Αυτοφροντίδα

Αιμοκάθαρση ασθενείς: Συμβουλές για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση ασθενείς: Συμβουλές για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση ασθενείς: Τα νεφρά μας κάνουν τη σημαντική δουλειά της απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων και της περίσσειας υγρών από το σώμα μας. Εάν τα νεφρά σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξίνες και άχρηστα προϊόντα στο σώμα μας.

Τα νεφρά μας κάνουν τη σημαντική δουλειά της απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων και της περίσσειας υγρών από το σώμα μας. Εάν τα νεφρά σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξίνες και άχρηστα προϊόντα στο σώμα μας. Τότε είναι που χρειάζεται αιμοκάθαρση. Δεν είναι μια θεραπεία εφάπαξ, καθώς μπορεί να χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο αρκετές φορές την εβδομάδα. Τα άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση πρέπει επίσης να ακολουθούν μια συγκεκριμένη δίαιτα και να περιορίζουν την πρόσληψη υγρών. Θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά δεν χρειάζεται να αγχωθείτε. Επιτρέψτε μας να σας πούμε κορυφαίες συμβουλές για άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Τι είναι η αιμοκάθαρση;

Τα νεφρά είναι τα κύρια όργανα του απεκκριτικού συστήματος του σώματός μας και όλες οι ουσίες που πρέπει να αφαιρεθούν απεκκρίνονται στα ούρα μετά από διήθηση του αίματος στα νεφρά μας. Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία κατά την οποία η εργασία του νεφρού, σε περίπτωση νεφρικής ή νεφρικής ανεπάρκειας, γίνεται από ένα μηχάνημα.

Όλα τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και τα απόβλητα όπως η ουρία και η κρεατινίνη απομακρύνονται από το σώμα με αιμοκάθαρση. Υπάρχουν δύο κύρια είδη αιμοκάθαρσης — η αιμοκάθαρση και η περιτοναϊκή κάθαρση. Τα άτομα που αναπτύσσουν νεφρική ανεπάρκεια λόγω οξείας νεφρικής βλάβης ή χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) σταδίου 5 υποβάλλονται σε διαλείπουσα αιμοκάθαρση μέχρι να αποκατασταθεί η νεφρική λειτουργία. Οι ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 5 με μη ανακτήσιμη νεφρική λειτουργία υποβάλλονται είτε σε αιμοκάθαρση είτε σε περιτοναϊκή κάθαρση σε δια βίου βάση, ειδικά εάν δεν μπορούν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού. Σύμφωνα με έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Kidney360 , ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση στην Ινδία είναι περίπου 175.000.

Ποιες είναι οι κορυφαίες συμβουλές για άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση;

Τα άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση μπορούν να ζήσουν σχετικά φυσιολογική ζωή, αν και υπάρχουν ορισμένες προσαρμογές και σκέψεις που πρέπει να κάνουν, λένε οι ειδικοί.

1. Ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας σας

Η τήρηση του προγράμματος αιμοκάθαρσης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασής σας. Η έλλειψη θεραπειών μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και να επιδεινώσει την υγεία σας.

2. Παρακολουθήστε την πρόσληψη υγρών

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συχνά χρειάζεται να περιορίσουν την πρόσληψη υγρών για να αποφύγουν τη συσσώρευση υγρών μεταξύ των θεραπειών. Η παρακολούθηση της πρόσληψης υγρών, συμπεριλαμβανομένων των ποτών όπως το νερό, ο χυμός και ο καφές, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών όπως το πρήξιμο και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

3. Ακολουθήστε μια δίαιτα φιλική προς τα νεφρά

Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο για να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα διατροφής φιλικό προς τα νεφρά μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Αυτό συχνά περιλαμβάνει περιορισμό της πρόσληψης νατρίου, φωσφόρου και καλίου, διασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή κατανάλωση πρωτεϊνών και θερμίδων.

4. Λάβετε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες

Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν αυτά για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, τον έλεγχο των επιπέδων φωσφορικών αλάτων και τη θεραπεία άλλων καταστάσεων υγείας.

5. Μείνετε ενεργοί

Συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως συνιστάται από τον γιατρό σας. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, που είναι κοινά σε άτομα με νεφρική νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για νεφρική νόσο που έχουν να κάνουν με άσκηση, διατροφή και άλλα

Χρόνια νεφρική νόσος: Επηρεάζει 1 στους 7 ανθρώπους άνω των 50 ετών στην Ιρλανδία

Η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει 1 στα 7 άτομα άνω των 50 ετών στην Ιρλανδία, και το 98% δεν το γνωρίζει

Οι σαρώσεις των ματιών μπορούν να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Κηπουρική: Ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι - είναι μια πολύπλευρη θεραπευτική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.