ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ζωή Γραμματόγλου
Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών
video

Η Ζωή Γραμμάτογλου στο healthweb: Τριτοκοσμικές εικόνες στα ογκολογικά νοσοκομεία

Η  πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ κα Ζωή Γραμματόγλου μίλησε στο www.healthweb.gr  και στην εκπομπή Opinion Health με τη Νικολέτα Ντάμπου ,για τον αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19 στην θεραπεία του καρκίνου καρκίνου  αλλά και για το παρόν και το μέλλον των ογκολογικών ασθενών .

Πως βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς την πανδημία και το lockdown;

Οι ασθενείς με καρκίνο βρέθηκαν μέσα στην κατάσταση του lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας της COVID 19 γνωρίζοντας τι σημαίνει καραντίνα , γιατί όταν αρρωσταίνεις από καρκίνο το πρώτο που σου λέει ο ογκολόγος σου είναι μην έρχεσαι σε επαφή με κόσμο αλλά και να  προσπαθήσεις να μην κρυώσεις και γενικά όλη την καραντίνα αυτή εμείς έτσι κι αλλιώς την ζούσαμε μέσα στις θεραπείες. Η πανδημία όμως ήρθε και έχει διαβρώσει  όλο το σύστημα φροντίδας του καρκίνου κάτι που σημαίνει καθυστερήσεις στην πρώτη διάγνωση μετά τη θεραπεία για τον επανέλεγχο . Πιο πολύ οι καθυστερήσεις αυτές έγιναν εμφανής στις χειρουργικές επεμβάσεις καθώς  αναβλήθηκαν χειρουργεία είτε επειδή μετατράπηκαν πολλά δημόσια νοσοκομεία σε COVID είτε γιατί λόγω έλλειψη προσωπικού μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα .

Ραντεβού για προσυμπτωματικούς  ελέγχους

Η μείωση των ραντεβού για προσυμπτωματικούς  ελέγχους στα νοσοκομεία , από τα στοιχεία που έρχονται στο σύλλογο καρκινοπαθών ΚΕΦΙ,  έχουν μειωθεί στο 50% .Το γεγονός  αυτό θα έχει αντίκτυπο στο να ‘’ σκάσουν ‘’  καρκίνοι μόλις τελειώσει η λαίλαπα της πανδημίας  της COVID 19.Η σωστή πρόληψη αλλά και η  έγκυρη διάγνωση καθώς και η άμεση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση , είναι οι δυσκολίες που συναντούν οι ασθενείς που προσπαθούν να έχουν  πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Οι ογκολογικοί ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό τους  ή το αποφεύγουν γιατί φοβούνται τον κορωνοϊό ;

Οι ογκολογικοί ασθενείς που έχουν προκαθορισμένες θεραπείες όπως χημειοθεραπείες  και ακτινοβολίες , με όλες τις προφυλάξεις , όταν βρουν ραντεβού πηγαίνουν. Ωστόσο, είναι αποτρεπτικές οι εικόνες  συνωστισμού που υπάρχουν έξω από τα ογκολογικά νοσοκομεία , σε συνθήκες τριτοκοσμικές.  Αν δείτε τις ουρές έξω από τα νοσοκομεία όπου οι ασθενείς είτε με βροχή είτε με ήλιο , περιμένουν με υπομονή να μπουν μέσα στα νοσοκομεία ώστε να κάνουν τη θεραπεία τους ή να δουν τον γιατρό τους.

Άρα αυτή την στιγμή υπάρχουν ασθενείς που δεν καταφέρνουν και δεν λαμβάνουν την θεραπεία τους ;

Όχι, την θεραπεία τους την λαμβάνουν χάρη στο φιλότιμο των γιατρών και τα φάρμακα που υπάρχουν στη χώρα μας, οι χημειοθεραπείες γίνονται. Το πρόβλημα  με τις ακτινοβολίες υπήρχε και πριν την πανδημία του  κορωνοϊού  δεν είναι καινούργιο.

