Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος -Επιστημονική συνεργάτης της ΕΛΕΤΕΜ και Ακαδημαϊκός του ΑΧΕΠΑ
video

Νάντια Μάλλιου στο healthweb: Ελλιπής η ενημέρωση για την εμμηνόπαυση

‘’Η Εμμηνόπαυση  είναι μια φάση αλλαγής για τα επόμενα όμορφα πράγματα που θα ζήσει μία γυναίκα ‘’ τονίζει μεταξύ άλλων η κ.  Νάντια Μάλλιου- ψυχολόγος -Eπιστημονική συνεργάτης της ΕΛΕΤΕΜ και Aκαδημαϊκός συνεργάτης του ΑΧΕΠΑ στην εκπομπή OPINION HEALTHwww.healthweb.gr.

Είναι απαραίτητο  η κάθε γυναικά να  φροντίζει εγκαίρως το σώμα της πριν την εμμηνόπαυση .  Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και η προαγωγή της Υγείας, λέει η Μάλλιου- στην συνέντευξη που έδωσε στην διαδικτυακή   εκπομπή Υγείας εκπομπή OPINION HEALTH του www.healthweb.gr.Παράλληλα, σημειώνει ότι το ευρύ κοινό θα πρέπει να  καταλαβαίνει ότι η εμμηνόπαυση είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην  ζωή  κάθε γυναίκας για το οποίο δεν είναι ενημερωμένο . ‘’ Ο κόσμος δεν γνωρίζει τις ανάγκες της γυναίκας κατά τη φάση της εμμηνόπαυσης. ‘’ λέει η κ.  Νάντια Μάλλιου- ψυχολόγος.

Κυρία Μάλλιου , η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία που εμφανίζεται στη ζωή κάθε γυναίκας, περίπου στα 52 έτη.

  • Πολύ σωστά.

 Ωστόσο, υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου κάποιες γυναίκες θα ζήσουν την πρώιμη εμμηνόπαυση και αυτό σημαίνει ότι θα τους ‘’χτυπήσει την πόρτα’’ στα 40 ή και λίγο πριν. Εσείς κυρία Μάλλιου είστε από αυτές τις γυναίκες όπου βιώσατε την πρώιμη εμμηνόπαυση στην ηλικία των 38 ετών. Θέλετε να μας πείτε αυτό πώς συνέβη; Γιατί συνέβη; Ποια ήταν η αιτία;

Η αλήθεια είναι ότι εγώ έζησα και ζω, είμαι στην πρώιμη εμμηνόπαυση από την ηλικία των 38. Σήμερα είμαι 46 ετών. Άρα είμαι ήδη αρκετά χρόνια στη φάση της εμμηνόπαυσης και αν είχα ακολουθήσει τις οδηγίες των ιατρών μου και τις προτάσεις θα ήμουν από τα 35 στην εμμηνόπαυση. Γιατί είχα ένα σοβαρό θέμα υγείας. Είχα μια σοβαρή μορφή ενδομητρίωσης, η οποία με ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια πριν. Είχα ήδη κάνει 3 χειρουργεία, μεγάλα χειρουργεία. Η προτροπή των ιατρών ήταν να γίνει καθολική υστερεκτομή και την οποία  έκανα . Η αλήθεια είναι ότι όντως έτσι λύθηκε το πρόβλημά μου και ανέκτησα αρκετά σημαντικό κομμάτι της  ποιότητα ζωής. Γιατί πριν η ταλαιπωρία μου ήταν πολύ μεγάλη,. Οπότε πραγματικά είμαι ήδη πολλά χρόνια στη φάση της εμμηνόπαυσης. Δεν θεωρείται η φυσική ροή των πραγμάτων. Καμία γυναίκα δεν μπαίνει τόσο νωρίς στην εμμηνόπαυση, πολύ σωστά τα είπατε. Η αναμενόμενη ηλικία είναι γύρω στα 52.

 ΝΝ: Είναι μια παθολογική κατάσταση, η πρώιμη εμμηνόπαυση.

Ναι, είναι μια παθολογική κατάσταση. Προκύπτει πάντα από κάποια πάθηση. Οπότε αντιμετωπίζεται και ανάλογα.

