Αυτοφροντίδα

Άγχος άσκηση: 3 ασκήσεις αναπνοής για την ανακούφιση από το άγχος

Άγχος άσκηση: 3 ασκήσεις αναπνοής για την ανακούφιση από το άγχος

Άγχος άσκηση: καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από στρες και άγχος αυξάνεται, περισσότεροι στρέφονται στην ελεγχόμενη αναπνοή για να αισθανθούν καλύτερα.

Προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε το στρες και το άγχος; Πάρτε μια βαθιά ανάσα – ή πολλές. Η παύση μερικές φορές κάθε μέρα για να εστιάσετε στην αναπνοή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, σωματικά και ψυχολογικά, δείχνουν μελέτες. Οι γιατροί συμβουλεύουν τακτικά τους ασθενείς με πνευμονική νόσο να χρησιμοποιούν ασκήσεις αναπνοής που βοηθούν να διατηρούν ανοιχτούς τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αλλά τώρα, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από στρες και άγχος αυξάνεται, περισσότεροι στρέφονται στην ελεγχόμενη αναπνοή για να τους βοηθήσουν να αισθάνονται καλύτερα.

Αυτό που κοινό έχουν οι ασκήσεις αναπνοής είναι ο στόχος να κάνουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονες πιο αποτελεσματική και λιγότερο δύσκολη. Όταν η αναπνοή είναι ακανόνιστη, ο αέρας που εισέρχεται στους πνεύμονες είναι πιο ταραχώδης, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερη αντίσταση. Όταν η αναπνοή είναι τακτική και αποτελεσματική, ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες σε αυτό που ονομάζεται στρωτή ροή, που σημαίνει ότι ο αέρας που εισέρχεται είναι σταθερός και συνεπής. Οι μηχανικοί προσπαθούν για πιο αποτελεσματική στρωτή ροή σε οτιδήποτε, από συστήματα κλιματισμού έως σχεδιασμό αεροσκαφών. Αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τους πνεύμονες λειτουργεί και για τα φτερά.

Είδη ασκήσεων αναπνοής

Ακολουθούν τρεις απλές ασκήσεις αναπνοής που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Αναπνοή με σφιγμένα χείλη. Αυτή η άσκηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση της ροής του αέρα στους πνεύμονές σας, καθιστώντας την πιο ομαλή και πιο αποτελεσματική. Είναι εύκολο: Απλώς εισπνεύστε από τη μύτη σας και εκπνεύστε αργά και απαλά από τα σφιγμένα χείλη. Προσπαθήστε να κάνετε την εκπνοή να διαρκεί δύο φορές περισσότερο από την εισπνοή. Ένας εύκολος τρόπος για να θυμάστε αυτήν την άσκηση: Μυρίστε τα τριαντάφυλλα και σβήστε τα κεριά.
  • Τετράγωνη αναπνοή. Ονομάζεται τετράγωνη αναπνοή επειδή έχει τέσσερα ίσα βήματα, όλα με μέτρηση τεσσάρων: Αναπνεύστε σε τέσσερα 4 δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή για 4 δευτερόλεπτα, εκπνεύστε για 4 δευτερόλεπτα και μετά περιμένετε άλλα 4 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσετε ξανά.
  • Αναπνοή ταλάντευσης βραχίονα. Εισπνεύστε από το στόμα σας, βάλτε τα χέρια σας πίσω σαν να κάνετε φτερά και μετά εκπνεύστε από το στόμα σας ενώ ταλαντεύετε τα χέρια σας προς τα εμπρός.

 

Θυμηθείτε να σταματήσετε αυτό που κάνετε εάν ποτέ αρχίσετε να αισθάνεστε ζάλη ή ζαλάδα ενώ κάνετε αυτές τις ασκήσεις.

Οφέλη της σκόπιμης αναπνοής

Οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την αναπνοή σας πιο σκόπιμη, κάτι που προσφέρει τόσο ψυχολογικά όσο και φυσιολογικά οφέλη. Ψυχολογικά, ηρεμεί το μυαλό σας – ιδιαίτερα για άτομα που είναι επιρρεπή στο άγχος και το στρες – και σας βοηθά να εστιάσετε. Φυσιολογικά, οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, να καθαρίσουν τους πνεύμονές σας και ακόμη και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας.

Βρείτε χρόνο για ασκήσεις αναπνοής

Έχετε πολλά να θυμάστε κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής μέρας της δουλειάς σας, τα παιδιά, τα θελήματα και ό,τι φαίνεται σαν εκατό άλλες υποχρεώσεις. Η ομορφιά των ασκήσεων αναπνοής είναι ότι χρειάζονται τόσο λίγο χρόνο. Απλώς πρέπει να σκέφτεστε να κάνετε ένα διάλειμμα 1 λεπτού για να πάτε σε έναν ήσυχο χώρο και να κάνετε τις ασκήσεις σας. Ακόμη και ένα διάλειμμα στο μπάνιο μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για να πάρετε μια μικρή αναπνοή με σφιγμένα τα χείλη. Αυτός ο σύντομος χρόνος μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε την ημέρα και να αλλάξετε τον τρόπο που αισθάνεστε, δίνοντας σήμα στο σώμα σας να ηρεμήσει.

Οι τακτικές ασκήσεις αναπνοής είναι χρήσιμες, αλλά αποτελούν απλώς μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας. Η καλή υγεία των πνευμόνων εξαρτάται επίσης από τις αερόβιες συνθήκες και την προπόνηση δύναμης. Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της ευλυγισίας, του μυϊκού τόνου και αποτελεσματικότητας των πνευμόνων. Οι πνεύμονες το λατρεύουν όταν κινείσαι. Τους αρέσει να είναι όρθιοι. Δεν υπάρχει πολύς μυστικισμός για την υγεία των πνευμόνων – είναι η μετακίνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

14 θεραπευτικοί κρύσταλλοι για την υγεία και την ευεξία μας

Ποδηλασία σε εσωτερικούς χώρους για υγιή καρδιά, σώμα και μυαλό

Μπορεί ο χορός να θεραπεύσει την ψυχή μας;

Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική σας ζωή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λειτουργεί τελικά η θεραπεία με βεντούζες;

Βεντούζες θεραπεία: Η βελτιωμένη κυκλοφορία που προκαλείται από τη θεραπεία με βεντούζες πιστεύεται ότι βοηθά στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος.

Χρησιμοποιώντας κοινές θεραπείες για τραυματισμούς στην κουζίνα

Κόψιμο κάψιμο: Μικρά ατυχήματα συνεχίζουν να συμβαίνουν στην κουζίνα, είτε πρόκειται για κόψιμο κατά το κόψιμο των λαχανικών είτε για κάψιμο κατά το μαγείρεμα, δεν είναι τόσο εύκολο να γίνεις επαγγελματίας.