Ποιο είναι το θέμα για να το μάθει και το κοινό κύρια Γραμματόγλου ;

Το πρόβλημα με τις ακτινοθεραπείες είναι ότι δεν φτάνουν τα μηχανήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και αναγκάζονται οι ασθενείς και πηγαίνουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και  εκεί τους ζητάνε πέρα από τα χρήματα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσουν ένα μεγάλο ποσοστό για να κάνουν τις θεραπείες τους. Το γεγονός αυτό το έχουμε καταγγείλει κατά καιρούς και ο σύλλογος ΚΕΦΙ αλλά  και η ακτινοθεραπευτική Ογκολογία , ωστόσο δε δείχνει το υπουργείο υγείας να καταλαβαίνει ότι  όλο αυτό το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες των ασθενών.

Πιστεύετε   ότι το υπουργείο υγείας αγνοεί τους ογκολογικούς ασθενείς και έχει εστιάσει στην λοίμωξη της COVID 19;

Πιστεύω, ναι και  έχει γίνει μία παρανόηση καθώς ο κορωνοϊός αυτή τη στιγμή τρέχει αλλά ο καρκίνος δε σταματάει. Ήδη έχουν αναβληθεί πάνω από δυόμιση εκατομμύρια ογκολογικά χειρουργεία σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνες.

Έχετε αντίστοιχα στοιχεία για την Ελλάδα;

Δεν μπορούμε να έχουμε, καθώς  όπως ξέρετε στην χώρα μας δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής το αρχείο  νεοπλασιών  . Όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν το σύστημα καταγραφής των ογκολογικών ασθενών , με συνέπεια να μην ξέρουμε που και πως γίνεται καλά,  ούτε πόσοι ασθενείς πεθαίνουν αλλά και  ποια μορφή καρκίνου αντιμετωπίζουν καθώς πιο φάρμακο τους  ευνόησε και πιο όχι.

Σύμφωνα με τους γιατρούς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραμελημένων ογκολογικών ασθενών και αυτό δημιουργεί μία μεγάλη ανησυχία, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους ασθενείς με καρκίνο μετά την πανδημία.  Στο σύλλογο καρκινοπαθών ΚΕΦΙ συζητάτε για αυτό  θέμα  μαζί με τους άλλους ασθενείς;

Εμείς τα συζητάμε και φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή όλες οι ομάδες υποστήριξης των ασθενών και των φροντιστών που λειτουργούσαν δια ζώσης,να συνεχίζουν να λειτουργούν διαδικτυακά και πλέον όλες οι ομάδες έχουν αρκετό κόσμο. Είναι γεγονός ότι  οι άνθρωποι έχουν κουραστεί με όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  με τον κορωνοϊό και  η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χωρίς να αφαιρείται  το δικαίωμα αυτό από κανέναν. Χρόνια λέμε ότι η  πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να ενισχυθεί γιατί εάν το είχανε κάνει δεν θα στοιβάζονταν τώρα όλοι αυτοί οι ασθενείς στα νοσοκομεία.

Άρα η κατάσταση αυτή κρατάει τους ογκολογικούς ασθενείς στο σπίτι λόγω του φόβου;

Ο φόβος για τον κορωνοϊό κρατάει τους ασθενείς στα σπίτια,  δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο να πραγματοποιήσουν τον επανέλεγχο τους . Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχει υποτροπή θα εντοπιστεί πολύ αργά και αυτό θα είναι επιβαρυντικό και για τη ζωή τους και για την πορεία τους στην νόσο.

Οι γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού σε ποιο βαθμό  έχουν επηρεαστεί από την δυσκολία στο να έχουν πρόσβαση στο γιατρό τους;

Η εθνική στρατηγική για τον καρκίνο είτε αφορά στον μαστό είτε σε οποιοδήποτε άλλη μορφή  καρκίνου πρέπει να βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες , την πρόληψη αλλά και την  έγκαιρη διάγνωση καθώς και την θεραπεία αλλά και την έρευνα καθώς και την αποκατάσταση,  με κύριο σκοπό οι άνθρωποι αυτοί να γυρίσουνε και να είναι ενεργοί πολίτες, χρήσιμοι πρώτα για την οικογένειά τους και το περιβάλλον τους αλλά και για την κοινωνία.