Κυρία Μάλλιου. Πώς αισθανθήκατε όταν ακούσατε ότι θα μπείτε σε πρώιμη εμμηνόπαυση. Ποια ήταν τα πρώτα σας συναισθήματα;

Δεν ήταν καλά, γιατί δεν είναι το αναμενόμενο για μια νέα γυναίκα. Εμμηνόπαυση σημαίνει τέλος της αναπαραγωγικής φάσης. Ευτυχώς εγώ ήμουν από τις τυχερές που είχα ήδη κάνει την κόρη μου. Επομένως ήταν λυμένο το θέμα της τεκνοποίησης. Επιθυμούσα κιόλας να κάνω παιδί, οπότε είχα ήδη τεκνοποιήσει και άρα ας πω ήταν απαντημένο αυτό. Αλλά δεν αισθάνθηκα καλά. Ένιωσα πολύ το βάρος, του ταμπού και της πίεσης του” Δεν είναι δυνατόν να μην έχω φτάσει ούτε στα 40 και να μπαίνω ήδη στην εμμηνόπαυση”. Η πρώτη χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη, πολύ συναισθηματικά φορτισμένη και με πολλές σκέψεις και πολλά συναισθήματα, αρνητικά θα έλεγα, γιατί ήταν μεγάλη αναστάτωση και για το σώμα μου και για την ψυχή μου και για το μυαλό μου το ότι βρέθηκα εκεί ξαφνικά.

 Αισθανθήκατε φόβο, αισθανθήκατε απογοήτευση; Ποιο συναίσθημα κυριάρχησε ή ποια;

Όχι φόβος γιατί ήξερα ότι έλυνε ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας. Άρα ως προς αυτό αισθάνθηκα ανακούφιση, γιατί με το που έκανα την τελευταία μου επέμβαση δηλ. την υστερεκτομή και τα εξαρτήματα και τα λοιπά η ανακούφιση ήρθε αμέσως μετά, δηλαδή το πρόβλημα που με βασάνιζε έπαψε.

  • Οπότε ως προς αυτό εγώ τουλάχιστον βίωσα ανακούφιση. Αλλά αμέσως μετά κυριάρχησε το συναίσθημα της θλίψης. Είχα πολύ συχνά σκέψεις του πόσο εκπληρώνω την εικόνα μιας ολόκληρης φυσιολογικής γυναίκας, όταν εγώ δεν έχω τα βασικά εξαρτήματα; Τη μήτρα, τις ωοθήκες. Όταν λείπουν βασικά εξαρτήματα και ξέρετε η γυναίκα συμβολικά και μόνο καθορίζεται από τη μήτρα της γιατί μέσα από τη μήτρα κυοφορεί. Όταν λοιπόν ξαφνικά λείψουνε είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να ευνουχίζεσαι. Σα να σου παίρνουν αυτό το οποίο σε καθορίζει. Ναι με κάποιο τρόπο το ένιωσα ναι, ένιωθα πολύ πολύ περίεργα, σαν να λείπει ένα κομμάτι από το σώμα μου. Σαν να μου έχουν πάρει ένα, όχι σαν, μου πήραν ένα όργανο. Η μήτρα είναι ένα όργανο, ένα ζωντανό όργανο, το οποίο κάθε μήνα έχει έναν φυσικό κύκλο.
  • Η εμμηνόρροια είναι ένας φυσικός κύκλος και ξαφνικά όλο αυτό αναστατώθηκε και εγώ κλήθηκα όλο αυτό να το αντιμετωπίσω. Και το περιβάλλον μου περίμενε να είμαι ψύχραιμη, να το αντιμετωπίσω με μια στωικότητα, με μια γενναιότητα, να μην έχω καμία διαταραχή, ούτε συναισθήματος, ούτε στη διάθεσή μου, ούτε στις αντιδράσεις μου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, όχι. Όχι, όχι, όχι.

ΝΝ:  Με το ‘΄καπέλο ‘’ του ψυχολόγου θέλω να σας ρωτήσω κυρία Μάλλιου, πιστεύετε ότι κάποιες γυναίκες οι οποίες μπαίνουν σε πρώιμη εμμηνόπαυση αλλά μπαίνουν κάπως αιφνιδιαστικά, με την έννοια ότι δεν προϋπήρχε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα Υγείας ή δεν είχε διαγνωστεί . Πώς βλέπετε ότι αντιμετωπίζουν την αλλαγή ; Παθαίνουν κάποιο σοκ;

