ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Καλλιακμάνης
Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής
video

Γ.Καλλιακμάνης μιλάει στο healthweb για τo φακελάκι των γιατρών στο ΕΣΥ,την  χρήση κοκαΐνης στην Ελλάδα και τις γυναικοκτονίες 

Η εκπομπή OPINION HEALTH και η Νικολέτα Ντάμπου φιλοξενεί τον κύριο Γιώργο Καλλιακμάνη, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής. Ένας άνθρωπος που έχει αφήσει το αποτύπωμά του τόσο υπηρεσιακά όσο και συνδικαλιστικά, υπηρετώντας το σώμα της Αστυνομίας 30 χρόνια από το 1995, με μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν στη διεθνή εγκληματικότητα. Παράλληλά έχει έντονη φιλανθρωπική δράση. Με τον κ. Καλλιακμάνη η συζήτηση περιλαμβάνει το σημαντικό θέμα του τομέα της Υγείας που αφορά στο φακελάκι, δηλαδή εάν ορισμένοι γιατροί ζητούν μαύρα χρήματα από τους ασθενείς, αλλά και για την παραβατικότητα στην Ελλάδα καθώς και για την αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών.

Αρχικά, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το φακελάκι, δηλαδή το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις και ορισμένοι γιατροί ζητούν από τους ασθενείς μαύρα χρήματα έτσι ώστε να τους εξυπηρετήσουν και να κάνουν ένα χειρουργείο είτε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας που φτιάχτηκε 07/10/1983 φτιάχτηκε με σκοπό να υπάρχει ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη προς τους πολίτες της Ελλάδας, τους Έλληνες και όσους φιλοξενούνται σε στη χώρα μας δωρεάν, απρόσκοπτα και ισότιμα. Θεωρεί ο κ. Καλλιακμάνης ότι κάτι τέτοιο αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; «Στα 3 στοιχεία Ασφάλεια, Παιδεία και Υγεία θα πρέπει μια Πολιτεία να δίνει προτεραιότητα σε αυτό που λέμε κοινωνικό κράτος. Θα πρέπει αυτά τα 3 να είναι προτεραιότητες κάθε κυβέρνησης και κάθε οργανωμένου κράτους. Έχουν γίνει βήματα – δεν μπορούμε να τα ακυρώσουμε όλα, αλλά θέλει μεγαλύτερη δουλειά και στα 3. Οποιοσδήποτε πολίτης θα πρέπει να λαμβάνει δωρεάν Υγεία.»

Πώς μπορεί να ελεγχθεί το φακελάκι; Ο κ. Καλλιακμάνης λέει μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Αστυνομία έχει ένα ελεγκτικό μηχανισμό που δεν αφορά μόνο την αστυνομία, αλλά γενικά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα των εσωτερικών υποθέσεων. Εκεί λοιπόν, οποιαδήποτε καταγγελία ή οτιδήποτε φτάσει εκεί με οποιονδήποτε τρόπο, επιλαμβάνεται το Εσωτερικών Υποθέσεων και γίνεται δικογραφία, σε περίπτωση που υπάρχει το αδίκημα της δωροδοκίας. Οπότε οι υποθέσεις πάνε όλες στη Δικαιοσύνη. Το 2023 είχαμε 2 καταγγελίες, συγκεκριμένα για έναν καρδιολόγο και για έναν γυναικολόγο, που κατόπιν αυτοί που κατήγγειλαν υπαναχώρησαν. Έκαναν πίσω, είπαν σε κατάθεσή τους ότι έκαναν λάθος και ότι δεν τους ζήτησε χρήματα ο γιατρός. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει χειριστεί από το 2019 μέχρι σήμερα 25 τέτοιες περιπτώσεις καταγγελιών για φακελάκια. Στις τελευταίες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι ακόμα και το αντικείμενο ευτελούς αξίας συνιστά το αδίκημα της δωροδοκίας. Είναι πλημμέλημα που διώκεται με ποινή φυλάκισης ή με πρόστιμο. Στην περίπτωση που ο γιατρός όμως ζητάει χρήματα προκειμένου να βάλει τον ασθενή να τον χειρουργήσει, εκεί πρόκειται για κακούργημα, που επισύρει ποινές κάθειρξης πάνω από 10 χρόνια.»

