Παρασκήνιο

Νοσοκομεία : Δεν στελεχώθηκαν οι κλίνες εντατικής θεραπείας στην πανδημία

Νοσοκομεία : Δεν στελεχώθηκαν οι κλίνες εντατικής θεραπείας στην πανδημία

Τα δημόσια νοσοκομεία  φτάσανε στα όρια των δυνατοτήτων τους κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά δεν κατάφεραν να στελεχωθούν οι κλίνες εντατικής θεραπείας.

Οι κλίνες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που διατέθηκαν  κατά την περίοδο της πανδημίας για τα περιστατικά της νόσου COVID στα Νοσοκομεία που ελέγχθηκαν από  τις αρμόδιες Υπηρεσίες Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου , δεν στελεχωθήκαν όπως από τις προδιαγραφές για την οργανική σύνθεσή τους, προβλέπεται διότι δεν βρέθηκε το κατάλληλο και με τις απαραίτητες δεξιότητες υγειονομικό προσωπικό. Τα νοσοκομεία  φτάσανε στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Ειδικότερα, ο έλεγχος διερεύνησε τον βαθμό ετοιμότητας και την αποτελεσματικότητα της απόκρισης των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αυξημένη ζήτηση κλινών εντατικής θεραπείας για τη νοσηλεία περιστατικών της COVID-19, κατά την πρώτη περίοδο εμφάνισης της πανδημίας και έως το τέλος του έτους 2020.Ο βαθμός ετοιμότητας και η αποτελεσματικότητα της απόκρισης δέκα  νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αυξημένη ζήτηση κλινών εντατικής θεραπείας για τη νοσηλεία περιστατικών της COVID-19, κατά την πρώτη περίοδο εμφάνισης της πανδημίας και έως το τέλος του έτους 2020, εκλέχθηκε από  τις αρμόδιες Υπηρεσίες Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορούν , συνολικώς σε  δέκα νοσοκομεία, στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε ιδιαιτέρως πληγείσες από την πανδημία περιοχές της Ελλάδας , διαπιστώθηκε η αύξηση, εντός του έτους 2020, των κλινών εντατικής θεραπείας, στα εν λόγω Νοσοκομεία, από εκατόν ογδόντα μία (181) σε τριακόσιες είκοσι πέντε (325).

  • Μολονότι, ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείες αυξήθηκε σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξακολούθησε , σε πολλές περιπτώσεις να υπολείπεται εκείνου που , κατά τις οικείες  προδιαγραφές, κατ’ ελάχιστον απαιτείται. Παράλληλα ,  αναδείχθηκαν  αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο  χρόνιας ανεπάρκειας ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Συγκεκριμένα, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την προπαρασκευή του δημόσιου συστήματος υγείας, τα επιχειρησιακά σχέδια των νοσοκομείων δεν περιελάμβαναν ποσοτικούς στόχους και προβλέψεις  για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων, για την αντιμετώπιση αυξημένης ζήτησης κλινών  εντατικής θεραπείας .

  • Οι προϋπάρχουσες, πριν την εκδήλωση της  πανδημίας ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είχαν ως συνέπεια οι κλίνες εντατικής θεραπείας που αναπτύχθηκαν να μην καταστεί εφικτό όλες να στελεχωθούν, όπως από τις ισχύουσες προδιαγραφές για την οργανωτική σύνθεση τους, προβλέπεται.

Η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές των νοσοκομείων της περιφέρειας που ελέγχθηκαν, όσον αφορά την από μέρους τους δυνατότητα νοσηλείας σε κλίνες εντατικής θεραπείας . Αναλυτικότερα, προέκυψαν τα εξής :

  1. O επιχειρησιακός σχεδιασμός των δέκα Νοσοκομείων δεν περιλάμβανε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης κλινών εντατικής θεραπείας.
  2. Η διαχρονική έλλειψη επαρκούς αριθμού κλινών εντατικής θεραπείας στα δέκα Νοσοκομεία που ελέγχθηκαν κατέστη εν μέρει δυνατόν να καλυφθεί.
  3. Κατάλληλο και με τις απαραίτητες δεξιότητες υγειονομικό προσωπικό πολύ δύσκολα, υπό τις συνθήκες πίεσης της πανδημίας, θα μπορούσε να ανευρεθεί, με συνέπεια οι κλίνες εντατικής θεραπείας που διατέθηκαν για τα περιστατικά της νόσου στα Νοσοκομεία που ελέγχθηκαν να μην καταστεί εφικτό όλες να στελεχωθούν, όπως από τις ισχύουσες προδιαγραφές για την οργανική σύνθεσή τους, προβλέπεται.
  4. Παρά την ενίσχυσή τους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η πίεση, την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας, προσέγγισε τα όρια των δυνατοτήτων των Νοσοκομείων της περιφέρειας που ελέγχθηκαν, όσον αφορά τη νοσηλεία περιστατικών της νόσου σε κλίνες εντατικής θεραπείας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκαίνια του νέου PET-CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Θεοκλής Ζαούτης στο healthweb: Η ‘’Κράκεν’’ είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση

Γεμίζουν οι ΜΕΘ - Δεκάδες οι ιώσεις του αναπνευστικού, η γρίπη και τα περιστατικά covid

Υγειονομικοί: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο ΓΟΝΚ

Γερμανικά νοσοκομεία κατακλύζονται από άρρωστα παιδιά - "Δεν υπάρχει χώρος"

Νέα εποχή για τα παιδιατρικά νοσοκομεία με τη σφραγίδα του ΟΠΑΠ

Πλεύρης: Ψευδής η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Α.Μαστοράκου στο healthweb: Η πανδημία βρίσκεται στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου

Ο Η. Τσαγκάρης στο healthweb: Διαφορετική προσέγγιση ασθενών με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια

Νίκος Παπαευσταθίου στο healthweb.gr: Δεν σταματάμε να εξυπηρετούμε τους non COVID ασθενείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναστασία Κοτανίδου: Προτάθηκε για Υπουργός Υγείας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση

Αναστασία Κοτανίδου: Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχει προταθεί για τη θέση της Υπηρεσιακής Υπουργού Υγείας.

ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά στο πρόβλημα ότι ‘Δεν αποζημιώνει το οξυγόνο στους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση’

Άμεση ήταν η απάντηση του ΕΟΠΥΥ για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση και αφορά στην μη  αποζημίωση του υγρού οξυγόνου από τον Οργανισμό .

ΕΟΠΥΥ δεύτερη συνεδρίαση του νέου ΔΣ : Στο επίκεντρο η νέα Επιτροπή Ενστάσεων Φαρμακείων και Παρόχων Υγείας

Συνεχίζονται οι εργασίες στο νέο 7 μελές ΔΣ του ΕΟΠΥΥ το οποίο συνεδριάζει , όπως μαθαίνουμε, με βαριά ατζέντα...Στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης, η νέα Επιτροπή Ενστάσεων Φαρμακείων και Παρόχων Υγείας.

ΕΚΑΠΥ : Έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για ψηφιακές προμήθειες του ΕΣΥ

Έτοιμη είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας ( Ε.Κ.Α.Π.Υ. ) για ψηφιακές προμήθειες του ΕΣΥ και  η οποία πρόκειται να ξεκινήσει να  λειτουργεί  στις 3 Απριλίου 2023 .