Η αλλαγή είναι μεγάλη και όσο και να θέλουμε να πούμε ότι δεν επηρεάζει, επηρεάζει πάρα πολύ τη ζωή κάθε γυναίκας. Και στο βιολογικό υπόβαθρο και στο βιολογικό κομμάτι στο φυσικό κομμάτι, αλλά και στο ψυχικό κομμάτι. Δηλαδή έχουμε την σοβαρή αναταραχή στις ορμόνες μας, η επίδραση της εμμηνόπαυσης είναι διάχυτη. Είναι σας λέω ξαφνικά λείπει ο κύκλος αυτός που έχουμε συνηθίσει σε όλη μας τη ζωή να τον έχουμε και ξαφνικά παύει. Έχουμε αλλαγές από την επιδερμίδα μας, τα νύχια μας, τα μαλλιά μας. Πολλές γυναίκες παρατηρούν αύξηση στο σωματικό βάρος με το οποίο κυριολεκτικά βασανίζονται πώς να το χάσουν ή πώς να διατηρήσουν το τρέχον βάρος.

Θα τα πούμε αυτά πιο κάτω, απλά θέλω να μείνουμε λίγο στην ψυχολογική κατάσταση.

Η αλλαγή είναι απότομη. Όσο πιο αιφνιδιαστικά έρθει, τόσο πιο σημαντική είναι η απώλεια που βιώνει η γυναίκα και τόσο πιο σοκαριστική μπορεί να γίνει. Οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν και υψηλό επίπεδο στρες, μπορεί να βιώσουν και υψηλά επίπεδα θλίψης, ακόμα και να να μπούνε σε μία φάση και θλίψης και κατάθλιψης. Πολλές γυναίκες αυτή η αλλαγή μπορεί να τις φέρει και ένα προπύργιο του να αντιμετωπίσουμε διαταραχές στη διάθεσή τους, είτε θα χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή είτε και όχι. Σίγουρα κάποιες μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Yπάρχει μεγάλος αριθμός γυναικών που μπορεί να απευθύνεται σε ψυχολόγο ή όχι, το αποφεύγουν;

Εδώ το ερώτημα είναι διπλό. Εάν υπάρχουν πολλές γυναίκες που το χρειάζονται, η απάντησή μου είναι ναι. Αν υπάρχουν πολλές γυναίκες που την παίρνουν τη βοήθεια, η απάντησή μου είναι δυστυχώς όχι.

Γιατί δεν το αποφασίζεις;

Πιο πιθανό είναι ή γιατί δεν είναι αρκετά ανοιχτές για να συζητήσουν το πρόβλημα, δηλαδή πιο πιθανό είναι να μιλήσουν με τις φίλες τους, με το περιβάλλον, αν το περιβάλλον είναι δεκτικό, παρά να ζητήσουν μια συγκροτημένη και μία οργανωμένη βοήθεια από έναν επαγγελματία. Ίσως γιατί επικρατεί ακόμα αυτό το ταμπού και αυτή η πίεση του γενικότερου κοινωνικού περιβάλλοντος, ότι εντάξει, μπήκες στην εμμηνόπαυση. Εντάξει, μωρέ, είναι φυσιολογικό εντάξει μωρέ έχει τα ορμονικά της.

 Η διαδικασία της εμμηνόπαυσης θεωρείται  ταμπού. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Ότι η κοινωνία θεωρεί μια γυναίκα η οποία θα μπει στη φάση της πρόωρης εμμηνόπαυσης ή της κανονικής εμμηνόπαυσης, γριά;

Δεν ξέρω αν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη γριά, αλλά σίγουρα αν ρωτούσαμε εκεί έξω χωρίς να είμαι σίγουρη, αλλά νομίζω ότι αν ρωτούσαμε τον κόσμο ευρέως έξω πώς φαντάζεσαι μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση, έχω την εντύπωση ότι η δική μου, η εικόνα, η εικόνα η δική μου πριν από 10 χρόνια πριν από 6 χρόνια που μπήκα στην εμμηνόπαυση, δεν θα ήταν η τυπική εικόνα που θα φέρναν στο νου τους. Μία γυναίκα με μορφή απλή νεανική που βγαίνει στη δουλειά, που δουλεύει κανονικά, που κάνει τα αθλήματα που κοινωνικοποιείται κανονικά. Δε νομίζω ότι θα ήταν αυτή η εικόνα αυτής της γυναίκας. Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο διαφοροποιημένη, μια γυναίκα πιο κλεισμένη.