Η δωροδοκία εμπίπτει στα ποινικό κώδικα στον Ποινικό Κώδικα. Πώς αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα η δωροδοκία, ως αδίκημα ή ως εικασία καθώς το 2019 είχε αλλάξει ο νόμος και η δωροδοκία ήταν πλημμέλημα, ο κ. Καλλιακμάνης επεσήμανε πως άλλαξε  πρόσφατα ο νομός και αποτελεί πλέον κακούργημα.

Ποια είναι η διαδικασία καταγγελίας σε περίπτωση που κάποιος γιατρός ζητήσει φακελάκι; Ο κ. Καλλιακμάνης απαντά: «Να πάρει τηλέφωνο στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Εναλλακτικά μπορεί να καλέσει το 100 ή το τοπικό Τμήμα Ασφάλειας. Είναι υποχρεωμένοι οι αστυνομικοί μόλις πάρουν την καταγγελία να πάρουν το Εσωτερικών Υποθέσεων, που είναι η αρμόδια υπηρεσία. Από εκεί και πέρα το Εσωτερικών Υποθέσεων κάνει όλη την έρευνα και κάνει όλη τη διαδικασία με προσημειωμένα χρήματα. Έτσι δεν μπορεί κανένας ούτε να τους μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση ή οτιδήποτε άλλο.»

Προχωρώντας στο θέμα  των ναρκωτικών, ο κ. Καλλιακμάνης ερωτήθηκε σε σχέση με τα τελευταία ευρήματα από τα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κύριος Νίκος Θωμαΐδης. Τα ευρήματα έδειξαν πως ειδικά την περίοδο των εορτών έχει αυξηθεί η κατανάλωση κοκαΐνης στην Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάχτηκε από το 1 kg την ημέρα σε σχεδόν διπλάσια ποσότητα. Εφόσον η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα απαγορεύεται, πώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι που μπαίνουν στην Ελλάδα, τα πουλάνε, τα διακινούν και φτάνουμε να έχουμε αυτά τα ποσοστά κατανάλωσης; Τι δεν πάει καλά; «Η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών είναι μια παράνομη πράξη, είναι ένα έγκλημα. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, δεν θα σταματήσει να υφίσταται το έγκλημα. Εάν δείτε τα δελτία τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθημερινά έχουμε περιπτώσεις συλλήψεων διακινητών, εμπόρων ναρκωτικών, διεθνών καρτέλ ναρκωτικών που πιάνονται στην Ελλάδα που συλλαμβάνονται και παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Μακάρι να μπορούσε η Ελληνική Αστυνομία με ένα μαγικό ραβδάκι να σταματήσει εντελώς το έγκλημα, όχι μόνο τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, το οποιοδήποτε έγκλημα.» Θεωρεί ο κ. Καλλιακμάνης ότι έχουμε τον αριθμό των αστυνομικών στην Ελλάδα που έχουμε ανάγκη; «Σε αναλογία με τους πολίτες 55.000 αστυνομικοί είναι πολλοί. Δεν χρησιμοποιούνται όπως πρέπει. Θέλει δομικές αλλαγές η Ελληνική Αστυνομία. Με αυτό το αιματοκύλισμα που γίνεται σε ανθρώπινο δυναμικό, σε υπηρεσίες που δεν είναι για την προστασία του πολίτη, αλλά είναι για ιδιωτικά συμφέροντα όπως στα γήπεδα, υπάρχει ζήτημα γιατί υπάρχει μεγάλη έξαρση της εγκληματικότητας. Η Ελληνική Αστυνομία έχει υποχρέωση να προστατεύσει τον πολίτη. Χρειάζεται ανασύσταση του κοινωνικού κράτους.»