Από το υπουργείο υγείας τι θα ζητούσατε αυτή τη στιγμή ως πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών ΚΕΦΙ;

Από το υπουργείο  έχω ζητήσει και θα συνεχίσω να το ζητάω ,  να φτιάξει το αρχείο νεοπλασιών και τα κέντρα ανακουφιστικής παρηγορητικής φροντίδας που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.Έχω γίνει γραφική με το να το λέω και τοξαναλέω , όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά όχι μόνο για το καρκίνο αλλά απλώς εμείς είμαστε η πιο μεγάλη ομάδα ασθενών, βγάζουν τους ασθενείςαπό τα νοσοκομεία χωρίς να υπάρχει νοσηλεία κατ’ Οίκον από την πολιτεία ώστε να παρακολουθείτε ο ασθενής στο σπίτι του και η πορεία της ασθένειας . Στην ουσία μεταφέρεται το βάρος  στις πλάτες των οικείων τους  και για τους μοναχικούς ασθενείς δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα.

Ποιο άμεσες λύσεις για την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών  στο γιατρό θα ζητούσατε κάτι;

Πιο άμεση λύση θα ήτανε να υπήρχε κάποιος μηχανισμός που να παροτρύνει τους ασθενείς να φροντίσουν  τον εαυτό τους. Αυτή τη στιγμή απόκειται στην καλή θέληση του κάθε ασθενούς , να πάει να κάνει τον  προσυμπτωματικό έλεγχο αφού δεν  λαμβάνει ένα μήνυμα υπενθύμισης . Για παράδειγμα στον καρκίνο του μαστού που αναφέρατε  νωρίτερα είναι απαραίτητο μία φορά το χρόνο ή  κάθε δεύτερο χρόνο να κάνει μαστογραφία η ασθενής ή πρέπει να πραγματοποιεί  κάποιες εξετάσεις .

Οι ασθενείς όπως είπαμε και νωρίτερα δεν κάνουν προληπτικούς ελέγχους;

Ναι,  δεν πηγαίνουν να κάνουν προληπτικούς ελέγχους . Σε αυτό το σημείο ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει είναι το τεστ της λοίμωξης COVID 19 το οποίο είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί κατά την είσοδο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια το οποίο καλείται να πληρώσει ο ίδιος ο ασθενής  και αυτός είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας.

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του συλλόγου καρκινοπαθών ΚΕΦΙ και ποιες οι δράσεις αυτή την περίοδο;

Οι παρεμβάσεις του συλλόγου  ΚΕΦΙ είναι να ενοχλούμε το υπουργείο υγείας κατά καιρούς για όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουμε,  για τις αναμονές ,είτε για τις ουρές έξω από τα νοσοκομεία ή και για  αποφάσεις που είναι ειλημμένες από το υπουργείο Υγείας και δεν και δεν τηρούνται.

Σε τι αναφέρεστε ;

Αναφερόμαστε στην ακτινοθεραπεία που είναι ένα  πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί το κόστος μεταφέρεται  στις πλάτες των ασθενών , όπως ανέφερα και εάν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν φτάνει το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ,  θα πρέπει το υπουργείο υγείας να το ανεβάσει αλλά και να τους  υποχρεώσει  να τηρούν το νόμο και όχι να ζητούν χρήματα από  τους ασθενείς.

Βεβαίως να τονίσουμε ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ζητούν χρήματα από τους ασθενείς  με μη νόμιμο τρόπο διότι ο ΕΟΠΠΥ πληρώνει τις θεραπείες.

Σωστά,  ο ΕΟΠΠΥ δίνει το ποσό που έχει συμφωνηθεί αλλά βρίσκουν χίλιους τρόπους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για να παίρνουν τα χρήματα από  τους ασθενείς . Πολλές φορές υποχρεώνουν τους ασθενείς να υπογράψουν και χαρτί ότι δεν θα διεκδικήσουν από πουθενά αυτό το ποσό. Όλα αυτά τα προβλήματα το υπουργείο υγείας τα γνωρίζει δεν είναι ότι τα ξέρει.