Ο ανδρικός πληθυσμός, και σε προσωπικό επίπεδο, πώς αντιμετωπίζει από την εμπειρία σας ως ψυχολόγος την σύντροφό του, η οποία έχει μπει  στην εμμηνόπαυση;

Παρότι υπάρχει αρκετός δισταγμός επειδή δεν υπάρχει ενημέρωση, υπάρχει και αρκετός φόβος και ίσως και κάποιες σκέψεις λανθασμένες ως προς το ότι η γυναίκα χάνει τη σεξουαλικότητα, γιατί μπαίνει στην εμμηνόπαυση, η γυναίκα είναι πιο.

Αυτό ισχύει και από τις δύο θέσεις;

Όχι, δεν ισχύει. Όχι, δεν ισχύει, όχι και από τις 2 θέσεις σας λέω όχι, όχι, όχι. Ίσα ίσα.

 Μειώνεται η Libido;

Θα μπορούσε η σεξουαλικότητα και η επιθυμία να αναταραχθεί εξαιτίας του ότι έχουμε μια διακύμανση στο ορμονικό προφίλ, αλλά αυτή μπορεί να αποκατασταθεί και ίσα ίσα οι γυναίκες, έχουν γίνει και σχετικές έρευνες που αναφέρουν μετά από την φάση της σταθεροποίησης ότι επαναδιεκδικούν και τη σεξουαλικότητά τους και τη σεξουαλική τους ζωή και να την απολαμβάνουν. Και μάλιστα ίσως και σε περισσότερο βαθμό. Γιατί φεύγει και αυτή η αγωνία που έχουν οι νεότερες γυναίκες “Αχ μη μείνω έγκυος απρογραμμάτιστα. Μην έχω μια κατάσταση την οποία δεν επιθυμώ.” Έχουμε και αυτά τα οποία εκλείπουν στην εμμηνόπαυση. Και φυσικά η βάση σε όλα είναι η καλή σχέση με τον σύντροφο όποιος και να είναι αυτός για να μπορούν να υπάρχουν αυτά.

ΝΝ: Η αγάπη είναι πολύ σημαντική κυρία Μάλλιου και η υποστήριξη.  

Σωστά τα λέτε.

ΝΝ: Θα ήθελα να αναφέρω κάποιους προβληματισμούς πολλών επισκεπτών του healthweb. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που μας ρωτάνε, έχουν μια αγωνία πώς θα είναι όταν θα μπουν στην εμμηνόπαυση σε σχέση με τα κιλά , εάν θα αλλάξει  το δέρμα μου; . Θα μπορώ να χάσω τα περιττά κιλά εύκολα ή δύσκολα; Σε αυτά τα 2 ερωτήματα τι έχετε να απαντήσετε; Ας ξεκινήσουμε με το δέρμα, είναι αλήθεια ή μύθος ότι χαλάει το δέρμα όταν μπαίνει κανείς στην εμμηνόπαυση;

Κοιτάχτε οι αναφορές λένε και όλη η βιβλιογραφία λέει ότι το ορμονικό προφίλ αλλάζει, το δέρμα μας γίνεται λίγο πιο εύθραυστο, πιο θαμπό. Αν και η αλήθεια είναι ότι επίσης υπάρχουν τόσα πολλά σκευάσματα και τόσες πολλές επιλογές και λύσεις για τις γυναίκες του σήμερα που αυτό πλέον μπορεί και να μην είναι πραγματικότητα, γιατί έχουμε τόσες πολλές επιλογές για να φροντίζουμε τον εαυτό μας και εσωτερικά και εξωτερικά, για να μην βρεθούμε εκεί. Άρα ναι, υπάρχουν διαφοροποιήσεις, να το πω και βιωματικά, σίγουρα κάποια γυναίκα, δηλαδή εμένα τα μαλλιά μου όταν ήμουν νεότερη και με κανονικό κύκλο ήταν πιο φουντωτά, πιο ατίθασα με περισσότερες μπούκλες. Τώρα είναι πιο ήρεμα, πιο ήσυχα και τα ισιώνω πιο εύκολα, γιατί η τρίχα έχει αλλάξει, οπότε ναι.