Πώς ερμηνεύει ο κ. Καλλιακμάνης την μάστιγα της άσκησης βίας ορισμένων ανδρών προς τις γυναίκες και της αύξησης των γυναικοκτονιών; Οι γυναίκες, οι οποίες πάνε και καταγγέλλουν σε ένα αστυνομικό τμήμα ότι έχουν δεχθεί βία, στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται με τον σωστό τρόπο; «Τα τελευταία χρόνια έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. Έχουν δημιουργηθεί 18 τμήματα ενδοοικογενειακής βίας και έχουν εκπαιδευτεί οι αστυνομικοί σε όλες τις Διευθύνσεις για να χειρίζονται τέτοια ζητήματα. Έχει αλλάξει και η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών από τη Δικαιοσύνη. Με το που καταγγέλλεται από οποιονδήποτε, όχι μόνο από το θύμα, ασκείται αυτεπάγγελτα δίωξη, ενημερώνεται αμέσως ο Εισαγγελέας. Τελευταία λειτουργεί και το Panic Button. Το έχουμε δώσει σε πολλές γυναίκες και το έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα 253 φορές. Πρόκειται για μια εφαρμογή που κατεβάζει το θύμα στο κινητό, η οποία δεν έχει διακριτικό και έτσι δε φαίνεται. Μόλις το θύμα όταν δέχεται επίθεση ή νιώθει ότι κινδυνεύει ή ο δράστης είναι έξω από το σπίτι και χτυπάει την πόρτα και προσπαθεί να τη σπάσει, πατάει αυτό το κουμπί και στέλνεται αμέσως ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στην Άμεση Δράση που επιλαμβάνεται κατά προτεραιότητα γι’ αυτά τα περιστατικά. Στα 18 τμήματα ενδοοικογενειακής βίας δεν γίνεται μόνο η δικογραφία. Οι γυναίκες επίσης ενημερώνονται πού μπορούν να απευθυνθούν για να έχουν στέγη, για να πάρουν ψυχολογική βοήθεια, αλλά και για δομές που βοηθάνε τις γυναίκες, αυτές που είναι κακοποιημένες.»

Οι ποινές οι οποίες δίνονται από την δικαιοσύνη σε έναν άνθρωπο που δολοφόνησε μια γυναίκα, είναι αυτές οι οποίες αντιστοιχούν στην ανθρωποκτονία; Ο κ. Καλλιακμάνης απαντά μεταξύ άλλων: «Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μένουν μέσα όσο γίνεται περισσότερο. Όμως φάνηκε ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν φτάνει για να αποτρέψει άλλους δολοφόνους. είναι εγκλήματα που έχουν να κάνουν με χαρακτήρες και ιδιοσυγκρασίες. Βλέπουμε ότι ο άνθρωπος που έχει τα δικά του θέματα από τον πατέρα του, τη μάνα του κτλ. γιατό από την οικογένεια ξεκινάνε όλα, δεν θα σκεφτεί εκείνη την ώρα ότι αν σκοτώσει θα πάει φυλακή 15 χρόνια αντί για 10 χρόνια που ήταν πριν. Δεν γίνεται έτσι. Έχουν μειωθεί οι ανθρωποκτονίες όσον αφορά την έμφυλη βία, τις γυναίκες, γιατί πλέον οι γυναίκες μιλάνε. Υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος από την Ελληνική Αστυνομία, πλέον αρχίζουν και αλλάζουν αυτές οι νοοτροπίες του παρελθόντος και πιο εύκολα ανοίγουν τα στόματα.»

Κλείνοντας, ο κ. Καλλιακμάνης ερωτήθηκε για τις φήμες που λένε ότι προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό για την Ευρωβουλή. Ισχύει αυτό; «Είχα πρόταση από 2 κόμματα, όχι συγκεκριμένα τον Πρωθυπουργό. Δεν μπορώ να πω τίποτα ακόμα, θα δούμε.»

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη : Γ.Καλλιακμάνης μιλάει στο healthweb για τo φακελάκι των γιατρών στο ΕΣΥ,την  χρήση κοκαΐνης στην Ελλάδα και τις γυναικοκτονίες