ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σκλήρυνση άγχος: Το άγχος σε όλη τη διάρκεια της ζωής επιδεινώνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση άγχος: Το άγχος σε όλη τη διάρκεια της ζωής επιδεινώνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση άγχος: Ο αντίκτυπος του παιδικού στρες στη νόσο έχασε τη σημασία του όταν συνυπολογίστηκαν περαιτέρω οι εμπειρίες στην ενήλικη ζωή.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια ασθένεια που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αφήνει τους ασθενείς να υποφέρουν από μια σειρά από συμπτώματα, και τώρα νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής μπορούν να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα. Η φτώχεια, η κακοποίηση και το διαζύγιο στην παιδική και ενήλικη ηλικία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το επίπεδο αναπηρίας κάποιου με ΣΚΠ, σύμφωνα με ερευνητές από το Michigan Medicine.

 

«Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων και απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τον εντοπισμό αυτών των εξωτερικών παραγόντων αναπηρίας που μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να προληφθούν, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, για τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τίφανι Μπρέλεϊ. Είναι διευθύντρια του τμήματος σκλήρυνσης κατά πλάκας/νευροανοσολογίας και της πολυεπιστημονικής κλινικής MS Fatigue and Sleep Clinic στο Πανεπιστήμιο του Michigan Health, στο Ann Arbor.

«Αυτή η γνώση είναι απαραίτητη για την ενημέρωση της έρευνας για την ΠΣ καθώς και της κλινικής φροντίδας. Οι παραπομπές σε πόρους, όπως η ψυχική υγεία ή η υποστήριξη χρήσης ουσιών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του αντίκτυπου του στρες και στη βελτίωση της ευημερίας», πρόσθεσε ο Braley. Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα έρευνας από περισσότερα από 700 άτομα με ΣΚΠ. Ενώ τα ευρήματα έδειξαν επίδραση τόσο από τους στρεσογόνους παράγοντες της παιδικής ηλικίας όσο και των ενηλίκων στην υποτροπή μετά την έναρξη της πανδημίας, ο αντίκτυπος του παιδικού στρες στη νόσο έχασε τη σημασία του όταν συνυπολογίστηκαν περαιτέρω οι εμπειρίες στην ενήλικη ζωή.

Οι μελέτες για το άγχος και τη σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν επικεντρώνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να χάνουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες ή να υπερεκτιμούν τη σχέση μεταξύ των παραγόντων άγχους της παιδικής ηλικίας και των αποτελεσμάτων υγείας, είπαν οι συγγραφείς. «Οι δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, που ονομάζουμε ACE, και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες της παιδικής ηλικίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό, τις φλεγμονώδεις και συμπεριφορικές διεργασίες σε όλη τη ζωή και να μειώσουν την ανθεκτικότητα στο στρες των ενηλίκων», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Carri Polick, η οποία ολοκλήρωσε αυτήν την εργασία ενώ ήταν στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται μια προσέγγιση διάρκειας ζωής σε μελλοντικές εργασίες για την καλύτερη κατανόηση των προτύπων και την ενημέρωση της διαχείρισης των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, επεκτείνουμε αυτήν την εργασία για να διερευνήσουμε μηχανιστικές οδούς μέσω του ύπνου, του καπνίσματος και της ψυχικής υγείας, μέσω των οποίων οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα ΣΚΠ, όπως αυξημένη αναπηρία, πόνο και κόπωση», δήλωσε ο Polick σε δελτίο ειδήσεων της Michigan Medicine. Η ΣΚΠ είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει περισσότερους από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και πώς αντιμετωπίζεται;

ΠΟΑμΣΚΠ: 30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή με Σκλήρυνση κατά πλάκας;

Πώς η σκλήρυνση κατά πλάκας συνδέεται με ένα βακτήριο του εντέρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πρωιμότερη έναρξη της εφηβείας τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια με διαβήτη, σύμφωνα με Γερμανική έρευνα μεγάλης κλίμακας

"Είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κοινωνία όσο και για τους παιδίατρους να αναγνωρίσουν αυτή την τάση και, αν χρειαστεί, ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις κλινικές μας προσεγγίσεις για την εξέταση της πρόωρης εφηβείας", δήλωσε ο Dr. Reschke.