρτι ή σε δείπνο. Όταν ξεπεράσετε το πλαίσιο των 10 ωρών, την επόμενη μέρα μπορείτε να επανέλθετε. Η Manoogian αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 5% από το βάρος μας, να βελτιώσει την αίσθηση δύναμης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.