Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Ακόμη και μια απλή ρουτίνα άσκησης επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση [vid]

Αθλητισμός: Ακόμη και μια απλή ρουτίνα άσκησης επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση [vid]

Αθλητισμός: Νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια απλή ρουτίνα άσκησης μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους με ήπια προβλήματα μνήμης.

Οι γιατροί συνιστούν τη σωματική δραστηριότητα για τη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Τώρα, μία νέα μελέτη διερευνά εάν η άσκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν η μνήμη έχει ήδη αρχίσει να ολισθαίνει. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 300 ηλικιωμένους με καθιστική ζωή και δυσδιάκριτες αλλαγές στη μνήμη που ονομάζονται ήπια γνωστική εξασθένηση ή MCI – μια κατάσταση που μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, είναι πρόδρομος του Αλτσχάιμερ. Στους μισούς ανατέθηκαν αερόβιες ασκήσεις και στους υπόλοιπους κινήσεις διατάσεων και ισορροπίας που μόνο μέτρια αύξησαν τον καρδιακό τους ρυθμό. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες έκαναν τις ασκήσεις με εκπαιδευτές που συνεργάστηκαν μαζί τους — και όταν ο COVID-19 έκλεισε τα γυμναστήρια, τους βοήθησαν να συνεχίσουν να ασκούνται στο σπίτι μέσω βιντεοκλήσεων.

Μετά από ένα χρόνο, οι γνωστικές εξετάσεις έδειξαν ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε επιδεινωθεί, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Laura Baker, νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή του Wake Forest. Ούτε οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν τη συρρίκνωση που συνοδεύει την επιδείνωση των προβλημάτων μνήμης, πρόσθεσε. Συγκριτικά, παρόμοιοι ασθενείς με MCI σε μια άλλη μακροχρόνια μελέτη για την υγεία του εγκεφάλου — αλλά χωρίς άσκηση — παρουσίασαν σημαντική γνωστική έκπτωση σε διάστημα ενός έτους. Αυτά τα πρώιμα ευρήματα είναι εκπληκτικά και το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης προειδοποίησε ότι η παρακολούθηση ατόμων που δεν ασκούνταν στην ίδια μελέτη θα πρόσφερε καλύτερη απόδειξη. Σύμφωνα με την Baker, η οποίος παρουσίασε τα δεδομένα την Τρίτη (2/8) στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ. «Η άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος των στρατηγικών πρόληψης» για τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους μπορεί να μειώσει τις βλαβερές φλεγμονές και να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, δήλωσε η επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη της Ένωσης Αλτσχάιμερ, Μαρία Καρίλο. Αλλά η νέα μελέτη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επειδή η πανδημία έφερε τους ήδη ευάλωτους ηλικιωμένους στην κοινωνική απομόνωση – κάτι που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο των ανθρώπων για προβλήματα μνήμης, είπε η Carrillo.

Aκολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η άσκηση να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας;

Οι καλύτερες cardio προπονήσεις χαμηλής έντασης

Η γιόγκα ανακουφίζει τον πόνο & τα συμπτώματα κατάθλιψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Κηπουρική: Ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι - είναι μια πολύπλευρη θεραπευτική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.