Νικολέτα Ντάμπου Δημοσιογράφος – Παρουσιάστρια

 Αν μία γυναίκα  πάρει περιττά κιλά στην περίοδο που έχει μπει στην εμμηνόπαυση, σας ρωτάνε οι τηλεθεατές , θα τα χάνει κανονικά σας πριν ή  θα υπάρχει  μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας;

Κοιτάχτε, υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας, γιατί είπα ότι όλα σχετίζονται και το αναφέρω ξανά και ξανά, γιατί όντως σχετίζονται με το ορμονικό σας προφίλ και λίγο σχετίζονται και με το γεγονός ότι μεγαλώνουμε κιόλας. Η εμμηνόπαυση καλώς ή κακώς, η φυσική εμμηνόπαυση, γιατί δεν μιλάω για την πρώιμη εμμηνόπαυση, η οποία μπορεί σας λέω πως εμένα να συμβεί στα 35-38 που εδώ μιλάμε για άλλη ηλικία. Αλλά στην μεγαλύτερη ηλικία των 50-52, ακουμπάει και λίγο στο ότι αλλάζει και η σωματοδομή, αλλάζει λίγο και η φυσική εναπόθεση λίπους. Και μαζί με την εμμηνόπαυση φυσικά βλέπουμε ότι και αλλάζουν και λίγο οι επιλογές lifestyle των ανθρώπων. Δηλαδή οι γυναίκες των 52, των 55 και των 60 ετών αρχίζουν και γυμνάζονται λιγότερο. Παρατηρείται ότι μπορεί να έχουμε θέματα στο μυοσκελετικό, μπορεί να περπατάνε λιγότερο, μπορεί να κάνουν λίγο πιο καθιστική ζωή, άρα όλα μαζί.

ΝΝ: Αυτή δεν είναι μια καλή επιλογή κυρία Μάλλιου γιατί θα πρέπει να σκεφτούμε ότι όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνουμε, να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο την πρόληψη, να κάνουμε περισσότερη γυμναστική, να τρώμε λιγότερο και ποιοτικά. Ας μην επικροτήσουμε την κουλτούρα αυτή, τη θεωρώ και παλιακή εγώ, μεγαλώνω και δεν φροντίζω τόσο τον εαυτό μου.

Ακριβώς, συμφωνώ πάρα πολύ μαζί σας.

  • Αυτό είναι το μήνυμα, όσο μεγαλώνουμε να φροντίζουμε πιο πολύ τον εαυτό μας, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά και ψυχολογικά και να τον στηρίζουμε, έτσι δεν είναι;
  •  Έτσι λοιπόν τα κιλά της εμμηνόπαυσης μπορεί μία γυναίκα και να τα ρυθμίσει και να τα διαχειριστεί. 

Άρα εντάξει, ας μη σκεφτόμαστε την εμμηνόπαυση σαν ένα δράκο που θα έρθει να μας ‘’φάει’’ κυρία Μάλλιου ή που θα μας πάρει τη ζωή, ας πούμε. Κυρία Μάλλιου, πάνω σε αυτό, γιατί έχετε μεγάλη εμπειρία αλλά και γνώσεις στο θέμα  της εμμηνόπαυσης, πιστεύετε ότι μπορούμε να περάσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα μέσα από την δική σας προσωπική εμπειρία, ότι η εμμηνόπαυση δεν είναι μια δύσκολη φάση για τη γυναίκα, ότι μπορεί φυσιολογικά να αντιμετωπιστεί και ότι δεν θα χάνει τις σημαντικές και όμορφες στιγμές της καθημερινότητάς σας. Αυτό μπορεί να γίνει ή δεν μπορεί να είναι εφικτό και να ισχύει αυτό που λέω;

Μπορούμε να το περάσουμε το μήνυμα, μπορούμε αντί να πούμε ότι είναι δύσκολη φάση να πούμε ότι η εμμηνόπαυση είναι μια φάση αλλαγής. Και κάθε αλλαγή φέρνει καινούργια πράγματα και η φυσική αντίδρασή μας στα καινούργια είναι ο δισταγμός, είναι μερικές φορές λίγο το στρες, ο φόβος. Η αντίδρασή μας είναι να σταματάμε λίγο για να αξιολογήσουμε το τι συμβαίνει. Άρα και αυτά είναι λογικά να συμβούν και τα αναμένουμε και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε τι καινούργια δεδομένα έχουμε, να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μπει καμία γυναίκα να πάρει το μήνυμα ότι η εμμηνόπαυση τελειώνει κάτι στη ζωή μας. Και ότι εδώ εγκαταλείπουμε το οτιδήποτε έχουμε να κερδίσουμε ή να παίρνουμε από τα όσα όμορφα έχει να φέρει η ζωή μας.

  • Αν κάποιος μελετήσει λιγάκι τα της εμμηνόπαυσης, η γυναίκα μπορεί να είναι το ίδιο και ίσως και καλύτερα σεξουαλική, μπορεί να είναι το ίδιο και ίσως περισσότερο όμορφη από πριν. Μπορεί να είναι το ίδιο και περισσότερο γοητευτική, μπορεί να είναι το ίδιο και καλύτερα αποδοτική σε όλα της τα επιμέρους κομμάτια της καθημερινότητάς της. Αρκεί να δώσει χώρο και χρόνο στον εαυτό της και αυτό εξαρτάται από την κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Οπότε οι εξωτερικές πιέσεις.