Πείτε μας για την ενημέρωση του ευρύ κοινού ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους  ‘’αναγκάζουν’’ τα ιδιωτικά θεραπευτήρια τους ασθενείς να πληρώνουν παραπάνω από τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΠΥ;

Η συμμετοχή του ασθενούς κανονικά πρέπει να είναι μόνο η αμοιβή του γιατρού , αυτό προβλέπεται από το νόμο και πολλές φορές οι γιατροί αν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα ι συμφωνούν να μην  πάρουν ούτε καν την αμοιβή τους ,  έχει πολλές φορές παρέμβει ο σύλλογος καρκινοπαθών ΚΕΦΙ και γίνεται.Οι  τρόποι που οι ιδιωτικές κλινικές αποσπούν τα χρήματά  από τους ασθενείς είναι είτε ότι έχουνε νέα μηχανήματα και πρέπει να πραγματοποιηθεί η εξέταση με αυτή τη νέα τεχνολογία. Οι ασθενείς  ζουν  με την αγωνία να κάνουν την ακτινοθεραπεία τους και τους  βάζουν στο δίλημμα ή πληρώνεις ή χάνεις κι αυτή την θέση που βρήκες εδώ για να πραγματοποιηθεί η εξέταση . Γνωρίζουν οι ασθενείς ότι εάν  γυρίσουν  στο δημόσιο σύστημα θα περιμένει 2 με 3 μήνες και έτσι  αναγκάζεται να χρεωθεί και να βρει αυτά τα χρήματα για να πληρώσει.

  • Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα πρέπει να  εισακουστεί από το υπουργείο και παρόλο το φόρτο που έχει δημιουργήσει η πανδημία της COVID 19 ,  θα πρέπει να ασχοληθεί και με άλλα θέματα  και ένα από αυτά είναι οι καρκινοπαθείς και θα πρέπει  να είναι προτεραιότητα.

Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου καρκινοπαθών ΚΕΦΙ οι οποίες θα  πραγματοποιηθούν  μέχρι το τέλος του 2021;

Κάθε μήνα όπως κάναμε με τις διά ζώσης ημερίδες , πραγματοποιούμε Webinar , την Τρίτη στις 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε για τα νεοπλάσματα της κοιλιακής χώρας.
Στις 19 Απριλίου έχουμε ημερίδα για τους βιοδείκτες . Το μεγάλο γεγονός που δεν έχουμε  ακόμα ανακοινώσει καθώς το δουλεύουμε εσωτερικά , είναι ο ποδηλατικός αγώνας που ετοιμάζαμε πέρσι για να γίνει την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου  και φέτος πέφτει στις 6 Ιουνίου,  με σύνθημα τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο,  θα γίνει  διαδικτυακά ο καθένας με το ποδήλατο του θα βγει και  τρέξει και θα βγάλει φωτογραφίες τις οποίες θα στείλει στο σύλλογο και τα  χιλιόμετρα που πραγματοποίησε  και εμείς θα το ανεβάσουμε στην πλατφόρμα που θα δημιουργήσει ο Σύλλογος ΚΕΦΙ για αυτή την εκδήλωση.Είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε ότι ‘’ Ο καρκίνος τείνει να γίνει μια χρόνια νόσος . Οι θεραπείες και η εξέλιξη της επιστήμης έχουν καταφέρει να τον μετατρέψουν σε χρόνιο νόσημα και είμαστε πάρα πολύ που έχουμε επιβιώσει .’’ Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε εκείνη την ημέρα ότι  ‘’ αν  τρέξουμε πιο γρήγορα από το καρκίνο κάνοντας του τους προσυμπτωματικούς  ελέγχους  βρίσκοντας τον καρκίνο στα αρχικά στάδια,  είναι μία νόσος θεραπεύσιμη ‘’

Στο τέλος , επισήμανε η κ. Γραμματόγλου ότι ‘’ Ποιος θα είναι ο γενναίος υπουργός που θα φτιάξει την  πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κέντρα ανακουφιστικής παρηγορητικής φροντίδας ‘’.