ΝΝ: Είναι σημαντικό που το λέτε αυτό,  θα σας πω γιατί το λέω. Γιατί βλέπω και διαβάζω σε ιατρικά άρθρα να αναφέρεται ότι η εμμηνόπαυση είναι μια πολύ δύσκολη φάση για τις γυναίκες. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τις γυναίκες. Αυτό πιστεύω ότι δημιουργεί μεγαλύτερο προβληματισμό και κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Άρα μέσα από τη δική σας εμπειρία είναι πολύ ευχάριστο που περνάμε και το μήνυμα ότι μπορεί η γυναίκα να απολαμβάνει τις όμορφες σημαντικές στιγμές της καθημερινότητάς της, χωρίς να είναι μια υπερβολικά δύσκολη φάση, κανείς την συνηθίζει.

 

Κυρία Μάλλιου, κλείνοντας πείτε για την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης στην οποία είσαστε Επιστημονικός συνεργάτης  . Ποιος είναι σκοπός της, ποιες είναι οι δράσεις της;

Η ΕΛΕΤΕΜ η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης ένας πολύ ιδιαίτερος σύλλογος καθώς είναι ο μοναδικός που υπάρχει στην Ελλάδα για το θέμα αυτό . Ο λόγος που συστάθηκε από την Πρόεδρο κ. Αθανασία Παππά, είναι ότι και η ίδια μπήκε σε πρώιμη εμμηνόπαυση και γνωρίζει και εξ ιδίων πώς είναι να ζεις από τόσο νωρίς σε αυτή την φάση .

  • Ο λόγος που εγώ συνεργάζομαι με την ΕΛΕΤΕΜ και η κ. Παππά την  ξεκίνησε  είναι διότι λείπει  η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την εμμηνόπαυση.

Όπως είπαμε μέχρι τώρα, το μήνυμα μας  θέλουμε να είναι θετικό. Οι γυναίκες όμως και το ευρύ κοινό θέλουμε να είναι  ενημερωμένο .

Να γνωρίζει  μια γυναίκα όλα όσα θα την κρατήσουν υγιή , πως θα να φροντίσει τον εαυτό της και σωματικά και ψυχικά. Να το πράττει εγκαίρως, γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό, η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας.

 

  • Και παράλληλα και το ευρύ κοινό να καταλαβαίνει ότι είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην ζωής της γυναίκας . Ο κόσμος δεν γνωρίζει τις ανάγκες της γυναίκας κατά τη φάση της εμμηνόπαυσης. Πώς αλλάζει η γυναίκα; Όχι για να τη λυπούμαστε, να λυπούμαστε τις γυναίκες, αλλά να γνωρίζουμε τις ανάγκες, να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Και να σεβόμαστε πάρα πολύ αυτή τη φάση στη ζωή των γυναικών. Οι γυναίκες έχουν τόσα πολλά να προσφέρουν και διεκδικούν το σεβασμό και την ισότιμη αντιμετώπιση σε κάθε πλαίσιο. Άρα αυτό πρεσβεύει η ΕΛΕΤΕΜ και για αυτό το λόγο θέλουμε όλοι να είναι το ίδιο ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι. Αυτό είναι το νόημα.

Πολύ ωραία και γνωρίζουμε το έργο σας, στηρίζετε  τις γυναίκες, είτε είναι τα μέλη σας, είτε όσες έρχονται να σας ζητήσουν βοήθεια και μέσω τηλεφωνικών γραμμών τις στηρίζετε και ψυχολογικά. Και συγχαρητήρια για το έργο σας αυτό. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ κυρία Μάλλιου που ήσασταν κοντά μας και μας είπατε τη δική σας ιστορία και πιστεύω ότι θα ταυτιστούν αρκετές γυναίκες με αυτή.

Και εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ και για την πρόσκληση και για τη φιλοξενία. Ήταν πολύ όμορφα να έχουμε λίγο χώρο και χρόνο να μιλήσουμε για αυτό το θέμα και που το αναδεικνύετε. Είναι πολύ σημαντικό που το αναδεικνύετε, που δώσατε ευκαιρία να αναδειχθεί.

Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube
Close Icon